Διεθνής Τύπος για Ιταλία: Το κατεστημένο της Ευρώπης έχασε άλλον έναν γύρο - iefimerida.gr

Διεθνής Τύπος για Ιταλία: Το κατεστημένο της Ευρώπης έχασε άλλον έναν γύρο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP/Gregorio Borgia
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το «όχι» των Ιταλών στο δημοψήφισμα θέτει σε κίνδυνο την Ευρώπη, αν και η νίκη του Φαν Ντερ Μπέλεν στην Αυστρία, δίνει μια ανάσα στην Ε.Ε. : αυτή είναι σε γενικές γραμμές η κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων του διεθνούς Τύπου έναντι των αποτελεσμάτων της κάλπης σε Ιταλία και Αυστρία.


Σχόλια για την έκβαση του ιταλικού δημοψηφίσματος
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
“The Times”: «Το κύμα των σπασμωδικών κινήσεων κατά του κατεστημένου παγκοσμίως, που προκάλεσε νέο σοκ στις αγορές και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, απαίτησε σήμερα άλλο ένα σκαλπ...»

Διεθνής Τύπος για Ιταλία: Το κατεστημένο της Ευρώπης έχασε άλλον έναν γύρο | iefimerida.gr 0


“The Guardian”: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία μπορεί να μην αποφέρει τα αναμενόμενα στο Κίνημα 5 Αστέρια και τη Λέγκα του Βορρά... Είναι σαφές ότι πολλοί Ιταλοί, που ψήφισαν ''Όχι'' στο δημοψήφισμα, δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν κάποιο απ' τα δύο κόμματα σε βουλευτικές εκλογές.»
ΑΥΣΤΡΙΑ
“Der Standard”: «Η Ιταλία – το αναγνώρισε και ο Ρέντσι, έστω κι αν το χειρίστηκε ανεπιτυχώς- πρέπει να μεταρρυθμιστεί επειγόντως και σε βάθος... Στην καλύτερη περίπτωση χάθηκε πολύς χρόνος για έναν κατ' ουσίαν καλό σκοπό. Στη χειρότερη, όμως, η Ευρώπη απειλείται μ' ένα πρόβλημα, εν συγκρίσει με το οποίο εκείνο της Ελλάδας ήταν εύκολα διαχειρίσιμο.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
De Telegraaf”: «Το ''όχι'' των Ιταλών ψηφοφόρων θέτει την Ε.Ε. ενώπιον ενός μεγάλου διλήμματος. Η σύγχυση είναι ολοένα και λιγότερο μια συνετή επιλογή. Από την άλλη η άσκηση μεγαλύτερης επιρροής απ' τις Βρυξέλλες θα σήμαινε περαιτέρω πολιτική ενσωμάτωση, κι αυτή δύσκολα μπορούν να την «πουλήσουν» στους ψηφοφόρους τους οι αρχηγοί των κυβερνήσεων.»

Διεθνής Τύπος για Ιταλία: Το κατεστημένο της Ευρώπης έχασε άλλον έναν γύρο | iefimerida.gr 1

ΒΕΛΓΙΟ
“De Tijd”: «Είναι μια παχιά διαχωριστική γραμμή μπροστά στην ποθούμενη απ' το Βερολίνο μεταρρύθμιση της Ε.Ε. προς μια ''ενεργητική'' κυβερνητική πολιτική, που θα εκτελούσε τα διατάγματα απ' τη γερμανική πρωτεύουσα. Με το Brexit και το ιταλικό Όχι το μοντέλο αυτό έφθασε στα όριά του.»

ΗΠΑ
“Washington Post”: «Το πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης, που βρίσκεται υπό πίεση, έχασε την Κυριακή άλλον ένα γύρο στον αγώνα κατά των αντισυστημικών κινημάτων...»

Διεθνής Τύπος για Ιταλία: Το κατεστημένο της Ευρώπης έχασε άλλον έναν γύρο | iefimerida.gr 2

Σχόλια για το αποτέλεσμα των αυστριακών προεδρικών εκλογών

ΑΥΣΤΡΙΑ
“Der Standard”
: «Με τον Φαν ντερ Μπέλεν δεν τίθεται επ' αμφιβόλω η πρόσδεση της Αυστρίας στο άρμα της Ε.Ε. Γιατί ο Νόρμπερτ Χόφερ δεν είχε αφήσει ανοικτό μόνον ένα δημοψήφισμα για πιθανή έξοδο της χώρας αλλά και μια προσέγγιση της Αυστρίας στις λεγόμενες χώρες του Visegrad, οι εκπρόσωποι της οποίας, όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτωρ Όρμπαν, υποστηρίζει ένα αυταρχικό στυλ διακυβέρνησης και μια περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως κάνει η πολωνική κυβέρνηση.»
“Die Presse”: «Ο Νόρμπερτ Χόφερ απέδειξε ότι ξέρει να χάνει. Κάλεσε τους υποστηρικτές να αποδεχθούν το αποτέλεσμα και να παραμείνουν ήρεμοι. Και διερωτάται κανείς γι' άλλη μια φορά πώς αυτός ο ειλικρινής πολιτικός κατάφερε να μεταμορφωθεί σε ευρωπαϊκό δαίμονα. Συνέβαλε, βέβαια, κι ο ίδιος σ' αυτό...»
“Kurier”: «Σε τελική ανάλυση είναι ενδιαφέρον ότι η Αυστρία αποσυνδέθηκε απ' τον ιδιάζοντα λαϊκισμό πολλών άλλων χωρών. Το Brexit έδειξε ότι κάνει κακό σε μια χώρα όταν οι πολιτικοί της υπόσχονται ένα ρόδινο μέλλον και λίγο μετά πρέπει να παραδεχθούν ότι είχαν παρουσιάσει ψεύτικους αριθμούς και κούφιες υποσχέσεις. Κι οι πρώτες αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ δείχνουν ότι ελάχιστα νοιάζεται για τους ψηφοφόρους του κι ότι σκέφτεται μόνον τους ζάπλουτους φίλους του. Εξάλλου οι άνθρωποι αποζητούν τη σταθερότητα κι αυτή δεν τη φέρνει ούτε το Brexit, ούτε ο Τραμπ. Ο Φαν ντερ Μπέλεν την πρεσβεύει. Ο λαϊκισμός, βέβαια, δεν τελείωσε. Χάνει, όμως, τη μαγεία του...»

ΓΑΛΛΙΑ
“Le Monde”: «Ένα τμήμα του εκλογικού σώματος φοβήθηκε ίσως και θέλησε να προστατέψει τη διεθνή φήμη της Αυστρίας»

Διεθνής Τύπος για Ιταλία: Το κατεστημένο της Ευρώπης έχασε άλλον έναν γύρο | iefimerida.gr 3


“Le Figaro”: «Ακόμη κι αν το πόστο του έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, αποστολή του νέου προέδρου θα είναι να επουλώσει τα χάσματα που άνοιξαν στο εσωτερικό των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων.»
“Les Echos”: «Οι αυστριακοί ψηφοφόροι τιμώρησαν τις ψεύτικες Κασσάνδρες, που προφήτευαν ότι μετά τη ριζοσπαστική εκλογή των Βρετανών για Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, θα συνεχιζόταν το λαϊκιστικό κύμα στην Ευρώπη.»

ΒΡΕΤΑΝΙΑ:

“The Guardian”: «Σ' ολόκληρη την Ευρώπη ακούστηκαν οι στεναγμοί ανακούφισης μετά τη νίκη του Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν...»
“Daily Mail”: «Τέλειωσε η ευρωπαϊκή επανάσταση του Brexit; Πανευτυχείς οπαδοί της Αριστεράς κράδαιναν πλακάτ με «Δόξα τω Θεώ» μετά την ήττα στις αυστριακές προεδρικές εκλογές του ακροδεξιού υποψηφίου, ο οποίος θα κατάφερνε σκληρό χτύπημα στην Ε.Ε.»
IΣΠΑΝΙΑ

Διεθνής Τύπος για Ιταλία: Το κατεστημένο της Ευρώπης έχασε άλλον έναν γύρο | iefimerida.gr 4


“El Pais”: «Η χθεσινή νίκη του προοδευτικού Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν έναντι του ακροδεξιού υποψηφίου Νόρμπερτ Χόφερ είναι ένα διάλειμμα ανάπαυσης, αλλά ταυτόχρονα και ένα σοβαρό κάλεσμα αφύπνισης για την Ευρώπη, που θα πρέπει να αντλήσει πολύτιμα διδάγματα.»
ΗΠΑ
“Washington Post”: «Η ήττα του αυστριακού ακροδεξιού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές είναι μια απρόσμενη ώθηση για την Ε.Ε.»
“New York Times”: «Με την απόρριψη την Κυριακή ενός δεξιού υποψηφίου για την προεδρία, σε μια ήπειρο όπου η εξτρεμιστική πολιτική παραδοσιακά οδηγεί στην καταστροφή, οι Αυστριακοί έδειξαν που τελειώνει ο ούριος άνεμος του νεοεκλεγέντος προέδρου Τραμπ.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ