Ένα λεπτό ευωδιαστό άρωμα φρέσκων λουκουμάδων έχει τυλίξει από χθες το βράδυ την Κέρκυρα που σήμερα γιορτάζει τον προστάτη της Άγιο Σπυρίδωνα.
«Οι τηγανίτες τ΄Αγιού» βρίσκονται σε κάθε καντούνι, σε κάθε πλατεία, σε κάθε χωριό.
Ένα έθιμο που χάνει τις ρίζες του βαθιά στα ενετικά χρόνια της κατοχής του νησιού, με βενετσιάνικη συνταγή που υιοθετήθηκε και συνεχίζεται έως σήμερα κρύβοντας τα δικά της μυστικά.
Η παράδοση θέλει το έθιμο να ξεκινά την παραμονή της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα και να κορυφώνεται ανήμερα.
Ξεκίνησε, όπως αναφέρουν οι Κερκυραίες, από την ανάγκη να μπορέσει ο πιστός λαός να αντέξει την αγρυπνία, το «βεγγιόλι», πλάι στον Άγιο Σπυρίδωνα, που το ιερό του σκήνωμα ήταν και παραμένει ανοιχτό για προσκύνημα.
Από χθες το απόγευμα σε κάθε σπίτι Κερκυραίου οι λουκουμάδες έχουν την τιμητική τους.
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού έχουν πιάσει από νωρίς δουλειά, φτιάχνουν λουκουμάδες και τους μοιράζουν δωρεάν σε κάθε κάτοικο, σε κάθε περαστικό, «είναι η τιμή για τον Άγιο λένε».
Οι πλανόδιοι πωλητές με τα περίτεχνα καροτσάκια τους στήθηκαν σε κάθε δρόμο, σε κάθε σοκάκι και με τις συνταγές τους, που δεν τις αποκαλύπτουν σε κανέναν, επιδίδονται σε έναν κρυφό διαγωνισμό, αυτόν του καλύτερου λουκουμά, που θα κερδίσει τους περισσότερους πελάτες.
«Είναι έθιμο που το έμαθα από τον παππού μου, αυτός από τον δικό του και πάει... λέγοντας» λέει ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νεαρός Σπύρος που έστησε το καροτσάκι του σε μια γωνιά του δρόμου και κερδίζει τις εντυπώσεις.
«Ο λουκουμάς της Κέρκυρας δεν είναι μόνο αλεύρι και νερό, είναι μία παράδοση χρόνων, με πολλά μυστικά, που τον κάνουν ιδιαίτερο και λαχταριστό κάθε χρόνο, γιατί είναι ευλογημένος από τον Άγιο Σπυρίδωνα» προσθέτει ο Σπύρος.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)