Αίσθηση προκάλεσε η... μυστηριώδης αναφορά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή σχετικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων όσο και για τα πλεονάσματα.
«Νομίζω ότι και η πολιτική συμφωνία θα κλείσει και άρα μένουμε με δύο ανοικτά ζητήματα για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018» είπε και πρόσθεσε: «Θα απαντήσω το Σάββατο αν δεσμεύουμε τις μελλοντικές κυβερνήσεις με επιπρόσθετα μέτρα».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέπεμψε επίσης για το Σάββατο προκειμένου να ενημερώσει τη Βουλή για τα πλεονάσματα. «Ρο ερχόμενο Σάββατο θα απαντήσω για τα πλεονάσματα. Είμαστε στην μέση της διαπραγμάτευσης και έχω περιορισμούς ως προς τι μπορούμε να πούμε. Επίσης, όπως όλες οι διαπραγματεύσεις και ειδικά σε αυτή τίποτα δεν είναι συμφωνημένο πριν να συμφωνηθούν όλα. Το όλο πακέτο πρέπει να δούμε. Είμαστε ώριμοι να δούμε και να κρίνουμε το συνολικό πακέτο τα θετικά και αρνητικά και αν μας δίνει και πόσο αέρα» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο υπ. Οικονομικών επανέλαβε ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι όλα να συμφωνηθούν. Η μόνη εξαίρεση είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα», σημειώνοντας πως η πολιτική συμφωνία για την β' αξιολόγηση έχει σχεδόν τελειώσει.
«Είμαστε στη θέση ακριβώς εκεί που ήμασταν πριν την συμφωνία του Μαΐου. Οι περισσότεροι παίκτες θέλουν συμφωνία, όπως τον Μάιο» είπε ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνοντας την Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα ο υπουργός επέκρινε το ΔΝΤ και ζήτησε στήριξη της αντιπολίτευσης στο θέμα των εργασιακών και των χαμηλότερων πλεονασμάτων. Επίσης εξήγησε ότι η απομείωση του χρέους φτάνει το 21,8% του ΑΕΠ. «Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι ένα κομμάτι του παζλ που όμως δίνει μεγαλύτερη σιγουριά στους επενδυτές ότι ξαφνικά δεν θα υπάρχουν μεγαλύτερα επιτόκια και οι δανειακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας θα είναι κάτω από 15% για πάρα πολλά χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.
«Το ότι το χρέος θα είναι μικρότερο τότε, σημαίνει ότι θα είναι καλύτερα τώρα. Αν δουν ότι θα είναι πιο βιώσιμο το χρέος, οι επενδύσεις και οι επενδυτές θα έρθουν τώρα. Δίνει διασφάλιση στους επενδυτές ότι δεν θα υπάρχουν υψηλά επιτόκια και υψηλές δανειακές ανάγκες». «Εμείς ζητάγαμε διαφάνεια και ένα καθαρό διάδρομο για να ξέρουν όλοι ότι υπάρχει μία καθαρή λύση για το χρέος και να μπορούν να επενδύσουν. Αυτό έχει ήδη τελειώσει και όλοι συμφώνησαν» τόνισε.
«Μένουν ανοικτά τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Υπάρχει διαφωνία με τους πιστωτές για το πόσα χρόνια πρέπει να παραμείνει το 3,5%. Εμείς βλέπουμε συμβιβαστική λύση μετά το 2018 να είναι 2,5%και το άλλο 1% να πάει στην ανάπτυξη» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι «η πολιτική συμφωνία σχεδόν έχει τελειώσει. Η διαφορά για το 2017 είναι 20 εκατ., για το 2018 είναι πολύ μικρή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και λίγο μεγαλύτερη με το ΔΝΤ. Δεν θα χαλάσει το πράγμα για το δημοσιονομικό κενό του 20-17 και του 2018».
«Υπάρχει η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά όπου θέλουμε επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων. Το ΔΝΤ δεν έχει καλά επιχειρήματα και καλή προετοιμασία γι’ αυτά τα θέματα. Πρέπει να γίνει συζήτηση αν συμφωνείτε όλοι στις θέσεις αυτές», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Τέλος, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να λάβει νέα μέτρα, που θα εφαρμοστούν μετά το 2018. «Όλοι θέλουν να βρεθεί λύση θα βρεθεί λύση και για τα πρωτογενή πλεονάσματα το ύψος και πως θα καλυφθούν. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ψηφίσουμε στη Βουλή τώρα μέτρα για να εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, θα ήθελα την άποψη της αντιπολίτευσης αν υποστηρίζει αυτή τη θέση της κυβέρνησης, είπε και πρόσθεσε: Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε τέτοια μέτρα το είπα και στο Eurogroup.»