Παρότι το Eurogroup ενέκρινε στη συνεδρίαση της Δευτέρας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, η ανακοίνωση, αλλά και οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ «κρύβουν» κάτι πιο δυσοίωνο.
Ουσιαστικά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζητούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία πρέπει μάλιστα να περιληφθούν στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, τα οποία θα «κλειδώνουν» το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.
«Το Eurogroup σημειώνει ότι η τεχνική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%) όπως και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την ανταγωνιστικότητα, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω σημαντικών μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις», αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Eurogroup.
Ομως, αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν στο EuroWorking Group, για να θεωρηθεί ότι έχει «κλειδώσει» το 3,5% θα πρέπει να έχει υπογραφή του ΔΝΤ. Κάτι που σημαίνει ότι θα μέτρα που θα ληφθούν λογικά θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου. Αυτό συνεπάγεται ότι είναι στον «αέρα» η διαφορά του 0,1-0,2%, για την οποία μιλούσε η Αθήνα ως διαφορά μόνο με τους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ούτε το ΔΝΤ είχε ζητήσει πρόσθετα μέτρα για το 2018. Ομως, όπως προκύπτει τώρα, αν και δεν διευκρινίζεται πόσα μέτρα θέλουν, το ζήτημα είναι ότι τα επιθυμούν.
Επιπλέον, το Eurogroup επεσήμανε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές απόψεις για το πώς ορίζεται το «μεσοπρόθεσμα», καθώς άλλοι μίλησαν για 3 χρόνια, άλλοι για 5 και άλλοι για 10. «Αφήσαμε για αργότερα αυτή την απόφαση», συμπλήρωσε.
Σίγουρα όμως θα χρειαστούν μέτρα για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, από τη στιγμή που παραμένει ο στόχος του 3,5% για μετά από το 2018.
«Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί έως το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Επίσης υπενθύμισε τη σημασία μίας δημοσιονομικής τροχιάς που είναι συνεπής με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις υπό το πλαίσιο της ΕΕ. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουμε με τους θεσμούς σε ένα μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα που θα το εξασφαλίσουν αυτό», αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup.
Οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες. Ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το τέλος του χρόνου. «Ομως πιο ρεαλιστικό είναι ότι θα μπούμε στο 2017, οπότε θα γνωρίζουμε και τη θέση του ΔΝΤ», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο επικεφαλής του Eurogroup πέταξε το «μπαλάκι» στο κουαρτέτο. «Το συζητήσαμε, αλλά μην περιμένετε από τους υπουργούς να μπουν σε λεπτομέρειες για τις συμβάσεις», ανέφερε.
Οταν ρωτήθηκε αν οι αποφάσεις για τα πλεονάσματα θα ληφθούν πριν ή μετά από την απόφαση του ΔΝΤ, ο Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι για το Ταμείο δεν παίζει ρόλο η διάρκεια, αλλά τα μέτρα που θα «κλειδώνουν» το 3,5%.
Για το χρέος, το Eurogroup ενέκρινε μεν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Ομως ούτως ή άλλως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έπρεπε να συμφωνήσουν σε αυτά, καθώς προβλεπόταν από την απόφαση Μαΐου ότι θα γίνει αυτό μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
«Στο τέλος του προγράμματος θα συζητήσουμε για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.