Πολιτική συμφωνία ή αδιέξοδο -Κρίσιμη εβδομάδα για την αξιολόγηση - iefimerida.gr

Πολιτική συμφωνία ή αδιέξοδο -Κρίσιμη εβδομάδα για την αξιολόγηση

Μία από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες ξεκινάει από σήμερα για την κυβέρνηση με τις διαβουλεύσεις -σε όλα τα επίπεδα- να κορυφώνονται.

Τα αποτελέσματα αυτών, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες θα κρίνουν εν πολλοίς -αν τελικά- και με ποιο τρόπο θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Ή αν θα βρεθούν μπροστά σε αδιέξοδο που θα δρομολογήσει εκ των πραγμάτων πολιτικές εξελίξεις στο εγγύς μέλλον. Ήδη, το Ταμείο επιμένει στη συγκεκριμενοποίηση και ψήφιση μέτρων για μετά το 2018, με την Αθήνα να κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως επικρατεί έντονη ανησυχία και στην παρούσα φάση άπαντες έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε δύο μέτωπα: αφενός στο μπαράζ πολιτικών πρωτοβουλιών που ξεκινά ο πρωθυπουργός, με στόχο να πιέσει στο ανώτερο δυνατό επίπεδο ώστε να βρεθεί λύση και να μην μπει η χώρα σε αχαρτογράφητα νερά. Αφετέρου,
στη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει με την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα.

Ο Τσίπρας σε Βρυξέλλες και Βερολίνο
Ο πρωθυπουργός ξεκινά πολιτική διαπραγμάτευση και συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Η αρχή θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, όπου θα έχει τετ α τετ με τους Μ. Σουλτς και το Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ.

Την επομένη θα μεταβεί στο Βερολίνο όπου και θα έχει γεύμα εργασίας την Καγκελάριο Μέρκελ. Κατά πληροφορίες, στις προθέσεις Τσίπρα είναι να εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις για κλείσιμο της συμφωνίας, με όλες τις απαραίτητες υποχωρήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν θα αφορούν τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, ήτοι τα εργασιακά και τη λήψη νέων μέτρων μετά το 2018.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον με την επιστροφή των θεσμών τέλος, θα έχει το πώς θα αντιδράσουν όταν θα έρθει στη συζήτηση με την ελληνική πλευρά στο ζήτημα που αφορά στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

Κατά τα λοιπά, εργασιακά και μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ για το 2019 προκειμένου να επιτευχθούν -βάσει των δικών τους εκτιμήσεων -τα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ είναι τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν με τους θεσμούς και εξαιτίας των οποίων δεν κλείνει η αξιολόγηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ διαπραγμάτευση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ