Έπειτα από συζήτηση μόλις λίγων εβδομάδων και με τα δύο από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλιστικό και το εναλλακτικό "Για μια άλλη πολιτική", να απέχουν από αυτή αλλά και από τη σημερινή ψηφοφορία και το τρίτο, το ακροδεξιό "Γιόμπικ", να το καταψηφίζει, το νέο Σύνταγμα της Ουγγαρίας, που είχε προτείνει η δεξιοεθνικιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, υπερψηφίστηκε χθες (18/4) στη Βουλή στη Βουδαπέστη, από την κυβερνητική πλειοψηφία των δύο τρίτων.
Από το σύνολο των 386 βουλευτών, "υπέρ" του Συντάγματος ψήφισαν οι 262 και "κατά" 44, ένας "λευκό", ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του "Για μια άλλη πολιτική", απείχαν, διαμαρτυρόμενοι για την όλη διαδικασία.
Χαιρετίζοντας την υπερψήφιση ως "ιστορική στιγμή, ο πρόεδρος της Βουλής Λάζλο Κέβερ, του κυβερνώντος κόμματος "Ένωση Νεαρών Δημοκρατών", χαρακτήρισε το νέο Σύνταγμα, νόμιμο, εθνικό, ενωτικό, στηριζόμενο στις παραδόσεις, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του, Γιάνος Λάζαρ επισημαίνοντας πως με την υπερψήφισή του εκπληρώνεται μια υπόσχεση που είχε δοθεί εδώ και είκοσι χρόνια, κατήγγειλε τα δύο απέχοντα κόμματα της αντιπολίτευσης για εξαπάτηση των ψηφοφόρων με τη στάση τους.
Μετά την προσεχή επικύρωσή του από τον πρόεδρο της Ουγγαρίας, Παλ Σμιτ, ο οποίος επαίνεσε την υπερψήφιση, επικρίνοντας συγχρόνως την αντιπολίτευση και υπογραμμίζοντας την πεποίθησή του πως το νέο Σύνταγμα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ανθρώπων στη βάση του Κράτους Δικαίου, ο νέος Συνταγματικός Χάρτης της Ουγγαρίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2012.
Κηρύσσοντας πριν μερικές εβδομάδες τη διαδικασία συζήτησης του σχεδίου Συντάγματος που είχε καταθέσει η κυβέρνησή του, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος σήμερα το εκθείασε και ως "αισθητικά ωραίο", είχε τονίσει πως δεν θα πρόκειται για μεταρρύθμιση αλλά για αντικατάσταση του, όπως διατεινόταν ο ίδιος, βασισμένου σε "σοβιετικά πρότυπα" ισχύοντος σήμερα Συντάγματος της χώρας του, με ένα νέο, που θα εμπεριέχει το μέχρι πρόσφατα "καταπιεσμένο ουγγρικό πνεύμα".
"Το σημερινό Σύνταγμα δεν είναι το Σύνταγμα των Ούγγρων", είχε τονίσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως αυτό υπήρξε αποτέλεσμα ενός "πολιτικού συμφώνου" και υιοθετήθηκε κάτω από έκτακτες συνθήκες και την πίεση των γεγονότων (δηλαδή στο πλαίσιο των καθεστωτικών αλλαγών του 1989-1990) και με βάση το "σοβιετικό μοντέλο" και χωρίς να έχει βρει σε αυτό πατρίδα το "ουγγρικό πνεύμα".
Σύμφωνα με τον κ. Όρμπαν στο νέο Σύνταγμα αφενός μπορεί πλέον να εκφραστεί αυτό το "ουγγρικό πνεύμα" και αφετέρου γίνεται ξεκαθάρισμα με το παρελθόν και μπορεί να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση για το μέλλον.
Κύριος λόγος της κριτικής τους και της αποχής των δύο μη δεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης τόσο από τη συζήτηση στη Βουλή όσο και από τη σημερινή ψηφοφορία είναι, όπως τονίζεται σχετικά, η παγίωση της απολυταρχίας του πρωθυπουργού αλλά και το πάθος ήδη του προοιμίου του Συντάγματος, όπου πέρα από τις εθνικιστικές κορώνες υπάρχει ο σαφέστατος ορισμός του Χριστιανισμού ως συνδετικού κρίκου του έθνους.
Επιπλέον ο αρχηγός των Ούγγρων Σοσιαλιστών Ατίλα Μεστερχάζι τόνισε πως το νέο Σύνταγμα στοχεύει αποκλειστικά και μόνον στην "μακροχρόνια εξασφάλιση της εξουσίας σε μια μικρή ελίτ" και κατά την άποψή του ο Βίκτορ Ορμπάν θέλει "μια δικτατορία που θα διασφαλίζεται όχι με τα τανκς αλλά με το Σύνταγμα".
"Κατά του στόχου του πρωθυπουργού Όρμπαν να εδραιώσει την απολυταρχία του μέσα από το νέο Σύνταγμα", όπως τόνιζαν στα συνθήματά τους, διαδήλωσαν την Κυριακή στη Βουδαπέστη δεκάδες χιλιάδες πολίτες, καταγγέλλοντας και το γεγονός ότι αυτό δεν νομιμοποιείται αφού δεν προβλέπεται η διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος, κάτι το οποίο, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, απαιτεί το 60% των Ούγγρων.
Τις ανησυχίες του για τις εξελίξεις στην Ουγγαρία, εξέφρασε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, υπενθυμίζοντας στην ουγγρική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να διασφαλίσει κατά τη νομοθέτησή της την συμβατότητά της με όλες τις σχετικές διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις.
Σύμφωνα με τους επικριτές του νέου ουγγρικού Συντάγματος, αρχίζοντας με την πρώτη στροφή του εθνικού ύμνου "Ο θεός να ευλογεί τους Ούγγρους", το προοίμιο του συνεχίζει με την υπερηφάνεια για προγόνους, για τον ιδρυτή του κράτους βασιλιά και Άγιο Στέφανο, και το Στέμμα του, που αναφέρεται ως υπόσταση της ουγγρικής κρατικής οντότητας.
Για τους Ούγγρους εθνικιστές, το Στέμμα, το οποίο είχε απονείμει πριν πάνω από χίλια χρόνια στον ιδρυτή και πρώτο βασιλιά της Ουγγαρίας (και μετέπειτα αγιοποιημένο) Στέφανο ο Πάπας της Ρώμης, αντιπροσωπεύει όλα τα εδάφη στα οποία κυβερνούσε ο Στέφανος και από τα οποία τα δύο τρίτα, είχε απολέσει η Ουγγαρία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την υπογραφή της Συνθήκης του Τριανόν, την οποία φέρεται να αμφισβητούν πολλοί από τους σημερινούς κρατούντες στη Βουδαπέστη.
Κατά την άποψη επικριτών του κυβερνώντος κόμματος, ως κεντρικό όργανο παγίωσης της εξουσίας του δεξιοεθνικιστικού κόμματος Ένωση Νεαρών Δημοκρατών του πρωθυπουργού Όρμπαν, το Σύνταγμα --στο οποίο η χώρα αναφέρεται πλέον ως "Ουγγαρία" και όχι ως "Δημοκρατία της Ουγγαρίας" για να υπερτονίζεται ο "ουγγρισμός"-- προβλέπει πως μια σειρά νόμων του κράτους μπορούν να ψηφιστούν μόνον με πλειοψηφία δύο τρίτων, η οποία θα πρέπει να υπάρχει και για την περίπτωση αλλαγής τους από μια μελλοντική κυβέρνηση.
Οι νόμοι αυτοί αφορούν μεταξύ άλλων το εκλογικό σύστημα, την ελευθερία του Τύπου και της αγοράς των Μέσων Ενημέρωσης (σ.σ. ο νέος σχετικός νόμος που ισχύει από τις αρχές του χρόνου προκάλεσε σάλο διεθνώς κατά της Βουδαπέστης), τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, της Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ προβλέπουν την εκλογή όλων των ανώτερων κρατικών αξιωματούχων --από τον πρόεδρο της χώρας μέχρι τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου--, από πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή.