Κάποτε η θεωρία του Δαρβίνου που ήθελε τον άνθρωπο να προέρχεται από τα πιθηκοειδή είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Πλέον, είναι... δεδομένο ότι είμαστε εξελιγμένοι πίθηκοι.
Ενα από τα θεμελιώδη επιχειρήματα της Θεωρίας της Εξέλιξης του Δαρβίνου, είναι η ικανότητα ενός είδους να αναπτύσσεται σε καινούργια, μέσα σε βάθος χρόνου. Η διαδικασία αυτή, που ονομάζεται ειδογένεση, δεν έχει προλάβει να αποδειχτεί μέσα στους λίγους αιώνες της ύπαρξης της.
Αυτό φαντάζει απολύτως λογικό, αφού για να προκύψει κάποιο νέο είδος μέσα από την εξέλιξη πρέπει να περάσουν πολλές μεταβατικές γενιές. Αρκετές για να διαρκέσουν συνολικά δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Προφανώς, δεν μπορούμε να επαληθεύσουμε στην πράξη την θεωρία του Δαρβίνου. Οι έμμεσες αποδείξεις που προκύπτουν από αναλύσεις γονιδιωμάτων απολιθομάτων, φυτών και ζώων που εμφανίζουν σημάδια ειδογένεσης, δεν αρκούν για τους πιο... δύσπιστους.
«Πώς μπορεί ένα ψάρι να εξελιχθεί σε πίθηκο;» είναι μια από τις πιο συνηθισμένες απορίες, που μάλιστα δεν μπορούν να απαντηθούν με αυστηρώς επιστημονικό τρόπο. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες παρατήρησαν ένα φαινόμενο που μπορεί να θεωρηθεί «απόδειξη» της θεωρίας του Δαρβίνου. Κάτω από την συνεχή επίβλεψη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ένας ιός μέσα στο εργαστήριο παρατηρήθηκε σε κατάσταση ειδογένεσης!
Επικεφαλής της έρευνας είναι ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Βιολογίας, Justin Meyer, ο οποίος ξεκίνησε το πείραμα όταν ακόμα ήταν διδακτορικός φοιτητής. Μαζί με τους συνεργάτες του, ο Meyer δημιούργησε μια «φωλιά» από βακτηριοφάγους λάμδα, οι οποίοι είναι ικανοί να μολύνουν τα βακτήρια Εσερίχια κόλι, μέσα από συγκεκριμένους υποδοχείς.
Οι ερευνητές έβαλαν στην «φωλιά» δύο διαφορετικά είδη βακτηρίων, τα οποία είχαν και διαφορετικούς υποδοχείς. Μετά από αρκετό καιρό παρατηρήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιός, που πριν είχε συγκεκριμένη δομή, ξεκίνησε να διαιρείται σε δύο νέες ομάδες ιών, καθεμία από τις οποίες είχε την ικανότητα να προσαρμόζεται πάνω στους διαφορετικούς υποδοχείς.
«Το αρχικό είδος του ιού που δεν είχε την ικανότητα να προσβάλλει κάποιο από τα βακτήρια εξαφανίστηκε, μετά από καιρό. Αντικαταστάθηκε από δύο νέα είδη, μέσω της ειδογένεσης. Τα νέα, εξελιγμένα είδη είχαν προσαρμοστεί ώστε να εκμεταλλεύονται τους υποδοχείς των βακτηρίων» εξήγησε ο κ. Meyer.
Εστω και στον κόσμο των μικροβίων, οι ερευνητές από τις Η.Π.Α κατάφεραν να δείξουν πως η θεωρία της εξέλιξης ισχύει. Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται η διαδικασία της ειδογένεσης. Η ιδιαιτερότητα των παρατηρήσεων της ομάδας του Meyer ωστόσο, έγκειται στην συνεχή επίβλεψη των επιστημόνων, που είδαν όλη την πορεία της ειδογένεσης βήμα-βήμα.