Προχωρημένες είναι οι συζητήσεις στους κόλπους της κυβέρνησης για το ποια μπορεί να είναι η τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με τα εργασιακά και τα πλεονάσματα να αποτελούν τα δύο μεγάλα αγκάθια.
"Η επιτυχής έκβαση του Εurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους", όπως και το γεγονός ότι "δεν πρόκειται να ψηφίσουμε μέτρα για να εφαρμοστούν μετά το 2018" ήταν οι δύο βασικές θέσεις που διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου. Και στις οποίες συμφώνησαν άπαντες, αφού τοποθετήθηκαν Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί στα κυβερνητικά στελέχη ο ρόλος του Ταμείου. Και για το λόγο αυτό από το Μαξίμου αισθάνονται την ανάγκη να επισημάνουν ότι δεν αποδέχονται την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για δέκα έτη.
Πιθανή η... λύση του «κόφτη»
Στην παρούσα φάση τα δεδομένα έχουν ως εξής:
1ον) Ο στόχος για πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% από τους δανειστές δεν εγκαταλείπεται, παρά θεωρείται δεδομένος για ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα.
2ον) Η κυβέρνηση δεν συζητά για κανένα λόγο την ψήφιση μέτρων για τα έτη 2019-2020.
3ον) Στο τέλος θα επιχειρηθεί να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα. Και προς στιγμήν, ουδείς από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να παραταθεί -για παράδειγμα- ο γνωστός "κόφτης" για δύο ή τρία χρόνια μετά το 2018.
Κάτιπου σημαίνει πως δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί. Παρότι αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα πράγματα θα κριθούν εν πολλοίς από τις διαθέσεις και τις πιέσεις που θα ασκηθούν σε Βερολίνο-ΔΝΤ.
Σε ανοικτή γραμμή με Ευρωπαίους αξιωματούχους
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να εντείνει τις πολιτικές διαβουλεύσεις με στόχο "συνολική συμφωνία το συντομότερο δυνατό".
Εξ´αυτού του λόγου θα έχει κατ'ιδίαν επαφές στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με Ευρωπαίους ηγέτες (Ολάντ,Μέρκελ) και Ευρωπαίους αξιωματούχους, στους οποίους θα μεταφέρει τις ελληνικές θέσεις, με αιχμή τα εργασιακά και τη μη λήψη μέτρων.