Μια σύγκριση των συνθηκών που αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με εκείνες που αντιμετώπισε ο Αντώνης Σαμαράς, το 2014 επιχειρεί η Wall Street Journal. Οπως όμως σχολιάζει καυστικά «αυτή τη φορά δεν υπάρχει εν αναμονή «σωτήρας».
H εφημερίδα σε ρεπορτάζ της από την Αθήνα, αναφέρεται στις κρίσιμες αποφάσεις που έχει μπροστά της η Ελλάδα τον Δεκέμβριο σημειώνοντας πως αυτός ο μήνας θα είναι ο πιο κρίσιμος για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από το καλοκαίρι του 2015.
Στο πλαίσιο αυτό, η WSJ σημειώνει πως η συγκυρία παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες, αλλά και διαφορές, με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά το 2014.
Tο άρθρο της WSJ
«Καθώς ο κόσμος περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα από τις κάλπες που θα στηθούν το Σαββατοκύριακο σε Ιταλία και Αυστρία, λίγη προσοχή συγκεντρώνει η Ελλάδα, η οποία τελευταία δείχνει ήρεμη.
Όμως, παρά τη φαινομενική ηρεμία, το διακύβευμα είναι υψηλό για την καταχρεωμένη χώρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Για κάποιους στην ελληνική κυβέρνηση, ο Δεκέμβριος θα είναι ο πλέον κρίσιμος μήνας για τις διαπραγματεύσεις διάσωσης της χώρας από την καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης και εξόδου από το ευρώ.
Όμως, ενώ με πολλούς τρόπους έχουν αλλάξει πολλά στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, μερικοί έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν το 2016 είναι μια επανάληψη του 2014.
Η κόντρα των δανειστών και οι φόβοι του ΣΥΡΙΖΑ
Η κυβέρνηση στην Ελλάδα σπεύδει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση η οποία περιλαμβάνει ένα σκληρό πακέτο μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.
Εν τω μεταξύ, οι πιστωτές της -η γερμανική ηγεσία της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - προσπαθούν να συμφωνήσουν σε μια συμβιβαστική λύση που θα φέρει το Ταμείο πίσω στη διάσωση της χώρας ως δανειστή.
Η διαφωνία μεταξύ τους για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ευρωζώνη προκειμένου να ελαφρύνει το βάρος του χρέους στην Ελλάδα έχει κάνει το ΔΝΤ να μην έχει ενταχθεί επισήμως ακόμη στη συμφωνία διάσωσης του 2015, η οποία προβλέπει νέα δάνεια έως και 86 δισ. €.
Ομως η Γερμανία και ορισμένα άλλα μέλη της ευρωζώνης έχουν επιμείνει στην συμμετοχή του ΔΝΤ πριν καταβάλουν οποιοδήποτε νέο δάνειο.
Μια συμβιβαστική λύση για συμμετοχή του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δύσκολη να γίνει αποδεκτή από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ -ή από οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Το ΔΝΤ πιέζει την Ευρώπη να προσφέρει στην Ελλάδα χαμηλότερους στόχους στο πρωτογενές πλεόνασμα θεωρώντας ανέφικτο τον στόχο του 3,5%.
Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται πως ο συμβιβασμός αυτός θα μπορούσε να είναι επιζήμιος για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι πιστωτές να απαιτούν επιπλέον μέτρα λιτότητας που ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ.
Οι ομοιότητες του 2014 με το 2016
- 2014: Στα μέσα Νοεμβρίου, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης παρουσιάζοντας αύξηση 1,7% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Μια-δυο εβδομάδες αργότερα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προσπαθούσε να κλείσει την τελευταία αξιολόγηση του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας χαρακτήρισε τις απαιτήσεις των δανειστών «παράλογες και αδικαιολόγητες». Τελικά ο κ. Σαμαράς ζήτησε ψηφοφορία για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τελικά η χώρα οδηγήθηκε σε γενικές εκλογές, όπου νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
- 2016: Τον Νοέμβριο, η Ελλάδα πέτυχε ανάπτυξη 1,8% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Την περασμένη εβδομάδα, στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση «δεν θα μπει στον κόπο να συζητήσει παράλογες απαιτήσεις», ειδικά αν αυτές έχουν να κάνουν με τα μέτρα μετά το πρόγραμμα διάσωσης που λήγει το 2018.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση «θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές».
Οι διαφορές του 2014 με το 2016
- 2014: Καθώς η δημοτικότητα της ΝΔ ήταν σε κατακόρυφη πτώση, ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, αντικαθιστώντας τους υπουργούς μεταρρυθμιστής με λαϊκιστές που θα μπορούσε να ανακόψουν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η ελληνική κυβέρνηση εξόργισε τους πιστωτές με την υποβολή ενός νόμου για τον προϋπολογισμό, χωρίς την έγκρισή τους.Τα ποσοστά στου ΣΥΡΙΖΑ που υποσχόταν να σταματήσει η λιτότητα και να κερδίσει ελάφρυνση του χρέους ενισχύονταν.
- 2016: Για να επισπεύσουν τις συνομιλίες με τους πιστωτές για την αξιολόγηση, στις αρχές Νοεμβρίου ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, αντικαθιστώντας όσους ήταν κατά των μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα υπέβαλε τον προϋπολογισμό του 2017, αφού έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες με τους πιστωτές της. Όπως και η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει αντιμέτωπος μια απότομη πτώση στη δημοτικότητα του.
«Αλλά αυτή τη φορά, δεν υπάρχει σε αναμονή ''ήρωας'' κατά του μνημονίου» καταλήγει το άρθρο της Wall Street Journal.