Δανία: 23χρονη απειλείται με φυλάκιση επειδή πήγε να πολεμήσει τους τζιχαντιστές [εικόνες] - iefimerida.gr

Δανία: 23χρονη απειλείται με φυλάκιση επειδή πήγε να πολεμήσει τους τζιχαντιστές [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙEΣ: INSTAGRAM
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η 23χρονη Δανέζα φοιτήτρια Φιλοσοφίας και Πολιτικών Επιστημών που τα παράτησε όλα και πήγε στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσει κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους αντιμετωπίζει τώρα ποινή εξάμηνης φυλάκισης επειδή παραβίασε την ταξιδιωτική απαγόρευση που είχαν επιβάλει οι αρχές της Δανίας.

Δανία: 23χρονη απειλείται με φυλάκιση επειδή πήγε να πολεμήσει τους τζιχαντιστές  [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Η κουρδικής καταγωγής Τζοάνα Παλάνι κρατείται όσο εκδικάζεται στο Δικαστήριο της Κοπεγχάγης η υπόθεσή της, που έχει διχάσει τη Δανία.
Η 23χρονη κοπέλα επιμένει ότι δεν συνιστά απειλή για την ασφάλεια κανενός κι ότι πολεμούσε στο πλευρό κουρδικών δυνάμεων που συμμετέχουν στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών, τον ίδιο συνασπισμό στον οποίο μετέχει και η Δανία.
Αλλά ο νόμος, που απαγορεύει στους Δανούς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να λάβουν μέρος σε ένοπλες συρράξεις και επιβάλει την κατάσχεση των διαβατηρίων τους , δεν κάνει διακρίσεις ανεξάρτητα με το ποιον αντιμάχεσαι και γιατί.
Η Παλάνι θα εμφανιστεί στο δικαστήριο στις 20 Δεκεμβρίου, αντιμετωπίζοντας ποινή εξάμηνης φυλάκισης για παραβίαση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης.

Δανία: 23χρονη απειλείται με φυλάκιση επειδή πήγε να πολεμήσει τους τζιχαντιστές  [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Ο πατέρας κι ο παππούς της ήταν μαχητές Πεσμεργκά κι η κοπέλα -Κούρδισσα απ' το Ιράν- γεννήθηκε σε προσφυγικό καταυλισμό του ΟΗΕ στο Ραμάντι του Ιράκ στη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου. Ήταν νήπιο όταν μετακόμισε στην Κοπεγχάγη. Το 2014 παράτησε στη μέση της σπουδές της και πήγε να ενταχθεί σε μονάδα της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG) στη Συρία θέλοντας να νικήσει τους τζιχαντιστές και τον Μπασάρ αλ Άσαντ και «να πολεμήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων».
Πολέμησε έξι μήνες στη Συρία με την YPG προτού πάει στο Ιράκ για να ενταχθεί στις δυνάμεις των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά. Oι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν στηρίξει και τις δύο αυτές ομάδες στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους», χορηγώντας τους στρατιωτική υποστήριξη και αεροπορική κάλυψη.

Δανία: 23χρονη απειλείται με φυλάκιση επειδή πήγε να πολεμήσει τους τζιχαντιστές  [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Η Παλάνι όχι μόνον πολέμησε στα μέτωπα κατά των τζιχαντιστών, αλλά μετείχε, όπως λέει, με το τάγμα της στην απελευθέρωση γυναικόπαιδων που κρατούσαν ως σκλάβους του σεξ οι τζιχαντιστές κοντά στη Μοσούλη.
Η κοπέλα ήταν δραστήρια στα social media και τα νέα για τη δράση της διαδόθηκαν στη Δανία. Όταν πήρε το Σεπτέμβριο του 2015 δεκαπενθήμερη άδεια απ' τους Πεσμεργκά για να επισκεφθεί την οικογένειά της, έπεσε στην τσιμπίδα των αρχών στη Δανία.
Η αστυνομία την ενημέρωσε ότι το διαβατήριό της δεν ισχύει κι ότι θα κατασχεθεί αν η κοπέλα έφευγε απ' τη χώρα, γεγονός που τιμωρείται με φυλάκιση.
Η πρώην φοιτήτρια είναι πυρ και μανία με τις αρχές της Δανίας που την καταδιώκουν, όπως λέει, χρησιμοποιώντας τους ίδιους νόμους που στοχοποιούν τους τζιχαντιστές κι άλλους εξτρεμιστές.
«Πώς είναι δυνατόν να συνιστώ εγώ απειλή για τη Δανία κι άλλες χώρες », έγραψε η Τζοάνα Παλάνι στο Facebook, «επειδή συμμετέχω σ' έναν επίσημο στρατό που εκπαιδεύει η Δανία και στηρίζει άμεσα στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους;»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ