Παντελής Καψής: «Ενδεχομένως να υπάρξουν νέα μέτρα» - iefimerida.gr

Παντελής Καψής: «Ενδεχομένως να υπάρξουν νέα μέτρα»

Παντελής Καψής
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την διάρκεια της κυβέρνησης, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, αλλά και όλες τις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, μίλησε ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «Η πρόκληση που έχουμε μπροστά είναι να υπερβούμε τα δεδομένα του πολιτικού παιχνιδιού και να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη δανειακή σύμβαση», ενώ ερωτηθείς για τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας και το χρόνο των εκλογών, τον οποίο χαρακτήρισε «διαδικαστικό ζήτημα».

«Έχουμε μπροστά μας τόσα σοβαρά ζητήματα. Ας ξεφύγουμε από το διαδικαστικό», είπε ο κ. Καψής, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real Fm και τόνισε την ανάγκη «να δοθεί χρόνος να λύσει το μείζον, που έχει μπροστά της αυτή η κυβέρνηση». Όπως είπε «αυτή είναι η ουσία« και «όταν θα φθάσουμε στο Μάρτιο, θα δούμε πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές. Να ξεφύγουμε από συζητήσεις που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τον πολίτη και δεν έχουν και καμία σημασία για τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας. Ας αφήσουμε τα διαδικαστικά» .

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «υπάρχει ένα ζήτημα ουσίας», που είναι η συμφωνία «στα κρίσιμα ουσιαστικά προβλήματα» και «δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση από τρία κόμματα, να χειρίζεται τη δανειακή σύμβαση και το νέο πρόγραμμα που θα ζητήσει η Ευρώπη και να διαφωνεί στα ουσιαστικά. Εκεί, θα πρέπει να κινηθούμε, συντεταγμένα και με κοινές θέσεις και να βρούμε τον τρόπο λειτουργίας».

«Φαντάζομαι, αλλά δεν μπορώ να το προβλέψω, ότι τα κόμματα έχουν γνώση του τι ακριβώς παίζεται, πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα ότι τις όποιες διαφωνίες πρέπει να μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε, συνθέτοντας τις κοινές θέσεις. Αυτή είναι η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας», συμπλήρωσε ο κ. Καψής.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού και ο ανασχηματισμός

Ερωτηθείς για τις εσωτερικές εξελίξεις στα κόμματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Δημοκρατία έχουμε. Θα πρέπει να συνυπάρξουμε μ' αυτά. Το ζήτημα είναι ότι οι υπουργοί που μετέχουν έχουν συνείδηση ότι το έργο της κυβέρνησης προηγείται. Αυτό είναι σαφές. Αυτό είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού και αυτό θα τηρηθεί ως το τέλος».

Αναφορικά με τον ανασχηματισμό, ο κ. Καψής απάντησε ότι «προφανώς υπάρχει» ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς «αυτό είναι στα δικαιώματα και στις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού». Πρόσθεσε, όμως, ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να ασκηθεί τέτοιο πράγμα. Εάν χρειαστεί, θα το κάνει. Είναι σαφές. Αλλά, αυτή τη στιγμή, δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Κατά τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης «έχει υπερτονιστεί» το ζήτημα του πολυπληθούς κυβερνητικού σχήματος, «διότι, για παράδειγμα, όταν λέμε ότι η κυβέρνηση στην Ιταλία έχει 12 υπουργούς, δε μετράμε τους υφυπουργούς, δε μετράμε τους γενικούς γραμματείς, δε μετράμε την κυβερνητική διάρθρωση που είναι πολυπληθέστερη σε όλες τις χώρες».

«Προφανώς», συμπλήρωσε, «ένα πιο λειτουργικό σχήμα ενδεχομένως να ήταν καλύτερο. Αλλά κι αυτό είναι μέρος της πραγματικότητας. Υπήρξε μία συμφωνία των κομμάτων, που έβγαλε αυτό το σχήμα. Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει. Εάν υπάρξουν αδυναμίες και χρειαστεί να αντιμετωπισθούν, θα αντιμετωπισθούν. Αλλά δεν είναι εκεί η ουσία του προβλήματός μας. Η ουσία του προβλήματός μας είναι να συμφωνήσουμε και να προωθήσουμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για να πετύχουμε και την ανάπτυξη και τη δανειακή σύμβαση. Εκεί κρίνεται η Ελλάδα».

Νέα μέτρα και επικουρικές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «ενδεχομένως να υπάρξουν νέα μέτρα» στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση. «Είναι προφανές ότι για να μας δώσουν 89 δισεκατομμύρια ευρώ θα θελήσουν πολλές διασφαλίσεις. Δεν θα είναι καθόλου ευτυχείς να τα πάρει μία κυβέρνηση και μετά να έλθει μία άλλη κυβέρνηση και να πει «τι είναι αυτά που συμφωνήσαμε, δεν τα δεχόμαστε». Άρα, προφανώς, θα υπάρξει πίεση από την Κοινότητα», είπε.

«Όμως, το μεγάλο ζήτημα δεν είναι αυτά καθ' αυτά τα μέτρα, αλλά η διάθεσή μας να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να ξεκολλήσει η οικονομία. Εάν ως χώρα, δείξουμε ότι θα τις προχωρήσουμε, τότε η πίεση για μέτρα θα είναι πολύ μικρότερη. Γιατί, για παράδειγμα, παίρνεις ένα μέτρο, ανεβάζεις έναν φορολογικό συντελεστή και βάζεις 100 ευρώ μέσα στον προϋπολογισμό. Το κέρδος να πετύχεις ανάπτυξη επειδή πήρες τρία διαρθρωτικά μέτρα τον πρώτο χρόνο θα είναι πολύ μικρότερο, αλλά σε βάθος χρόνου θα είναι πολύ μεγαλύτερο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς, τέλος, για τις νέες ρυθμίσεις που αφορούν στις επικουρικές συντάξεις, ζήτημα που απετέλεσε αντικείμενο διαφωνιών στο υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Καψής επεσήμανε ότι «πρέπει να γίνουν μέσα στον επόμενο μήνα». Και συμπλήρωσε: «Εκεί θα κριθούμε. Αν δε μπορέσουμε να τα κάνουμε, τότε προφανώς θα έρθει η τρόικα και θα μας ζητήσει να πάρουμε πάρα πολλά μέτρα και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο και επικίνδυνο. Γι' αυτό πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές, είναι σαφές. Και αυτά θα ανοίξουν μέσα στο επόμενο διάστημα, με μεγάλη ταχύτητα. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ