Ηλικιωμένοι, νεαροί γιατροί, διάσημοι μουσικοί, πρώην αντάρτες, μαθητές...
Δεκάδες χιλιάδες Κουβανοί σχημάτισαν ατελείωτες ουρές στην πλατεία Επανάστασης στην Αβάνα για να αποχαιρετήσουν τον Φιντέλ Κάστρο.
Κάποιοι από αυτούς κρατούσαν σημαίες, άλλοι λουλούδια, μερικοί παλιές φωτογραφίες του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, που άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Παρασκευής. Οι περισσότεροι είχαν δάκρυα στα μάτια και περίμεναν υπομονετικά, κάτω από καυτό ήλιο, περιγράφει ο Guardian.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, μερικοί έφτασαν ακόμη και στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Πλατεία Επανάστασης, ώστε να είναι από τους πρώτους στη σειρά.
Ανάμεσά τους από τους πρώτους ήταν ο Ορλάντο Γκόμεζ, που είχε πάει με τη σύζυγό του για να πει το τελευταίο αντίο στον αλλοτινό σύντροφό του, με τον οποίο είχε πολεμήσει δίπλα- δίπλα. «Ο Φιντέλ ήταν παράδειγμα. Πάντα στην πρώτη γραμμή, πάντα περπατούσε πιο γρήγορα από τον καθένα, ποτέ δεν σταματούσε να κινείται. Αλλά ήταν πολύ προσιτός. Μπορούσες πάντα να του μιλήσεις», θυμάται. «Ηθελα να πω αντίο σε αυτόν τον εξαιρετικό άνθρωπο. Ηταν σπουδαίος ηγέτης ανταρτών και οργανωτής», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα.
«Εχουμε έρθει εδώ για να μοιραστούμε τη θλίψη μας και να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας να εμμείνουμε στα ιδανικά του Φιντέλ. Μας έμαθε πώς να μοιραζόμαστε», είπε από την πλευρά του ο Χόρχε Χόρχε, καθηγητής πανεπιστημίου. Οπως και άλλοι που βρίσκονταν εκεί, στο παρελθόν είχε πάει πολλές φορές στην ίδια πλατεία, για να ακούσει τις μαραθώνιες ομιλίες του Κάστρο, κάποιες από τις οποίες διαρκούσαν ακόμη και πάνω από έξι ώρες.
Στο πλήθος δεν βρίσκονταν μόνο Κουβανοί. Πολλοί ξένοι βρέθηκαν επίσης στις ουρές, είτε από περιέργεια, είτε λόγω πολιτικών πεποιθήσεων.
Ο Κάστρο αποτεφρώθηκε το Σάββατο και η κυβέρνηση κήρυξε πένθος εννέα ημερών. Σήμερα και αύριο οι Κουβανοί θα μπορούν να πουν το τελευταίο αντίο στην Πλατεία Επανάστασης. Στη συνέχεια η τέφρα του θα μεταφερθεί στο Σαντιάγκο ντε Κούβα, εκεί όπου ξεκίνησε την επανάσταση.
Φωτογραφίες: AP