Σάλος στη Γαλλία γιατί η Σεγκολέν Ρουαγιάλ έπλεξε το εγκώμιο του Φιντέλ Κάστρο - iefimerida.gr

Σάλος στη Γαλλία γιατί η Σεγκολέν Ρουαγιάλ έπλεξε το εγκώμιο του Φιντέλ Κάστρο

Φωτογραφία: wikimedia.commons
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η υπουργός περιβάλλοντος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, χαιρέτισε, το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, από το Σαντιάγκο της Κούβας, «ένα μνημείο της ιστορίας», τον Φιντέλ Κάστρο ξεχνώντας την παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου από το καθεστώς των Κάστρο.


Η κ. Ρουαγιάλ δήλωσε ότι ο Φιντέλ Κάστρο ήταν «το σύμβολο μιας πολύ στενής φιλίας μεταξύ Κούβας και Γαλλίας».
«Χάρη στον Φιντέλ Κάστρο, οι Κουβανοί ανέκτησαν το έδαφός τους, τη ζωή τους, τη μοίρα τους. Εμπνεύστηκαν από τη γαλλική επανάσταση χωρίς να γνωρίσουν τον τρόμο που υπήρξε κατά τη διάρκεια της δικής μας επανάστασης», είπε.
Κατά τη διάρκεια της δήλωσής της η Σεγκολέν Ρουαγιάλ ρωτήθηκε για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία καταδίκασε ο ΟΗΕ αλλά και η κουβανική αντιπολίτευση. Προς γενική έκπληξη η Ρουαγιάλ δήλωσε ότι όλα αυτά είναι «παραπληροφόρηση» και υπογράμμισε ότι, αντίθετα, στο νησί, υπάρχει «θρησκευτική ελευθερία και ελευθερία συνείδησης. Επομένως πρέπει να ξέρει κάποιος να κοιτάζει τα πράγματα θετικά, ακόμη κι αν αυτό ενοχλεί», πρόσθεσε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν «θα δώσει μαθήματα στην Κούβα».
Ωστόσο, όπως σημειώνει σύσσωμος ο γαλλικός τύπος, στην έκθεσή της 2015-2016 ο ΟΗΕ έκανε ένα τελείως διαφορετικό πορτρέτο του καθεστώτος της Κούβας, παρά το γεγονός ότι εσχάτως έκανε άνοιγμα συμφιλίωσης με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ οι αντικαθεστωτικοί υφίστανται διώξεις και αποδοκιμάζονται (οργανώνονται διαδηλώσεις εναντίον τους, με οπαδούς του καθεστώτος και την βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών), υφίστανται ποινικές διώξεις εξαιτίας των πολιτικών πεποιθήσεών τους. Επίσης γίνονται καθημερινά συλλήψεις αντιφρονούντων, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ: η Ενωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κούβας (CCDHRN) αναφέρει ότι έγιναν 8.600 συλλήψεις το 2015. Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, η Γενική Αμνηστία δεν έχει δικαίωμα να μπει στο έδαφος της Κούβας από το 1990.
Όλα αυτά έδειξε να τα αγνοεί η Σεγκολέν Ρουαγιάλ η οποία δήλωσε ότι «υπάρχουν πάντα θετικά και αρνητικά πράγματα στην ιστορία αλλά δεν γίνεται ορισμένοι να υποκρίνονται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ όλοι ξέρουν ότι αν ζητήσεις λίστες φυλακισμένων δεν υπάρχουν», είπε και πρόσθεσε:
«Ε, λοιπόν, φέρτε μου λίστες πολιτικών κρατουμένων αυτή τη στιγμή και θα κάνουμε κάτι».

Σάλος και σκληρή κριτική
Αυτές οι δηλώσεις της Ρουαγιάλ έγινε αντικείμενο έντονης κριτικής από την αντιπολίτευση στη Γαλλία. Την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, ακόμη και ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Νταβίντ Ασουλίν πήρε αποστάσεις από τα λεγόμενά της, γράφοντας σε ένα τουίτ:
«Η χώρα μας λάμπει στον κόσμο γιατί επινόησε τη ανακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όχι γιατί υποστηρίζει δικτάτορες».

Ο υποψήφιος για τις προκριματικές στην Αριστερά, Φρανσουά ντε Ρουγκί ζήτησε από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να καταδικάσει τα λεγόμενα της Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Ας σημειωθεί ότι η Ρουαγιάλ είναι η πρώην σύντροφος και μητέρα των παιδιών του Ολάντ και είχε σταλεί στην Κούβα στη θέση του Ολάντ που δεν πήγε.
Όπως σημειώνει ειρωνικά η εφημερίδα Le Monde, «η Ρουγιάλ είναι το μόνο μέλος ευρωπαϊκής κυβέρνησης, μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που έκαναν το ταξίδι στην Κούβα για την κηδεία του Κάστρο".

«Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ έπλεξε το εγκώμιο του τυράννου Κάστρο, με ένα νέο-σταλινικό λεξιλόγιο», έγραψε στο τουίτερ ο δεξιός βουλευτής Γκιγιόμ Λαριβέ.
«Αυτή η δήλωση αποσταθεροποιεί τις γαλλικές θέσεις. Δεν υπάρχει όριο στις βλακείες που μπορούν να πουν τα μέλη αυτής της κυβέρνησης» δήλωσε ο κεντρώος βουλευτής Φρανσουά Μπαϊρού. Θύμισε, μάλιστα, ότι το 2017, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, όταν ήταν υποψήφια για πρόεδρος της Γαλλίας, είχε πλέξει το εγκώμιο της κινεζικής δικαιοσύνης. «Εχω συναντήσει έναν δικηγόρο που είπε ότι τα δικαστήρια στην Κίνα είναι πιο γρήγορα από τα γαλλικά. Βλέπετε; Πριν δώσουμε μαθήματα σε άλλες χώρες, ας κοιτάζουμε καλύτερα τα συγκριτικά στοιχεία», είχε όντως πει η Ρουαγιάλ.
«Αυτό που είπε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ δείχνει έλλειψη μέτρου, διορατικότητας και σεβασμού για το σύνολο των θυμάτων που αναμφίβολα υπήρξαν επί Κάστρο» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό.
«Τι ντροπή να απολογείσαι χωρίς εγκράτεια για έναν δικτάτορα!» δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.
Ακόμη και ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς εξέφρασε την ενόχλησή του. «Δεν θα τα έλεγα τα πράγματα έτσι. Η επανάσταση της Κούβας έχει δικαιολογίες απέναντι στο καθεστώς του Μπατίστα που ήταν ένα διεφθαρμένο καθεστώς. Αλλά το καθεστώς Κάστρο δεν έχει δικαιολογίες. Πιστεύω ότι η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, στον ενθουσιασμό της επειδή βρισκόταν στην Κούβα θέλησε να εκφράσει την αλληλεγγύη της. Δεν συνηθίζει να ζητάει συγγνώμη για τις δηλώσεις της, αλλά θα μπορούσε να κάνει άλλες, καινούριες δηλώσεις για το ζήτημα. Θα μπορούσε για παράδειγμα να υπογραμμίσει ότι αυτό το καθεστώς διατηρήθηκε εξαιτίας του αμερικανικού εμπάργκο», δήλωσε ο Καμπαντελίς στο γαλλικό ραδιόφωνο.
Η υφυπουργός Για τα Θύματα Ζουλιέτ Μεαντέλ αποδοκίμασε ξεκάθαρα την συνάδελφό της, μιλώντας στο κανάλι BFMTV: «Εχω μοιραστεί πολλά πράγματα με την Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Αλλά πρέπει να πω ότι η ανάλυσή της για το καθεστώς Κάστρο δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνη. Η Αριστερά όπως την καταλαβαίνω εγώ δεν λιβανίζει τον Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος προφανώς και δεν υπήρξε πρωταγωνιστής στις δημοκρατικές αξίες», είπε.
Ο ριζοσπάστης Ζαν Λικ Μελανσόν ευχαρίστησε την Σεγκολέν Ρουαγιάλ. «Την ευχαριστώ γιατί, παρότι υπερέβαλλε λίγο, αποκατέστησε κάπως την ισορροπία. Ο Κάστρο αξίζει περισσότερα από την γενικευμένη κατακραυγή», είπε.

Πήρε πίσω τις δηλώσεις της η Σεγκολέν Ρουαγιάλ

Mετά την θύελλα που ξεσήκωσαν οι δηλώσεις της, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω. Με δηλώσεις της, αφού πρώτα κατήγγειλε ότι γίνεται εναντίον της «μια χωρίς λόγο πολεμική», η γαλλίδα υπουργός ανέφερε ότι «είναι θέμα των ιστορικών να κάνουν τον απολογισμό του καθεστώτος Κάστρο και το πρόβλημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει πράγματι να αντιμετωπιστεί».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ