Ως επιβεβλημένη για το ίδιο το μέλλον της χώρας εκτιμά την αλλαγή οικονομικής πολιτικής ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Τόνισε πως το μείγμα που απαιτείται δεν μπορεί να το εφαρμόσει η κυβέρνηση αυτή, κι ως εκ τούτου η μόνη προϋπόθεση ώστε να σπάσει το καταστροφικό καθοδικό σπιράλ που οδηγεί όλο και βαθύτερα στο οικονομικό τέλμα και την κοινωνική μιζέρια, είναι η πολιτική αλλαγή.
Κατά την τοποθέτησή του επί του προϋπολογισμού, ο κ. Σταϊκούρας εξειδίκευσε λέγοντας ότι χρειάζεται εμπροσθοβαρής υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση σταδιακής μείωσης της φορολόγησης των πολιτών, υιοθέτηση ενός στρατηγικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που θα στοχεύει σε μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία. Αντιπαραβάλλοντας με τις κυβερνητικές επιλογές, αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο του προϋπολογισμού, που - όπως είπε - αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να υιοθετεί μη ρεαλιστικές υποθέσεις, συνεχίζει να ξοδεύει πολύτιμο χρόνο, συνεχίζει να εστιάζει εμμονικά στην υπερφορολόγηση της εμφανούς οικονομίας, συνεχίζει αμήχανα να παλινδρομεί ως προς τις μεταρρυθμίσεις, δεν θέλει, ούτε μπορεί να εκσυγχρονίσει το αξιακό σύστημα, να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, να προωθήσει την εξωστρέφεια της οικονομίας. «Η οικονομία βρίσκεται σε παρατεταμένη, χαμηλή και με ισχυρές αναταταράξεις "πτήση"», παρατήρησε ο κ. Σταϊκούρας αφού σήμερα, όπως είπε, η οικονομία βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο και με ασθενέστερη δυναμική σε σχέση με αυτή που παρέλαβε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015.
Αναφερόμενος στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση τρέχει άρον-άρον και εκτός του περιεχομένου του συζητούμενου προϋπολογισμού, να δώσει πίσω, εφάπαξ, ένα μικρό μέρος της μόνιμης απώλειας, που προκάλεσε. Προσέθεσε ότι αφού η κυβέρνηση επέβαλλε τη μόνιμη περικοπή κύριων και επικουρικών συντάξεων, τη μόνιμη κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων και τη μόνιμη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σήμερα προχωράει στη χορήγηση, εφάπαξ, υποπολλαπλάσιου βοηθήματος. Και όλα αυτά, σημείωσε, την ίδια στιγμή που στερεί πόρους από την πραγματική οικονομία, με τη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει και ταυτοχρόνως επιβάλλει νέους, τετραπλάσιους φόρους, όσο ένας επιπλέον ΕΝΦΙΑ. «Μ' αυτή την εικόνα, μπορεί κανείς να πανηγυρίζει για την υπέρβαση των στόχων στα έσοδα;», έθεσε το ερώτημα ο κ. Σταϊκούρας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τα άμεσα μέτρα που αποφασίστηκαν, έρχονται να καλύψουν ένα μικρό μέρος, μόλις το 12%, της επιβάρυνσης που επέφεραν οι ανερμάτιστοι χειρισμοί της σημερινής κυβέρνησης, και παρατήρησε ότι «αν και κινούνται στη θετική κατεύθυνση, είναι λίγα, θα έχουν θετική επίπτωση σε βάθος χρόνου, δεν συνδυάζονται με μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά αντιθέτως συνοδεύονται από βαρύ τίμημα για τους πολίτες, ενώ τα αναγκαία μεσοπρόθεσμα μέτρα παραπέμπονται για το 2018, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος».