Στην ελάφρυνση φόρων και εισφορών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούσε να διοχετευτεί το 1% από το 3,5% των πλεονασμάτων που ζητούν οι δανειστές τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Με συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά σημειώνει ότι το αντίδοτο στη λιτότητα είναι η παροχή ρευστότητας ύψους 1,8 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί σύντομα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζει:
«Η πρότασή μας είναι σαφής. Να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5%, όσο πιο γρήγορα γίνεται, και να δεσμευτούμε ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 1% που δημιουργείται θα χρησιμοποιηθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μειώσεις φόρων και κοινωνικών εισφορών. Επιπλέον, να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την απόδοση των μη παραμετρικών μέτρων, από φοροδιαφυγή για παράδειγμα, για κοινωνικούς σκοπούς. Ένας συμβιβασμός που έχει πολιτική και οικονομική λογική και που αμβλύνει τη λιτότητα.»
Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα του Eurogroup, διαβεβαιώνει ότι «δεν πρόκειται για ήττα της Αθήνας, αλλά για ισοπαλία», ενώ σημειώνει πως ένας λογικός συμβιβασμός με εταίρους και δανειστές μπορεί να δώσει «εργαλεία» για άμβλυνση της λιτότητας.
Ο ίδιος υποστηρίζει επίσης, ότι τα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόρο για τη χρηματοδότηση κοινωνικών πολιτικών.
Όσον αφορά την πορεία της β’ αξιολόγησης, χαρακτηρίζει εφικτή την ολοκλήρωσή της εντός του Δεκεμβρίου και επαναλαμβάνει ότι «οι περισσότεροι παίκτες θέλουν λύση».
Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εργασιακά, επαναλαμβάνοντας ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στις οποίες προσκρούουν οι διαπραγματεύσεις Αθήνας - θεσμών, αποτελούν τη λύση και όχι μέρος του προβλήματος.