Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χαλέπι -Μαζική φυγή 50.000 κατοίκων από το Σαββατοκύριακο - iefimerida.gr

Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χαλέπι -Μαζική φυγή 50.000 κατοίκων από το Σαββατοκύριακο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: The Rumaf via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δραματική παραμένει η κατάσταση στο Χαλέπι, όπου περισσότεροι από 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από βομβαρδισμό με πυρά πυροβολικού στο ανατολικό τμήμα της πόλης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία.

Παράλληλα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA μετέδωσε ότι οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από τον βομβαρδισμό δυνάμεων των ανταρτών με στόχο συνοικίες στα δυτικά της πόλης που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Η ίδια πηγή, επικαλούμενη πηγή της αστυνομίας του Χαλεπίου, μετέδωσε ότι οι βομβαρδισμοί έπληξαν τις περιοχές Αανταμίγια, το Νέο Χαλέπι και την Φουρκάν και από αυτούς τραυματίστηκαν επτά άνθρωποι.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από το ανατολικό Χαλέπι εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ενώ η κυβέρνηση Άσαντ έχει συλλάβει και ανακρίνει εκατοντάδες από τους εκτοπισμένους περιοχών του ανατολικού Χαλεπίου, πληροφορία που διαψεύδεται από πηγή του συριακού στρατού.

Η πηγή αυτή διευκρινίζει ότι τα ονόματα και οι ταυτότητες όσων εγκαταλείπουν τις περιοχές του Χαλεπίου που ελέγχονται από τους αντάρτες ελέγχονται για να διακριβωθεί αν ανάμεσά τους υπάρχουν "τρομοκράτες".

Από το σύνολο των εκτοπισμένων, τουλάχιστον 20.000 έχουν βρει καταφύγιο στο τμήμα του Χαλεπίου που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ 30.000 στον θύλακα της δεύτερης αυτής μεγαλύτερης πόλης της Συρίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, κατά την ίδια πηγή.

Η μαζική αυτή έξοδος προκλήθηκε έπειτα από το περασμένο σαββατοκύριακο οπότε και εντατικοποιήθηκαν οι χερσαίες συγκρούσεις και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί την ώρα που οι δυνάμεις του προέδρου Άσαντ προελαύνουν στις περιοχές των ανταρτών κι έχουν καταλάβει συνοικίες στο βόρειο Χαλέπι.

Αξιωματούχος των ανταρτών δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις των διαφόρων παρατάξεων δεν πρόκειται να αποσυρθούν από το ανατολικό Χαλέπι.

"Εχει απορριφθεί η απόσυρση των παρατάξεων. Αυτή είναι η απόφαση των παρατάξεων. Τους μίλησα για ό,τι τέθηκε στο τραπέζι κι απάντησαν ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν κι άλλα πράγματα ενδεχομένως να συμβούν", δήλωσε στο Reuters από την Τουρκία όπου βρίσκεται ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της παράταξης Fastaqim που εδρεύει στο Χαλέπι, ο Ζακάρια Μαλαχίφτζι, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είχε εκτιμήσει χθες το βράδυ ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων από το νότιο Χαλέπι τις τελευταίες 72 ώρες ανέρχετο σε 20.000 διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται μόνο για εκτίμηση.

Η Μόσχα κατηγορεί τον ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, η Μόσχα δήλωσε σήμερα ότι το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία γίνεται όλο και πιο πολιτικοποιημένο προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας από τον ΟΗΕ πηγαίνει σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς.

Η Μαρία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του υπουργείου, είπε ότι μόλις το 1% της βοήθειας του ΟΗΕ έχει προορισμό την πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ, όπου-- όπως πρόσθεσε-- τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κι έχουν ανάγκη από προμήθειες.

Αντίθετα, δήλωσε η ίδια, η μεγαλύτερη βοήθεια στέλνεται στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, μεταξύ τους και κάποιες που ελέγχονταν από την οργάνωση η οποία ήταν γνωστή ως Μέτωπο αλ Νόσρα.

Από την πλευρά του, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι γίνονται προετοιμασίες για μία συνάντηση του αμερικανού ΥΠΕξ Τζον Κέρι με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Ρώμη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το ανατολικό Χαλέπι είναι εδώ και χρόνια διχοτομημένο ανάμεσα στο δυτικό που τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων Άσαντ και στο ανατολικό που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Το ανατολικό πολιορκείται από τις καθεστωτικές δυνάμεις από τον Ιούλιο και οι περίπου 250.000 κάτοικοί του βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και ηλεκτροδότηση.

Η κατάσταση είναι "ανησυχητική και τρομακτική", σχολίασε χθες το βράδυ ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Στίβεν Ο' Μπράιαν.

Επιπλέον κανένα νοσοκομείο δεν λειτουργεί (στην περιοχή) και "τα αποθέματα των τροφίμων έχουν σχεδόν εξαντληθεί".

"Πρόκειται για μία αργή κάθοδο στην κόλαση", σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Μπετίνα Λούσερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χαλέπι βομβαρδισμοί εκτοπισμένοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ