Με τη φωνή της να «σπάει» και συγκρατώντας μετά βίας τη συγκίνησή της, μία Βρετανίδα βουλευτής συγκλόνισε με ομιλία της στο κοινοβούλιο.
Η Καρολίν Χάρις, βουλευτής των Εργατικών, μίλησε για την τραγική της εμπειρία, όταν έχασε τον οχτάχρονο γιο της σε τροχαίο, στη συζήτηση για το κόστος της κηδείας παιδιών στη Βουλή των Κοινοτήτων.
«Στις 5 Ιουνίου 1989, ο μικρόκοσμος μου σκοτείνιασε και τίποτα δεν θα ήταν ξανά ίδιο. Ο 8χρονος γιος μου Μάρτιν, ένα έξυπνο, όμορφο, υπέροχο μικρό αγόρι, βγήκε στο δρόμο και χτυπήθηκε», είπε η Χάρις. «Τα περισσότερα από όσα έγιναν τις επόμενες εβδομάδες, παραμένουν θολά. Ο πόνος ήταν τόσο οξύς, η αίσθηση ακατανόητη και η τραγωδία φαινόταν σχεδόν σουρεαλιστική», είπε μεταξύ άλλων η βουλευτής, σύμφωνα με τον Independent.
Η 56χρονη παραδέχθηκε ότι η θλίψη της ήταν τέτοια, που σκεφτόταν να βάλει τέλος στη ζωή της. «Οταν αποφάσιζα για την κηδεία, ουσιαστικά αποφάσιζα αν θα πήγαινα να βρω τον γιο μου στην άλλη πλευρά, ή αν θα έμενα με τον Στιούαρτ, τον τριών ετών τότε γιο μου, που πραγματικά χρειαζόταν τη μητέρα του», είπε ξεσπώντας σε δάκρυα. «Κάθισα στο μπάνιο και σκέφτηκα ποιο από τα δύο μου παιδιά με χρειαζόταν περισσότερο. Τελικά αποφάσισα ότι ο Στιούαρτ ήταν μόλις τριών και δεν μπορούσε να χάσει μαζί τη μητέρα και τον αδελφό του», πρόσθεσε.
Η Χάρις, που κάλεσε την κυβέρνηση να καταργήσει τα τέλη για τις ταφές παιδιών, ανέφερε ακόμη ότι ήταν σε τέτοια κατάσταση που δεν σκεφτόταν τα κόστη και πως χάρη στην καλοσύνη των γειτόνων της, όπως και σε ένα δάνειο, κατάφεραν με τον σύζυγό της να καλύψουν τις δαπάνες της ταφής.
Οπως εξήγησε, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη θέση της ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος προκειμένου να μιλήσει εκ μέρος των γονιών που αντιμετωπίζουν το μεγάλο οικονομικό κόστος τη στιγμή της απερίγραπτης θλίψης και του σοκ. «Περίπου 5.000 βρέφη και παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο σε αυτή τη χώρα και δεν είναι κάτι που ο οποιοσδήποτε γονιός μπορεί να προετοιμαστεί. Κανένας δεν περιμένει να θάψει τα παιδιά του. Είναι απόλυτα λάθος», πρόσθεσε.
Πρόσφατα, η Τερέζα Μέι μιλώντας για το θέμα πρότεινε οι γονείς που βρίσκονται σε αυτή την τραγική θέση να ενισχύονται υποβάλλοντας αίτηση, που μεταξύ άλλων απαιτεί συμπλήρωση εγγράφου 35 σελίδων. «Λέω στην πρωθυπουργό ότι στην πιο σκοτεινή στιγμή στη ζωή ενός γονιού, δεν μπορούσα καν να γεμίσω μία κατσαρόλα, όχι να συμπληρώσω μία αίτηση 35 σελίδων», σχολίασε η Χάρις.