Υποστηρικτές του Τραμπ προσπαθούν να μπλοκάρουν την ανακαταμέτρηση ψήφων σε 3 πολιτείες - iefimerida.gr

Υποστηρικτές του Τραμπ προσπαθούν να μπλοκάρουν την ανακαταμέτρηση ψήφων σε 3 πολιτείες

Φωτογραφία: AP/ Steven Senne
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να αποτρέψουν την ανακαταμέτρηση ψήφων σε τρεις πολιτείες επιχειρούν υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι κινήθηκαν νομικά για να το πετύχουν.

Την ανακαταμέτρηση έχει ζητήσει το κόμμα των Πρασίνων, στις πολιτείες Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν, όπου ο Τραμπ κέρδισε με μικρή διαφορά. Το επιχείρημα των Πρασίνων είναι να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του εκλογικού συστήματος, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν προσπαθούν να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης του Μίσιγκαν, ο Ρεπουμπλικανός Μπιλ Σούτι, κατέθεσε προσφυγή χθες για να εμποδίσει την ανακαταμέτρηση στην πολιτεία του, όπου ο Τραμπ κέρδισε την Κλίντον με διαφορά μόλις 10.700 ψήφων.

Η ανακαταμέτρηση απειλεί να φιμώσει «όλους τους πολίτες του Μίσιγκαν που ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές» καθώς πλησιάζει η προθεσμία που έχουν ορίσει οι ομοσπονδιακές αρχές για την υποβολή τελικών αποτελεσμάτων, υποστήριξε ο Μπιλ Σούτι σε ανακοίνωση.

Η κούρσα για την προεδρία κρίνεται από το εκλεκτορικό σώμα, δηλαδή από τους εκλέκτορες που εξασφαλίζει κάθε υποψήφιος ανά πολιτεία, όχι το αποτέλεσμα της λαϊκής ψήφου ανά πολιτεία. Η ομοσπονδιακή εκλογική νομοθεσία ορίζει πως οι Πολιτείες πρέπει να έχουν διευθετήσει οποιαδήποτε διένεξη για τις εκλογές ως τη 13η Δεκεμβρίου το αργότερο.

Ο Τραμπ ξεπέρασε τις 270 εκλεκτορικές ψήφους που χρειαζόταν για να κερδίσει- συγκέντρωσε 306- και, για να ανατραπεί το αποτέλεσμα, θα πρέπει η Κλίντον να πάρει και τις τρεις πολιτείες όπου οι Πράσινοι ζήτησαν την ανακαταμέτρηση. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ψήφων, η Κλίντον κέρδισε τον Τραμπ με διαφορά 2,5 εκατομμυρίων, σύμφωνα με το Cook Political Report.

Εξάλλου ο Σούτι επέκρινε την πρώην υποψήφια των Πρασίνων Τζιλ Στάιν για τα κόστη της ανακαταμέτρησης στην πολιτεία, μολονότι η ίδια διαβεβαίωνε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει συγκεντρώσει 3,5 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει ένα μέρος τουλάχιστον της δαπάνης. Μια εκπρόσωπος του πολιτειακού υπουργού Δικαιοσύνης είπε πως η Στάιν έχει συνεισφέρει 787.500 δολάρια, αλλά η ανακαταμέτρηση θα κοστίσει περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια.

«Δεν θα υποχωρήσουμε καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του επιδιώκουν να εμποδίσουν με ασήμαντες αφορμές τις νομικές διαδικασίες οι οποίες κινήθηκαν για να υπάρξουν εγγυήσεις για το πόσο ακριβείς, ασφαλείς και δίκαιες είναι οι εκλογές μας», δήλωσε η Στάιν.

Η ανακαταμέτρηση στο Μίσιγκαν αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη, εάν δεν υπάρξουν προσφυγές στη δικαιοσύνη, καθώς οι εκλογικές αρχές κατέληξαν σε αδιέξοδο (2-2) χθες αφού εξέτασαν μια προσφυγή εναντίον της ανακαταμέτρησης, σύμφωνα με τις αρχές της Πολιτείας.

Οι δικηγόροι της εκστρατείας του Τραμπ ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να εμποδίσουν την ανακαταμέτρηση στην Πενσιλβάνια και στο Μίσιγκαν, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα στις δύο Πολιτείες. Δικαστήριο της Πενσιλβάνιας θα εξετάσει την προσφυγή το πρωί της Δευτέρας.

Στο Ουισκόνσιν, όπου η ανακαταμέτρηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, η πολιτική επιτροπή Great America, η οποία υποστηρίζει τον Τραμπ, προσέφυγε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο την Πέμπτη για να εμποδίσει τη διαδικασία. Η προσφυγή επικαλείται το νομικό προηγούμενο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Μπους εναντίον Γκορ, η οποία έδωσε τέλος στην αμφισβήτηση του αποτελέσματος των εκλογών του 2000 και στην ανακαταμέτρηση στη Φλόριντα. Δεν είχε οριστεί δικάσιμος για την προσφυγή ως χθες βράδυ.

Δικηγόροι που εκπροσωπούν την Κλίντον έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία της ανακαταμέτρησης στο Ουισκόνσιν, και ότι σχεδιάζουν να κάνουν το ίδιο στο Μίσιγκαν και στην Πενσιλβάνια, εάν κριθεί απαραίτητο. Ο Τραμπ κέρδισε στο Ουισκόνσιν με διαφορά περίπου 22.000 ψήφων, ενώ στην Πενσιλβάνια επικράτησε της Κλίντον με διαφορά 49.500 ψήφων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακαταμέτρηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ