Σπερματέγχυση: Δεν είναι για όλους! - iefimerida.gr

Σπερματέγχυση: Δεν είναι για όλους!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πιθανόν να ξέρεις ότι το πρώτο βήμα, σε περίπτωση που ένα ζευγάρι δε συλλαμβάνει ,ενώ προσπαθεί, είναι η σπερματέγχυση.

Είναι όμως η ενδεδειγμένη μέθοδος για όλα τα υπογόνιμα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί; Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embio απαντά σε αυτό το ερώτημα και όχι μόνο.

Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται η σπερματέγχυση;
Στις περιπτώσεις ζευγαριών με ανεξήγητη υπογονιμότητα, η σπερματέγχυση είναι η πρώτη μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που προτείνουμε. Υπάρχουν όμως δύο βασικές προϋποθέσεις πριν προχωρήσουμε. Πρώτον, το σπέρμα του άνδρα θα πρέπει να είναι κατάλληλο για γονιμοποίηση με σπερματέγχυση, πράγμα που διαπιστώνεται με μια βασική εξέταση του σπέρματος, το σπερμοδιάγραμμα. Από την άλλη, στη γυναίκα θα πρέπει να είναι ανοιχτές οι σάλπιγγες, πράγμα που διαπιστώνεται με μια εξέταση που ονομάζεται υστεροσαλπιγγογραφία, ώστε να είναι δυνατή η συνάντηση των σπερματοζωαρίων με το ωάριο και να είναι εφικτή η γονιμοποίηση του τελευταίου.

Ποια είναι η διαδικασία της σπερματέγχυσης;
Η όλη διαδικασία προγραμματίζεται τις μέρες που η γυναίκα - η οποία παρακολουθείται υπερηχογραφικά - έχει ωορρηξία. Αφού γίνει συλλογή του σπέρματος μετά από αυνανισμό του άντρα, ακολουθεί η διαδικασία της προετοιμασίας του σπέρματος από τους ειδικούς, πράγμα που βελτιώνει τη γονιμοποιητική του ικανότητα. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται η σπερματέγχυση μέσω ενός πολύ λεπτού ευλύγιστου καθετήρα απ’ όπου διοχετεύεται μέσω του τραχήλου το κατάλληλα επεξεργασμένο σπέρμα μέσα στην κοιλότητα της μήτρας. Η διαδικασία αυτή διαρκεί το πολύ δύο με τρία λεπτά και, εφόσον είναι έμπειρος ο ειδικός, δεν προκαλείται καμία ενόχληση στη γυναίκα που υποβάλλεται σε αυτήν. Είναι, θα έλεγα, η πιο φιλική διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για ένα ζευγάρι.

Γιατί είναι πιο αποτελεσματική από τη σεξουαλική επαφή;
Γιατί επιλέγεται το καλύτερο δυνατό σπέρμα. Κατά τη σεξουαλική επαφή μόνο τα πιο ισχυρά σπερματοζωάρια περνούν μέσα από την τραχηλική βλέννα. Αντίθετα, με τη σπερματέγχυση περνούν περισσότερα καλά προετοιμασμένα σπερματοζωάρια, αφού επιλέγεται στο εργαστήριο το καλύτερο δυνατό σπέρμα, πράγμα που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα για γονιμοποίηση.

Τι ποσοστά επιτυχίας έχει η μέθοδος;
Αυτό εξαρτάται από το πρόβλημα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζει το ζευγάρι, καθώς και από την ηλικία της γυναίκας. Συνήθως το ποσοστό επιτυχίας υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 15% ανά προσπάθεια. Επομένως, όσο πιο πολλές επαναλήψεις τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για μια επιτυχημένη σύλληψη. Φυσικά, το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί, αν γίνει διέγερση των ωοθηκών της γυναίκας με ειδικά φάρμακα, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα περιμένει στη μήτρα μόνο το ένα ωάριο, που φυσιολογικά ωριμάζει κάθε μήνα, αλλά περισσότερα. Αυτό, όμως, με τη σειρά του αυξάνει το ποσοστό δίδυμης ή πολύδυμης κύησης.

Υπάρχει όριο στις επαναλήψεις;
Δε χρειάζεται να υπάρχει όριο, με την έννοια ότι η σπερματέγχυση είναι μια φιλική για το ζευγάρι μέθοδος, που δεν απαιτεί λήψη φαρμάκων. Μπορεί να συνδυαστεί και με τη μέθοδο του φυσικού κύκλου, που κάποιες γυναίκες επιλέγουν, αν θέλουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για σύλληψη, χωρίς τη βοήθεια των φαρμάκων. Επίσης, είναι από τις πιο οικονομικές μεθόδους. Θα πρέπει, ωστόσο, να τονίσω ότι είναι σημαντικό να έχει γίνει πρώτα σωστός διαγνωστικός έλεγχος, ώστε να εντοπιστεί η αιτία που προκαλεί υπογονιμότητα στο ζευγάρι. Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε ποια ακριβώς μέθοδο θα πρέπει να εφαρμόσουμε, για να πετύχουμε τον στόχο μας. Σίγουρα, αν δούμε ότι μετά από έναν εύλογο αριθμό επαναλήψεων δεν υπάρχει αποτέλεσμα με τη σπερματέγχυση, τότε θα προχωρήσουμε σε εξωσωματική γονιμοποίηση, που μας δίνει την ευκαιρία, ιδιαίτερα χάρη στις νέες μεθόδους, να αυξήσουμε σημαντικά το ποσοστό για μια επιτυχημένη σύλληψη και εγκυμοσύνη. Τέλος, αν το σπέρμα του άνδρα δεν είναι κατάλληλο, υπάρχει και η εναλλακτική μιας σπερματέγχυσης με σπέρμα δότη.

Αν έχετε κι άλλες απορίες σχετικά με τα προβλήματα υπογονιμότητας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Dr. Θάνο Παράσχο

Σπερματέγχυση: Δεν είναι για όλους!  | iefimerida.gr 0

Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση
και Ενδοσκοπική Χειρουργική

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: facebook/Thanos-Paraschos
L: linkedin/thanos-paraschos
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Θανάσης Παράσχος Embio σπερματέγχυση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ