Στουρνάρας: Η συμφωνία για την αξιολόγηση πρέπει να κλείσει τώρα - iefimerida.gr

Στουρνάρας: Η συμφωνία για την αξιολόγηση πρέπει να κλείσει τώρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανάγκη να κλείσει η συμφωνία με τους πιστωτές για την αξιολόγηση μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς ενδεχόμενη αποτυχία ή καθυστέρηση θα ανέκοπτε την ανοδική πορεία της οικονομίας και θα ανέβαλε τις αποφάσεις για το χρέος, υπογράμμισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Ενδεχόμενη αποτυχία ή καθυστέρηση στην β’ αξιολόγηση και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, θα ανέκοπτε την ανοδική πορεία της οικονομίας και θα ανέβαλε τις αποφάσεις των Ευρωπαίων εταίρων για τα μέτρα διευθέτησης του χρέους, κάτι που θα αποτελούσε τροχοπέδη για την πρόσβαση του ελληνικού δημοσίου και των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, από το βήμα του 27ου Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας.»

Η προοπτική εξόδου από την κρίση είναι πλέον ορατή, ωστόσο υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι που απαιτούν εγρήγορση υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ. Υπάρχουν κίνδυνοι και από το εξωτερικό περιβάλλον για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, γεωπολιτικοί, άνοδος του λαϊκισμού και του εθνικισμού, καθώς και ενδεχόμενο επιδείνωσης της προσφυγικής κρίσης που θα ήταν πολύ αρνητική για την ελληνική οικονομία, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η σημαντική πρόοδος που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία αντανακλάται στην υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2014.

Ωστόσο, τόνισε, οι εξελίξεις αυτές δεν δικαιολογούν εφησυχασμό καθώς η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Όπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ, προκειμένου να κεφαλαιοποιηθούν οι θετικές έως τώρα εξελίξεις απαιτείται προσήλωση στους στόχους του προγράμματος και κυρίως η επιτάχυνση στο ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασισθεί. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος που περιλαμβάνει μια σειρά ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις στις αγορές, με προσδοκώμενα οφέλη για την οικονομική δραστηριότητα. Αν συμβεί αυτό, οι θετικές επιπτώσεις θα γίνουν γρήγορα αισθητές και θα ισχυροποιηθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με επιταχυνόμενους ρυθμούς από το 2017 και μετά.

Παράλληλα, θα ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων μέτρων και για τον καθορισμό ενός «οδικού χάρτη» μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα οδηγήσει σε σημαντική περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους.

Επιπρόσθετα, θα ασκήσει καθοδική πίεση στο κόστος χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και θα συμβάλλει στην πολύ ταχύτερη επιστροφή των καταθέσεων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω χαλάρωση και τελικά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Αυτές οι εξελίξεις θα επιτρέψουν τη διατηρήσιμη πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές και θα θέσουν σε κίνηση έναν ενάρετο κύκλο που θα σηματοδοτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μελλοντικές προοπτικές της χώρας, την οριστική έξοδο από την κρίση και την επιστροφή σε διατηρήσιμη και εξωστρεφή οικονομική ανάπτυξη.

Ο διοικητής της ΤτΕ προέβλεψε ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει τεθεί για φέτος θα υπερκαλυφθεί, χαρακτηρίζοντας επιτεύξιμο και τον αντίστοιχο στόχο για το 2017. Ο ίδιος πρότεινε έναν "οδικό χάρτη" έξι σημείων για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Αναγνώρισε ότι μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των υπολοίπων πιστωτών της χώρας "υπάρχουν σημαντικές διαφορές" υποστηρίζοντας ότι ο στόχος για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ από το 2019 είναι συμβατός με την βιωσιμότητα του Χρέους εφόσον συνοδευτεί από μέτρα ελάφρυνσης του, όπως η κατά 20 χρόνια επέκταση στις λήξεις των ομολόγων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ