Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στην Φωκίωνος Νέγρη 16, εγκαινιάστηκε η έκθεση του Κώστα Παπανικολάου «Ανα-δρομή», με έργα επιλεγμένα από την Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.
Την έκθεση αυτή διοργάνωσε το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» και επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη.
Στην ατομική έκθεση του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη, παρουσιάζονται τριάντα δύο έργα, επιλογή από τα εβδομήντα πέντε συνολικά του καλλιτέχνη στην Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.
Λάδια σε μουσαμά, τέμπερες σε χαρτί, τρικυμιώδεις θάλασσες πάνω σε ξύλα θαλάσσης και τα πρόσωπα σε πρώτο πλάνο, ενταγμένα στο περιβάλλον που εκείνος δημιούργησε.
Κάπως έτσι η Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη μας βάζει στο κλίμα της έκθεσης που χαρακτηρίζει ως «καθαρή, ελληνική ζωγραφική».
Σωτήρης Φέλιος, Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη -επιμελήτρια της έκθεσης, Κώστας Παπανικολάου
Ο Κώστας Παπανικολάου ανα-δράμει, δηλαδή απομονώνει, κατακερματίζει, ακινητοποιεί, καταγράφει την ζωή και τον χώρο γύρω του, όπως ορίζεται από τα βιώματα και την καθημερινότητά του.
Πρόκειται για μια καθημερινότητα διαρκείας, καθώς καλύπτει το σύνολο σχεδόν της εργασίας του: από το τέλος των σπουδών του στην Σχολή Καλών Τεχνών έως την πρόσφατη περίοδο (1985-2013).
Στο έργο του ο κόσμος αποκαλύπτεται αποσπασματικά, όπως η θέα από το πανταχού παρόν παράθυρο.
Εντός ή εκτός κυριαρχεί απόλυτη σιωπή και ακινησία.
Ο θεατής έχει την αίσθηση ότι βλέπει μια εξελισσόμενη, αλλά στατική εικόνα, μια σκηνογραφία, ένα γυάλινο φράγμα το οποίο, ενώ εξασφαλίζει την οπτική επαφή στο “εντός" του έργου, τον καθηλώνει “εκτός" της θεματικής πραγματικότητας.
Ο καλλιτέχνης δεν ενδιαφέρεται να αποδώσει μια πιστή εικόνα του τοπίου. Τα λεπτομερή επιμέρους στοιχεία γίνονται συχνά στυλιζαρισμένα μοτίβα, πλεγμένα σε μία σύνθεση που παραπέμπει σε λαϊκό ή ακόμη και υφαντό έργο.
Αναζητεί την αίσθηση, έναν «κραδασμό», όπως τον αντιλαμβάνεται ο ίδιος.
Η τέχνη του Παπανικολάου, σε όλα τα επίπεδα, μπορεί να περιγραφεί ως έντιμη ζωγραφική, ειλικρινής και συνεπής με την ζωή και τα πιστεύω του δημιουργού.
Προσπαθεί με τρόπο ενεργό και επίμονο να αποκαλύψει και να προβάλει ένα κώδικα αξιών· επιλογή, η οποία τον κατατάσσει, έστω και πρωθύστερα, στο πλαίσιο της αναζήτησης την οποία ενστερνίστηκε η γενεά των διανοητών και των καλλιτεχνών του Μεσοπολέμου.
Πρόκειται για την αναζήτηση του αυθεντικού μέσα από την σύνθεση της Ιστορίας με το γίγνεσθαι, του κλασικού με το σύγχρονο, του απτού παρελθόντος με το ενεργό παρόν.
Olivier Decsotes, Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη -επιμελήτρια της έκθεσης, Σταμάτης Ζάννος, Σωτήρης Φέλιος
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν πολλοί καλλιτέχνες, φιλότεχνοι και πολιτικοί.
Ενδεικτικά: ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, πρώην Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης· ο σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού, πρώην διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Olivier Decsotes· η επιμελήτρια της Documenta Monica Szewczyk, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Harvard, President του Κολλεγίου Αθηνών Σπύρος Πολλάλης, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Ελληνικής Τέχνης Μαρία Βασιλείου, ο Διευθυντής της Art Athina Αλέξης Κανιάρης, ο συγγραφέας Μισέλ Φάις.
Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη -επιμελήτρια της έκθεσης, Γιώργος Καμίνης, Σωτήρης Φέλιος
Επίσης, την έκθεση πλαισίωσαν οι εικαστικοί Γιώργος Ρόρρης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Στέφανος Δασκαλάκης, Χρόνης Μπότσογλου, Θανάσης Μακρής, Όλγα Μηλιαρέση-Φωκά, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος. Παρέστησαν, επίσης, ο Νίκος Κουτσιανάς με την σύζυγό του Νίκη, ο Γιώργος Βεϊνόγλου με την σύζυγό του Δανάη Ζαούση, ο Ίων Τσάκωνας. ο Νικόλας Κωνσταντινίδης, ο Γιάννης Πετρίδης, η Λάρυ Χάνου-Φέλιου, η Μαρίνα Λαλιώτη, η Αταλάντη Μαρτίνου, η Βίκυ Δόλκα, η Μάγια Ζαφειροπούλου-Μαρτίνου, η Ασπασία Δαμιανάκη, η Μυρτώ Δαμκαλίδη, η Λίζυ Πλέσσα, η Ελισάβετ Σακαρέλη, η Γιάννα Γραμματοπούλου, η Μαρία Μαρκεζίνη – Πρωτονοταρίου, η Χαρά Μπεγλέρη, η Χρυσάνθη Ρουτζούνη.
Πρόγραμμα ξεναγήσεων:
Ο Κώστας Παπανικολάου θα πραγματοποιήσει 3 ξεναγήσεις στην έκθεση, στις 12.30 μ.μ., τις εξής ημερομηνίες:
- Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016
- Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017
- Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων.
Φωκίωνος Νέγρη 16
Επιμέλεια έκθεσης: Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη, Δρ της Ιστορίας της Τέχνης
Διάρκεια της έκθεσης: εως 29 Ιανουαρίου 2017
Είσοδος ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη-Παρασκευή: 6-9 μ.μ.
Σάββατο: 12-8 μ.μ.
Κυριακή: 12-3 μ.μ.
Κλειστά: Σάββατο 24/12 & Κυριακή 25/12, Σάββατο 31/12 & Κυριακή 1/01,
Παρασκευή 6/01, Σάββατο 7/01, Κυριακή 8/01 & Παρασκευή 20/01