Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο από την Τουρκία -Τι επιδιώκει η Αγκυρα - iefimerida.gr

Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο από την Τουρκία -Τι επιδιώκει η Αγκυρα

AP Photo/Burhan Ozbilici
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βάζοντας στο παιχνίδι και την αντιπολίτευση, η τουρκική ηγεσία τις τελευταίες ημέρες κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της.

Μετά το παραλήρημα Κιλιντσντάρογλου για τις 18 νησίδες στο Αιγαίο και τις συνεχείς αμφισβητήσεις της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες από τα πιο επίσημα χείλη τέθηκε θέμα Ιμίων. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε επερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Fikri Sağlar και Niyazi Nefi Kara, ισχυριζόμενοι ότι «σε 18 νησιά του Αιγαίου, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα, κυματίζει η ελληνική σημαία», υποστήριξε ότι τα Ιμια αποτελούν τουρκικό έδαφος.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν όλα αυτά αποτελούν λόγια εσωτερικής κατανάλωσης, κινήσεις εξαγωγής της κρίσης ή εντάσσονται στο πλαίσιο του παζαριού του Τούρκου προέδρου για το προσφυγικό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πάντως, χθες σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Ταγίπ Ερτνογάν και τον κάλεσε να αποφασίσει αν θέλει τελικά να γίνει μια μέρα η Τουρκία μέλος της ΕΕ, δηλώνοντας με νόημα σε συνέντευξή του, στη συνεργαζόμενη με τη EurActiv, Quest France: «Ο Τούρκος πρόεδρος πετά το μπαλάκι στην ΕΕ. Εγώ του το επιστρέφω».

«Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να ξέρει ότι κάποια μέρα θα καταστεί αυτός ο υπεύθυνος για την άρνηση απελευθέρωσης της βίζας. Πετάει το μπαλάκι στην ΕΕ. Και εγώ του το επιστρέφω. Η άρνησή του να αποδεχτεί τα κριτήριά μας σημαίνει ότι ο ίδιος αρνήθηκε την ελευθερία κίνησης των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη» ήταν η απάντηση του προέδρου της Κομισιόν.

Νωρίτερα την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος σε εξαιρετικά ήπιους τόνους είχε πει: «Όταν η Ε.Ε. τηρήσει τις υποσχέσεις της για απελευθέρωση των θεωρήσεων, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τότε και η Τουρκία θα δείξει καλές προθέσεις». Όπως πρόσθεσε, η Τουρκία «έχει κουραστεί να κυνηγάει την Ευρώπη».

Η απάντηση Τσαβούσογλου για τα Ιμια

«Τα βασικά διεθνή έγγραφα ως προς την κυριότητα των νησιών στο Αιγαίο είναι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Οι συνθήκες αυτές περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Οι θέσεις της χώρας μας για όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και του συγκεκριμένου, και για την επίλυσή τους έχουν τεθεί υπ’ όψιν της κοινής γνώμης με ποικίλες ανακοινώσεις του Υπουργείου μου από το 1996 έως και σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς και, σε περίπτωση απόπειρας, ανακοινώνεται ότι αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα από νομική σκοπιά. Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας έχουν ξεκινήσει από το 2002, επί Πρωθυπουργίας του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου 2002 και, μέχρι να έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση AKP στα τέλη του 2002, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 κύκλοι διερευνητικών συνομιλιών. Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίσθηκαν, χωρίς διακοπή, και κατά τη θητεία του AKP.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Ιμίων. Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο».

Αθήνα: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο και στα Ιμια

Η απάντηση από την πλευρά της Αθήνας ήρθε μέσω ανακοίνωσης από το Υπουργείο Εξωτερικών

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο.

Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα.

Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει».

Η Τουρκία ζήτησε να ακυρωθεί ελληνική άσκηση στην Κάσο!

Εκτός από την απάντηση Τσαβούσογλου για τα Ιμια, χθες η Τουρκία προχώρησε σε μια ακόμη προκλητική ενέργεια. Βάφτισαν την Κάσο «Τζομπάν» και ζήτησαν να ακυρωθεί ελληνική άσκηση στην περιοχή, γιατί με βάση τη... Συνθήκη της Λωζάννης είναι αποστρατικοποιημένη.

Η συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ υποστηρίζει πως μία από τις τρεις περιοχές που δεσμεύει η Ελλάδα για τις στρατιωτικές ασκήσεις και συγκεκριμένα η περιοχή της Κάσου είναι αποστρατικοποιημένη και δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εντός του σχεδιασμού.

Μπαράζ παραβιάσεων του εναέριου χώρου

Εν τω μεταξύ, σε τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τρία τουρκικά αεροσκάφη την Πέμπτη, σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά μαχητικά, δύο εκ των οποίων πετούσαν σε σχηματισμό και ένα μεμονωμένο, προέβησαν επίσης σε δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Τσίπρας σε Μέρκελ: Ανησυχώ για την επιθετική ρητορική της Τουρκίας

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απάντησης Τσαβούσογλου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Κατά πληροφορίες, η τηλεφωνική επικοιωνία των δύο διήρκεσε 30 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Κυπριακό, της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό (κατά πληροφορίες και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί) αλλά και της κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής εκ μέρους της γείτονος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στην Γερμανίδα καγκελάριο την ανησυχία του για τιην επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ενώ την ενημέρωσε και για τις θέσεις της Ελλάδας στο Κυπριακό. Συμφώνησαν, τέλος, να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία.

Και επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν

Λίγες ώρες μετά την επικοινωνία της με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να ζήτησε από την Μέρκελ να εκπληρώσει η Ε.Ε. τις δεσμεύσεις της έναντι της Aγκυρας στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αντιμετώπισης της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην τουρκική προεδρία κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην ανάγκη να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση του Κυπριακού.

Ο Ερντογάν ζήτησε από τη Μέρκελ να δώσει εντολή να ενταθούν οι προσπάθειες αποτροπής της δράσης και παγώματος της χρηματοδότησης της αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και των υποστηρικτών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Aγκυρα χαρακτηρίζει τον εγκέφαλο της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία

Εντωμεταξύ, χθες από τα Χανιά αυστηρό μήνυμα σε όσους αμφισβητούν τη συνθήκη της Λωζάννης έστειλε τ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι οποίοι αμφισβητούν τα σύνορα της χώρας μας αμφισβητεί και τα σύνορα της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι η συνθήκη της Λωζάννης ισχύει στο ακέραιο και δεν αφήνει όπως είπε κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες.

«Η συνθήκη της Λωζάννης του 1923 η οποία έκτοτε έως σήμερα και στο διηνεκές θα αποτελεί τη συνθήκη με βάση την οποία καθορίζονται τα σύνορα της Ελλάδας με την γειτονική Τουρκία.

Που βέβαια μέσα στην πορεία του χρόνου ακριβώς λόγω της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα σύνορα αυτά πλέον είναι και σύνορα της ΕΕ» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που συνέχισε λέγοντας: «Παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό προκλήσεις από τη γείτονα Τουρκία και από την ηγεσία της. Δεν έχει σημασία που οφείλονται αυτές οι προκλήσεις. Σημασία έχει ότι υπάρχει ότι γίνονται. Και σημασία έχει ότι εμείς δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, ούτε να αποδίδουμε σε εσωτερική κατανάλωση της Τουρκίας, ούτε σε τάσεις λαϊκισμού των ηγετών της αυτές τις προκλήσεις. Για μας οι προκλήσεις αυτές πρέπει να έχουν το χαρακτήρα που έχουν. Είναι προκλήσεις οι οποίες βάλουν ευθέως κατά του διεθνούς δικαίου. Εμείς στις προκλήσεις , δεν πρόκειται να απαντήσομε με προκλήσεις. Όμως απαντάμε με αποφασιστικότητα μια αποφασιστικότητα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να τις ανεχθούμε. Όποια μορφή και αν πάρουν. Για αυτό το λόγο δεν πρόκειται να αφήσομε τίποτα αναπάντητο. Εκτός από τις χθεσινές προκλήσεις, και τη σημερινή ακόμα, προερχόμενη από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας η οποία θέλει να αμφισβητήσει την ελληνικότητα των Ιμίων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία προκλήσεις Ίμια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ