Η Google «αυτονόμησε» την τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων χωρίς οδηγό, δημιουργώντας μια ξεχωριστή εταιρεία, τη Waymo, που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό τον τομέα.
Η Waymo -μετεξέλιξη της μυστικοπαθούς μονάδας καινοτομίας X της Google- θα αποτελέσει μέλος του ομίλου Alphabet, της επιχειρηματικής μητρικής «ομπρέλας» όπου ανήκει και η ίδια η Google.
Η τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων αναπτύσσεται από την Google εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Η δημιουργία της Waymo θα βοηθήσει στην εμπορική αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας.
Παρουσιάζοντας τη νέα εταιρεία το βράδυ της Τρίτης σε εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η Google έδειξε σε βίντεο την ιστορία ενός τυφλού άνδρα, του Στιβ Μάχαν, ο οποίος μπόρεσε να κάνει μια μεγάλη διαδρομή με ένα από τα πρωτότυπα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα της εταιρείας.
«Πιστεύουμε ότι με την τεχνολογία μας οι διαδρομές με αυτοκίνητο σε όλο τον κόσμο θα γίνουν πιο ασφαλείς, πιο αποδοτικές και πιο προσιτές», δήλωσε ο επικεφαλής της Waymo Τζον Κράφτσικ.
Κάθε χρόνο υπάρχουν περίπου 1,2 εκατομμύρια θύματα από τροχαία παγκοσμίως.
Η Google δεν σχολίασε τις φήμες ότι δεν θα κατασκευάσει τα δικά της αυτόνομα οχήματα, αλλά θα συνεργασθεί με άλλες καθιερωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες.
Μετά από πολλά τεστ, τα οχήματά της έχουν κάνει διαδρομές άνω των δύο εκατομμυρίων μιλίων μέχρι σήμερα και έχουν μεταφέρει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνια, στο Όστιν του Τέξας και στο Φένιξ της Αριζόνα.
Αν και η Google ξεκίνησε πρώτη την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, σήμερα αντιμετωπίζει ολοένα περισσότερους ανταγωνιστές, όπως την Apple, την Tesla και την Uber. Η τελευταία πρόσφατα ξεκίνησε την πιλοτική εφαρμογή μιας νέας υπηρεσίας «ρομπο-ταξί» στο Πίστμπουργκ. Και ασφαλώς όλοι σχεδόν οι γίγαντες της αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν πια μπει στο «παιγνίδι» της αυτόνομης οδήγησης.
Παραμένει ακόμη άγνωστο πότε θα επιτραπεί από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές των ΗΠΑ -ή όποιας άλλης χώρας- η δημόσια χρήση της νέας τεχνολογίας στους δρόμους.
Πάντως ο κ. Κράφτσικ δήλωσε ότι «η τεχνολογία έχει πια ωριμάσει και έχουμε εμπιστοσύνη πως βρισκόμαστε πλέον κοντά στο σημείο του να τη μεταφέρουμε σε πολλούς ανθρώπους».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)