«Τρύπα» 188 εκατ. ευρώ στα έσοδα του κράτους από τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και κόστος ύψους 212 εκατ. ευρώ για τα ΕΛΠΕ έφερε το «ναυάγιο» στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ μετά την παρέμβαση Σκουρλέτη, που είχε ως αποτέλεσμα να τιναχτεί στον αέρα η κλεισμένη συμφωνία με την αζέρικη Socar.
Ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) αποτελεί ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχεία για τα ΕΛΠΕ, τα οποία κατέχουν το 35% από το 66% του ΔΕΣΦΑ και είχαν από το 2103 εκχωρήσει τον χειρισμό του μεριδίου τους στο ΤΑΙΠΕΔ. Από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ στα ταμεία του Ομίλου ΕΛΠΕ θα εισέρρεαν 212 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όποιο σενάριο υιοθετήσει η κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τα συμφέροντα των ΕΛΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η μείωση της περιουσιακής βάσης του ΔΕΣΦΑ, από 829 εκατ. ευρώ στα 285 εκατ. ευρώ μέσω της τροπολογίας Σκουρλέτη, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα ανακτήσιμα έσοδα του Διαχειριστή για την περίοδο 2006-2015 και να περιοριστεί δραστικά η αύξηση στις ταρίφες του ΔΕΣΦΑ, από ένα μέγεθος της τάξης του 68% που θα ήταν με το παλαιό καθεστώς, σε περίπου 23%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Socar, που το 2013 προσέφερε τίμημα 400 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, υπολογίζοντας σε αποδόσεις με βάση το παλαιό σύστημα, να αρνηθεί να αποδεχθεί την αλλαγή, ζητώντας είτε να μειωθεί το τίμημα στα 260 εκατ. ευρώ, είτε να αλλάξει η νομοθετική ρύθμιση Σκουρλέτη.
Μπροστά στον κίνδυνο εμπλοκής με τους δανειστές αλλά και στην «τρύπα» των 188 εκατ. ευρώ που θα έμπαιναν στα κρατικά ταμεία από την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, η κυβέρνηση, μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με τη Socar, προσανατολίζεται πλέον σε κάποιας άλλης μορφής διαγωνισμό.
Η κατάσταση με την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Από τη μία πλευρά, η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΔΕΣΦΑ έχει καταστεί μνημονιακή υποχρέωση και γίνεται αντιληπτό ότι οι όροι της νέας προκήρυξης θα πρέπει να εγκριθούν από τους θεσμούς.
Από την άλλη πλευρά, τον χειρισμό του όλου θέματος έχει το ΤΑΙΠΕΔ, με δεδομένο ότι κατέχει το 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή το 31% που ανήκει στο Δημόσιο και το 35% των ΕΛΠΕ και έχει ενταγμένη τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση στο πρόγραμμά του.
Οι επόμενες κινήσεις θα καθοριστούν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η εκ νέου αποτίμηση της αξίας του ΔΕΣΦΑ. Σημειώνεται ότι η μείωση της περιουσιακής βάσης του ΔΕΣΦΑ, που ήταν αποτέλεσμα των παρεμβάσεων του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, ήταν και το σημείο που οδήγησε σε ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση του 66%.