Οι υπηρεσίες δίωξης τρομοκρατίας, στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αναλαμβάνουν δράση, μετά την εξάρθρωση οργανωμένου διεθνούς κυκλώματος πλαστογράφησης εγγράφων και διακίνησης αλλοδαπών, από την Ελλάδα προς την Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές, θα διερευνήσουν αν μέσω αυτής της οδού έχουν εισβάλει στην Ευρώπη τζιχαντιστές του ISIS ή άλλων ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς ένα άτομο, τουλάχιστον, που έπαιζε καθοριστικό ρόλο στο κύκλωμα, κατηγορείται από τις ισπανικές αρχές για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».
Πρόκειται για έναν 28χρονο Αλγερινό, μόνιμο κάτοικο Βαρκελώνης, ο οποίος φέρεται ως ο κύριος προμηθευτής κλεμμένων ή απολεσθέντων διαβατηρίων, ταυτοτήτων και άλλων εγγράφων, τα οποία έστελνε στην Ελλάδα για να πλαστογραφηθούν και να χρησιμοποιηθούν για την μετακίνηση αλλοδαπών, μέσω ελληνικών αεροδρομίων, προς την Βόρεια Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο ειδικότερα.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί συνολικά, σε Ελλάδα και Βρετανία, 33 άτομα, ενώ εντοπίστηκαν τα τρία εργαστήρια πλαστογράφησης του δικτύου, στην Πετρούπολη, την περιοχή Γκύζη και στα Κάτω Πατήσια και έχουν κατασχεθεί χιλιάδες πειστήρια, σε συντονισμένες επιχειρήσεις, με τις κωδικές ονομασίες «Περσέπολις» στην Ελλάδα και «InVigor» στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο πλαίσιο της έρευνας για να διαπιστωθεί αν το δίκτυο έχει διευκολύνει τζιχαντιστές να μεταβούν στην Ευρώπη, όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές, από την EUROPOL συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία και πληροφορίες που προκύπτουν από τις ενέργειες της Ασφάλειας Αττικής και των βρετανικών αρχών και αναμένεται να συγκληθεί, τις επόμενες μέρες, συνάντηση των υπηρεσιών ασφαλείας της Ευρώπης, όπου θα συζητηθούν τα συγκεκριμένα θέματα, ώστε να προχωρήσουν οι συντονισμένες έρευνες σε υψηλότερο επίπεδο, υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας, για την σύλληψη όλων των εμπλεκομένων.
Η σοβαρή υπόθεση εξιχνιάστηκε από την Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, μετά από πολύμηνες έρευνες, με την συνεργασία της αντίστοιχης υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως σε επίπεδο πληροφοριών και σήμερα έγιναν ανακοινώσεις στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, από τον διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Χρήστο Παπαζαφείρη, μαζί με τον επικεφαλής της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA), αρμόδιο για θέματα διασυνοριακού εγκλήματος, Chris Chogben.
Παρόντες ήταν επίσης ο υπεύθυνος του NCA για την Μεσόγειο και τις χώρες της Βόρειας Αττικής, καθώς και ο σύνδεσμος της υπηρεσίας στην Αθήνα, ενώ από ελληνικής πλευράς, ο διευθυντής της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, Φώτης Γραικούσης και αξιωματικοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, από τον κ. Παπαζαφείρη και τον εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ, Θεόδωρο Χρονόπουλο, οι έρευνες από την Ασφάλεια Αττικής ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο. Αφορμή ήταν μια πληροφορία από τις βρετανικές αρχές, για έναν Ιρανό στην Αθήνα, που φέρεται ότι ήταν ο αρχηγός του κυκλώματος, που συντόνιζε τις διαδικασίες πλαστογράφησης και την διακίνηση των αλλοδαπών.
Μετά από μεθοδικές έρευνες, όπου χρησιμοποιήθηκαν όλα τα υπερσύγχρονα μέσα που διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία και με το NCA, εντοπίστηκε ο Ιρανός, ο οποίος είναι 28 ετών και συγκεντρώθηκαν όλα τα στοιχεία.
Όπως διαπιστώθηκε, το κύκλωμα είχε πλοκάμια σε όλη την Ευρώπη και διευκόλυνε την διακίνηση παράνομων αλλοδαπών, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες, (Ισπανία, Γαλλία, κλπ), με τελικό προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και άλλες χώρες της κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ελβετία.
Προχθές πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη επιχείρηση στην Αθήνα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την οποία συνελήφθησαν 24 άτομα στην Ελλάδα και εννέα στην Βρετανία.
Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, το δίκτυο λειτουργούσε ως εξής:
Ο 28χρονος Αλγερινός από την Βαρκελώνη έστελνε στην Ελλάδα με κούριερ τα κλεμμένα διαβατήρια και άλλα έγγραφα, τα οποία ανήκαν σε άτομα από διάφορες χώρες της ΕΕ.
Η «επαφή» του Αλγερινού στην χώρα μας ήταν ένας 39χρονος ομοεθνής του, ο οποίος τώρα μπαίνει στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής, καθώς ο «προμηθευτής», σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, έχει κατηγορηθεί ως «μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης», του έχει απαγορευτεί η έξοδος από την χώρα και τελεί υπό επιτήρηση στην Βαρκελώνη.
Πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι ο 28χρονος κατηγορείται στην Ισπανία γιατί εξακριβώθηκε ότι στο παρελθόν είχε προμηθεύσει τζιχαντιστές με πλαστά διαβατήρια.
Ο 39χρονος Αλγερινός στην Αθήνα είχε εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και εστερείτο παντελώς δικαιολογητικών εγγράφων.
Ο 28χρονος Ιρανός, που φέρεται ως ο αρχηγός του κυκλώματος στην χώρα μας, είχε κάρτα ασύλου, καθώς έχει υποβάλει αίτημα.
Σημειώνεται ότι από τους 24 συλληφθέντες από την ΕΛΑΣ, οι 17 είναι Ιρανοί, δύο Ιρακινοί, δύο Πακιστάν, ένας Αλγερινός, ένας από το Αζερμπαϊτζάν και ένας από την Τυνησία.
Επίσης κατηγορούνται για συμμετοχή στις δραστηριότητες της οργάνωσης, άλλα 12 άτομα, που δεν έχουν συλληφθεί.
Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους είναι στην ίδια κατηγορία με τον 28χρονο «αρχηγό», δηλαδή έχουν υποβάλει αιτήματα για άσυλο και οι υπόλοιποι παράνομοι.
Μετά την παραλαβή των διαβατηρίων που έφταναν από την Ισπανία, τα ερευνούσαν οι παραλήπτες στην Ελλάδα και ύστερα τα έστελναν στα εργαστήρια, όπου προσαρμόζονταν στα χαρακτηριστικά συγκεκριμένων αλλοδαπών τους οποίους τα μέλη του κυκλώματος εφοδίαζαν με εισιτήρια φτηνών αεροπορικών εταιρειών και τα συνόδευαν μέχρι τον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», απ’ όπου αναχωρούσαν για την Ευρώπη.
Οι τιμές που πλήρωναν οι αλλοδαποί για την εξυπηρέτηση, ανάλογα την περίπτωση και την χώρα προορισμού, κυμαίνονταν από 3.000- 15.000 ευρώ.
Από τον εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ αναφέρθηκε επίσης, ότι κάποιοι αλλοδαποί, όπως προέκυψε από την έρευνα, μετέβαιναν σε ευρωπαϊκές χώρες απευθείας από το Ιράν. Για την συγκεκριμένη διαδικασία, τα μέλη του κυκλώματος είχαν αναπτύξει «μηχανισμό», μέσω του οποίου εξασφάλιζαν νόμιμη visa από πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών, με έδρα το Ιράν.
Τα κέρδη από την παράνομη δραστηριότητα, το κύκλωμα τα διακινούσε μέσω του εξωτραπεζικού συστήματος «hawala», ή μέσω διεθνών εταιρειών μεταφοράς χρημάτων, με αποστολείς και παραλήπτες αχυρανθρώπους, ενώ στην Αθήνα συναλλάσσονταν με μετρητά.
Εκτός από τα τρία εργαστήρια, έγιναν έρευνες σε άλλα 25 σπίτια στην Αττική, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά, πάνω από 1.200 διαβατήρια τρίτων προσώπων, 300 ταυτότητες, πλήθος πλαστών εγγράφων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, υπερσύγχρονα μηχανήματα πλαστογράφησης και πολλά άλλα πειστήρια, καθώς και περίπου 32.000 ευρώ, 30.000 δολάρια ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραποίηση των κλεμμένων διαβατηρίων γινόταν με ειδικό λογισμικό, που το μόνο που δεν μπορούσε να αλλάξει ήταν το «τσιπάκι», αλλά ήταν πάρα πολύ δύσκολο να γίνει αντιληπτή η πλαστότητα.
Ο Βρετανός ανώτατος αξιωματούχος κ. Chogben, ευχαρίστησε την Ελληνική Αστυνομία για την συνεργασία και την πρόσκληση του να παραβρεθεί στην παρουσίαση της υπόθεση και διευκρίνισε ότι οι εννέα που συνελήφθησαν στην Βρετανία, θα διωχθούν εκεί.
Σε ερωτήσεις, πάντως, αν προκύπτουν στοιχεία για σχέση των συλληφθέντων με την τρομοκρατία, είπε ότι δεν απαντά σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό μέρος, τονίζοντας πως όλα θα ερευνηθούν από τις αρμόδιες αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, ενώ ο ίδιος περιορίζεται στην αποστολή του, που είναι ο έλεγχος των παράνομων αλλοδαπών.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαζαφείρης, συνεχάρη τους υφισταμένους του για την μεγάλη επιτυχία και δήλωσε πως ό, τι έχει να κάνει με πιθανή σχέση των εμπλεκομένων με την τρομοκρατία, θα διερευνηθεί από την Αντιτρομοκρατική.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ