Στενεύει το χρονικό περιθώριο για ένταξη της Ελλάδας στο QE με δεδομένο ότι η ουσιαστική διευθέτηση του χρέους μεταφέρεται για αργότερα, σημειώνει η Morgan Stanley, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν ακόμη προοπτικές μιας βιώσιμης ανάκαμψης παρά το γεγονός ότι η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα απ' ότι προβλέπεται.
Η Morgan Stanley σε πρόσφατο report της για τις παγκόσμιες προοπτικές το επόμενο έτος τονίζει ότι στα θετικά είναι πως η οικονομία έχει αρχίσει να αφήνει την ύφεση πίσω της με το ΑΕΠ να παραμένει στάσιμο το τρέχον έτος σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της για 1% ύφεση.
Επίσης, το 2017 η ανάπτυξη θα βρεθεί στο 1,8%, δηλαδή 0,7% περισσότερο από ό,τι προέβλεπε πριν, ενώ το 2018 η ανάπτυξη αναμένεται να ξεπεράσει το 2%, και αυτή η ομαλοποίηση της οικονομίας φαίνεται ήδη στις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων.
Ωστόσο, η λιτότητα, αν και όλο και λιγότερη, και η πολιτική αστάθεια εξακολουθούν να βαραίνουν τον τραυματισμένο οικονομικό ιστό και η βιώσιμη ανάπτυξη, ή ένας αξιοπρεπής ρυθμό ανάπτυξης και όχι βραχύβια ανάκαμψη, συνεχίζει να μην φαίνεται στον ορίζοντα και θα χρειαστεί πολύ χρόνο για υλοποιηθεί.
Στο μείζον ζήτημα της ένταξης στο QE η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει, πιθανώς μέχρι μετά τις γερμανικές εκλογές του επόμενου έτους, για επιπλέον επεκτάσεις των λήξεων, δηλαδή, μια ακόμα δόση στο re-profiling του χρέους.
Παρά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος χωρίς σημαντικά μεγαλύτερες παρατάσεις των λήξεων και των περιόδων χάριτος, ο ρόλος του ΔΝΤ πιθανότατα θα παραμείνει αβέβαιος και το σπουδαιότερο, η τροχιά του χρέους μπορεί να μην είναι διαχειρίσιμη, διακινδυνεύοντας έτσι την αναβολή της συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2017 ή ακόμη και στο τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018.
Αλλά, επειδή νωρίτερα η ΕΚΤ θα έχει ήδη αρχίσει να κλείνει τη στρόφιγγα της ποσοτικής χαλάρωσης, μπορεί να υπάρχει λίγος μόνο χρόνος για να αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικά κρατικά ομόλογα. Σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή, το QE θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», προβλέπει η αμερικανική τράπεζα.
Αναφορικά με την πολιτική αστάθεια τονίζεται ότι η έλλειψη αποφασιστικής τροχιάς σταθεροποίησης για την Ελλάδα και η εφαρμογή διαδοχικών γύρων λιτότητας, συμβάλλουν στην πτώση της δημοτικότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι τώρα πίσω στις δημοσκοπήσεις έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πραγματικά αρνητικό κατά την άποψη της αγοράς, καθώς η κεντροδεξιά παράταξη της Ν.Δ. είναι πιο φιλοευρωπαϊκή, υπέρ της αγοράς και υπέρ της επιχειρηματικότητας, καταλήγει ο οικονομολόγος της Morgan Stanley.