Ως απολύτως εφικτό χαρακτήρισε ο Γιάννης Δραγασάκης τον στόχο της κυβέρνηση να έχει ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα και να έχουν τερματιστεί η λιτότητα και η επιτροπεία, το 2018, ένα χρόνο πριν από το 2019, οπότε και λήγει η θητεία της παρούσας κυβέρνησης.
Ωστόσο, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό να γίνουν όλα τα αναγκαία βήματα εγκαίρως:
Το κλείσιμο της αξιολόγησης, η αποσαφήνιση των μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές. «Ολα αυτά δεν αρκεί να γίνουν κάποτε, πρέπει να γίνουν «τώρα», εντός των πρώτων μηνών του 2017. Διότι μόνο έτσι θα υπηρετήσουν το στόχο τους και θα εξασφαλίσουν την επιτυχία του σχεδίου στο οποίο εντάσσονται» είπε χαρακτηριστικά.
Μια αναφορά που αφήνει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο για πολιτικές εξελίξεις, εφόσον δεν συντρέξουν οι προϋποθέσεις που περιέγραψε ο κ. Δραγασάκης.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, που μίλησε στο 27ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, το πρόγραμμα αυτό θα είναι το τελευταίο, καθώς σημαντικοί διεθνείς παράγοντες και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, τόνισαν ότι επιθυμούν την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος
«Κανείς δεν θεωρεί ότι υπάρχει θέμα 4ου προγράμματος. Αυτή ήταν η επωδός των δηλώσεων τόσο του κ. Μοσκοβισί όσο και του κ. Κερέ και ανάλογα μεταδίδονται και από την Ευρώπη» είπε και κατηγόρησε όσους «στο εσωτερικό της χώρας αυτοβούλως προσφέρθηκαν, προκαταβολικά, να υπηρετήσουν νέα μνημόνια».
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος πρέπει όλα τα αναγκαία βήματα να γίνουν εγκαίρως και ως τέτοια ανέφερε
Μόνη πηγή αβεβαιότητας το ΔΝΤ
Ο Γ. Δραγασάκης, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε από την πλευρά της ό,τι είχε υποχρέωση, έγκαιρα και με αποφασιστικότητα. Συμπλήρωσε επίσης πως «η οικονομία, όπως επιβεβαίωσε και η ΕΛΣΤΑΤ, βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 έχει ήδη επιτευχθεί και ο Προϋπολογισμός θα κλείσει με υπέρβαση του στόχου».
Μάλιστα υποστήριξε ότι «και οι αγορές, όπως δείχνουν οι κινήσεις στο Χρηματιστήριο και τις αγορές ομολόγων, είναι έτοιμες να απαντήσουν δυναμικά στα πρώτα οριστικά θετικά μηνύματα» και πως «οι προϋποθέσεις, για να προχωρήσουμε προς την ολοκλήρωση του Προγράμματος υπάρχουν και η μόνη πηγή αβεβαιότητας παραμένει η αδιευκρίνιστη στάση του ΔΝΤ»
Οπως έσπευσε ωστόσο να τονίσει «Κάθε καθυστέρηση, κάθε αναβλητικότητα, θα μπορούσε να πλήξει αδικαιολόγητα και άδικα το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί. Και δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς, ποιον θα μπορούσε να συμφέρει αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία κύματα και δυναμικές αβεβαιότητας συσσωρεύονται επικίνδυνα, στην Ευρώπη και διεθνώς».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε πάντως πως «η έξοδος στις αγορές, η ολοκλήρωση του προγράμματος, είναι μια αναγκαία αλλά όχι επαρκής προϋπόθεση για να βγούμε από τη κρίση».
Αναφερόμενος στο ύψος των πλεονασμάτων που μπορεί να επιτύχει η χώρα μετά το 2018 είπε πως «δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ερήμην των συγκεκριμένων συνθηκών και στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ερήμην της τεράστιας καταστροφής που έχει συντελεστεί στην οικονομία και την κοινωνία τα προηγούμενα χρόνια».
Η λύση τους ελληνικού χρέους θα είναι πρόκριμα
Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι "η όποια λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα είναι μέρος και πρόκριμα της λύσης για το συνολικότερο πρόβλημα της Ευρώπης. Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί π.χ. το ελληνικό χρέος θα είναι πρόκριμα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί κάποια στιγμή και το χρέος άλλων χωρών. Η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι πρόκριμα για τη τη μελλοντική παρουσία του ή όχι στην Ευρώπη."
Η ΝΔ πολιτεύεται με «επιχειρηματικό λαϊκισμό»
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχετικά με τις απόψεις που διαχωρίζουν την παραγωγή νέου πλούτου από την δίκαιη αναδιανομή του η οποία παραπέμπεται στο μέλλον, είπε ότι τέτοιες απόψεις ακούγονται από «πολιτικούς που, όπως ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θέλουν να "χαϊδεύουν επιχειρηματικά αυτιά", καλλιεργώντας έτσι έναν ιδιότυπο «επιχειρηματικό λαϊκισμό»».
Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε ως κοινωνικά μη αποδεκτή και οικονομικά αναποτελεσματική την άποψη που υποστηρίζει την προώθηση φορολογικών ελαφρύνσεων και εγκατάλειψη του κοινωνικού κράτους.
Απέρριψε την άποψη ότι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς σβήνουν, σημειώνοντας πως «η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση για το μέλλον αναδεικνύει σημεία αντιπαράθεσης, αλλά και σημεία σύγκλισης» για να προσθέσει: «Η κρίση δημιουργεί την ανάγκη καθαρών επιλογών, άρα και ρήξεων με το παρελθόν και με ό,τι διευρύνει ή αναπαράγει τις ανισότητες». Οπως συμπλήρωσε, «ταυτόχρονα, όμως, η ίδια η κρίση δημιουργεί και την ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων. Η επίλυση του Κυπριακού, η ουσιαστική μείωση του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων χωρίς νέα δυσβάστακτα μέτρα, η θωράκιση της χώρας έναντι απροβλέπτων ή ασύμμετρων εξωγενών κίνδυνων αποτελούν πεδία που απαιτούν ευρύτερη συνεννόηση και κοινή δράση» για να καταλήξει: «Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο γόνιμο διάλογο και τις προωθητικές συναινέσεις, αλλά κι έτοιμη για τις συγκρούσεις σε θέματα αρχών και με ό,τι επιδιώκει την παλινόρθωση του «παλαιού», του χρεοκοπημένου status quo που οδήγησε στην κρίση»..