Μετά την παραίτηση του Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία, ο Μπερνάρ Καζνέβ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διόρισε τον υπουργό Εσωτερικών στη θέση του πρωθυπουργού.
«Πρόκειται για μια ισχυρή προσωπικότητα που έχει μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα του κράτους», ανέφερε πηγή από το περιβάλλον του προέδρου.
Χθες, ο Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του για τη γαλλική προεδρία.
«Ναι, θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας» είπε σε ομιλία του.
BREAKING: French president appoints Interior Minister Bernard Cazeneuve as new prime minister.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ορίστηκε πρωθυπουργός για τους πέντε τελευταίους μήνες της πενταετίας του Φρανσουά Ολάντ.
Κατά τη διάρκεια της θητείας Ολάντ, ο Καζνέβ, γιός ενός σοσιαλιστή διδασκάλου, 53 ετών, επιβλήθηκε σαν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στο περιβάλλον του γάλλου προέδρου. Ο Ολάντ τον είχε ήδη χρησιμοποιήσει το 2012 ως εκπρόσωπο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά και στις επόμενες κυβερνήσεις, ο Καζνέβ έγινε ένα είδος «ελβετικού σουγιά» για όλες τις δύσκολες αποστολές, όπως τον αποκαλεί σήμερα η Le Monde.
To 2012 o Καζνέβ ορίστηκε υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων, ενώ το 2013 ορίζεται υπουργός Οικονομικών. Είναι τόσο εργατικός που τον αποκαλούν « R2D2 » εξαιτίας των απεριόριστων ικανοτήτων του να ελέγξει τα δεδομένα του προϋπολογισμού. Τον Απρίλιο του 2014 έγινε υπουργός Εσωτερικών, ώστε να αντικαταστήσει τον Μανουέλ Βαλς που ορίστηκε τότε στο μεταξύ πρωθυπουργός.
Ο Καζνέβ είναι ένας εξαιρετικά διακριτικός πολιτικός, μιλάει χαμηλόφωνα και δεν διακατέχεται από την ύβρι της εξουσίας. Στο υπουργείο Εσωτερικών αναγκάστηκε να διαχειριστεί μια από τις χειρότερες κρίσεις της γαλλικής δημοκρατίας, με τις τρομοκρατικές επιθέσεις: από τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo το 2015, ως τις επιθέσεις στο Παρίσι το 2015, την δολοφονική επίθεση στη Νίκαια το 2016 και τον φόνο του ιερέα Χαμέλ στην εκκλησία του Σεν Ετιέν ντι Ρουβρέ, τον Ιούλιο του 2016.
Οι χειρισμοί του ήταν πάντα σωστοί και έφεραν αποτελέσματα. Από τον Νοέμβριο του 2015 ο Καζνέβ αναγκάστηκε να διαχειριστεί και την προσφυγική κρίση, καθώς και τις τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον του νόμου για τα εργασιακά, την άνοιξη του 2016.
Το τελευταίο διάστημα, παρά το χάσμα που μεγάλωνε μεταξύ του Ολάντ και του Βαλς, με αφορμή την υποψηφιότητα για τις προεδρικές, ο Καζνέβ δεν μίλησε ποτέ δημόσια, ούτε πήρε θέση. Ισως αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που ο Ολάντ τον επέλεξε για τους τελευταίους πέντε μήνες της θητείας του από τη θέση του πρωθυπουργού.
Οι σχέσεις του με τον Ολάντ είναι κάτι παραπάνω από επαγγελματικές. Το καλοκαίρι του 2015 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε παραστεί στον γάμο του με την ίδια γυναίκα με την οποία είχε πάρει διαζύγιο και ήταν η μητέρα των παιδιών του. Σε εκείνο τον γάμο, ο Ολάντ είχε γιορτάσει και τα 61α γενέθλιά του. Κουμπάρος στο γάμο ήταν ο στενός συνεργάτης του Ολάντ Jean-Pierre Jouyet, γενικός γραμματέας της γαλλικής προεδρίας και παιδικός φίλος του προέδρου.