WSJ: Ή λιτότητα για 10 χρόνια, ή τέταρτο Μνημόνιο -Το κακό και το χείριστο σενάριο - iefimerida.gr

WSJ: Ή λιτότητα για 10 χρόνια, ή τέταρτο Μνημόνιο -Το κακό και το χείριστο σενάριο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε πορεία σύγκρουσης θα βρεθούν και πάλι σήμερα η Ελλάδα και οι πιστωτές της, αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup, τονίζοντας πως η χώρα μας παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωζώνη.

«Σε μια ήπειρο που ταλανίζεται από πολλαπλές κρίσεις, η Ελλάδα παραμένει το λίκνο της ευρωπαϊκής δυσλειτουργίας. Η χώρα μπορεί να έχει φύγει από τα πρωτοσέλιδα των τελευταίων μηνών, οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει φαινομενικά έχουν θαφτεί κάτω από ένα κύμα διάσωσης με ρευστό. Ωστόσο, (η Ελλάδα) εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την επιβίωση της ευρωζώνης. Κι αυτό γιατί οι συνθήκες στην Ελλάδα υποχρεώνουν την ευρωζώνη να κάνει κάτι που μέχρι στιγμής εμφανίστηκε ανίκανη να κάνει, παρά μόνο υπό συνθήκες ακραίας οικονομικής πίεσης: να λάβει μια συλλογική πολιτική απόφαση» τονίζει.

Τα δύο σενάρια

Στην εκτενή ανάλυση, που υπογράφει ο γνωστός αρθρογράφος Simon Nixon, περιγράφει τις δύο εναλλακτικές για την Ελλάδα, που κάθε άλλο παρά θετικές μπορεί να τις χαρακτηρίσει κανείς.

  • Στο πρώτο επιτυγχάνεται συμφωνία ΔΝΤ – Βερολίνου, με τίμημα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα πέραν του 2018, στο δεύτερο το αδιέξοδο συνεχίζεται μετά τις γερμανικές εκλογές, με την ελληνική οικονομία να υφίσταται τεράστια ζημιά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την απαίτηση του Βερολίνου για την επίτευξη πρωτογενών πλεονάσματων στο 3,5% και μάλιστα για τα επόμενα δέκα χρόνια μετά το 2018 αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Σε αυτή την περίπτωση το ΔΝΤ θα επιμείνει την νομοθέτηση από την ελληνική πλευρά επαρκών πρόσθετων μέτρων λιτότητας, προκειμένου να πειστεί ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Ωστόσο, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «όπως έχουν τα πράγματα, είναι άδηλο αν οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να νομοθετήσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, αυξάνοντας την προοπτική νέας πολιτικής αστάθειας».
  • Το δεύτερο σενάριο είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι  το αδιέξοδο να συνεχιστεί μέσα το καλοκαίρι - και μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Έως τότε, η ζημία για την ελληνική οικονομία πιθανότατα θα είναι τόσο μεγάλη, ώστε θα απαιτηθεί ένα τέταρτο σχέδιο διάσωσης για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. «Με αμφότερα τα σενάρια διακινδυνεύεται μια επανάληψη της ελληνικής κρίσης του περασμένου έτους. Η Ευρωζώνη διαθέτει πλέον ικανότητα λήψης αποφάσεων για να την σταματήσει;» διερωτάται ο δημοσιογράφος.

«Το παράθυρο ευκαιρίας για μια συμφωνία πιθανώς δεν να μείνει ανοιχτό για πολύ. Η Ολλανδία διεξαγάγει εθνικές εκλογές στα μέσα Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να συμφωνήσει σε οιαδήποτε συμφωνία από τις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε το κοινοβούλιο διαλύεται, μέχρι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, ίσως όχι έως το Μάιο. Μέχρι τότε οι γαλλικές προεδρικές εκλογές θα είναι σε εξέλιξη, δημιουργώντας μια περαιτέρω καθυστέρηση. Χωρίς μια συμφωνία πριν από το καλοκαίρι, η Αθήνα θα αρχίσει να αντιμετωπίζει εκ νέου περιορισμούς ρευστότητας, με συνέπειες για την ανάκαμψή της» προειδοποιεί το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Wsj Ευρωζώνη Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ