«Το δικαίωμα στη γνώση είναι ιερό και η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να φροντίσει ώστε αυτή η δυνατότητα να είναι απρόσκοπτη για όλους τους Έλληνες, για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα σε ποιο Θεό πιστεύουν».
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στους 635 μαθητές του μειονοτικού γυμνασίου - λυκείου στην Ξάνθη.
Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο σχολείο συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου και έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη από τους μαθητές και τους καθηγητές. Δύο μαθήτριες του πρόσφεραν ανθοδέσμες, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα μόλις τον είδαν. Αμέσως, ο κ. Τσίπρας με τον υπουργό Παιδείας κατευθύνθηκαν στο γραφείο των καθηγητών, όπου ενημερώθηκαν για τα προβλήματα του σχολείου, με κυριότερο εκείνο της κτιριακής υποδομής. Οι τάξεις δεν επαρκούν, γι' αυτό λειτουργούν 18 τμήματα το πρωί και 4 το απόγευμα, σε κάθε αίθουσα συνωστίζονται 40 μαθητές και η αυλή είναι εξαιρετικά μικρή. Στο σχολείο διδάσκουν περίπου 42 καθηγητές, χριστιανοί και μουσουλμάνοι.
Κατά την ομιλία του στους μαθητές, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι σε έναν χρόνο θα έχουν βρεθεί και άλλες αίθουσες ώστε το σχολείο να λειτουργεί μόνο το πρωί, ενώ ο υπουργός Παιδείας είπε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο από το υπουργείο για να βρεθούν αυτές οι αίθουσες.
Απευθυνόμενος στους μαθητές, ο πρωθυπουργός επισήμανε:
"Όλοι οι πολίτες και όλα τα παιδιά σε κάθε γωνιά της χώρας έχουν ένα ιερό δικαίωμα, το δικαίωμα στη γνώση. Και εμείς έχουμε μια μεγάλη υποχρέωση. Την υποχρέωση να φροντίσουμε ώστε αυτή η δυνατότητα να είναι απρόσκοπτη, να είναι ουσιαστική για κάθε παιδί, για κάθε αγόρι για κάθε κορίτσι, από το νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο και το πανεπιστήμιο.
Θέλω να σας ζητήσω μέσα από την καρδιά μου να αγαπήσετε το σχολείο σας να αγαπήσετε τους δασκάλους σας, να αγαπήσετε τη γνώση. Το μάθημα όσο και αν μερικές φορές μοιάζει σαν μια ρουτίνα, πολλές φορές μας κουράζει, όμως είναι αυτό το οποίο θα μας δώσει ίσως το σημαντικότερο εφόδιο στην εποχή μας, μια εποχή που έχει αλλάξει. Βλέπω όλους σας είσαστε με ένα κινητό στο χέρι και με βιντεοσκοπείτε τούτη την ώρα. Ίσως σε λίγο να το ανεβάσετε και στο facebook και να το δούνε και άλλοι συνομήλικοί σας σε όλη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή που συναντιόμαστε. Νέες τεχνολογίες, λοιπόν, μας έχουν οδηγήσει σε μια νέα εποχή, παρ' όλα αυτά είναι αναντικατάστατη η μαθησιακή διαδικασία και η προσωπική σας επαφή με τους δασκάλους τις δασκάλες τους καθηγητές και τις καθηγήτριές σας.
Σήμερα, λοιπόν, αποφάσισα να επισκεφθώ το σχολείο σας για να σηματοδοτήσω ότι για μας η γνώση, τα σχολειά μας, θα είναι προτεραιότητα. Και δεν χωρίζουμε τα παιδιά ανάλογα με τον Θεό τον οποίο πιστεύουν, δεν χωρίζουμε τα παιδιά ανάμεσα σε μειονοτικά και πλειονοτικά, για μας όλα τα παιδιά είναι το ίδιο και έχουν ίσα δικαιώματα. Είσαστε όλοι και όλες Έλληνες πολίτες και έχει υποχρέωση η πολιτεία να σας δώσει τα πάντα, όλα τα εφόδια για να προκόψετε. Είμαι εδώ για να σας ζητήσω να ανταποδώσετε αυτή τη δυνατότητα, κάνοντας πρώτα από όλα τις οικογένειές σας περήφανες για την προκοπή σας, αλλά και τον τόπο σας, κάνοντας τους εαυτούς σας να φτάσουν ψηλά, ανεξάρτητα από το τι θα κάνετε όταν μεγαλώσετε. Σας εύχομαι να κάνετε αυτό που θέλετε και είναι πολύ σημαντικό κανείς να έχει τη δυνατότητα και την επιλογή να σπουδάσει αυτό που θέλει. Ανεξάρτητα όμως από το αν θα περάσετε ή όχι σε μια ανώτερη ή ανώτατη σχολή να γνωρίζετε πως ό,τι και αν κάνετε, αυτά τα χρόνια είναι τα πιο δημιουργικά σας.
Παίρνετε εφόδια αναντικατάστατα για το μέλλον σας. Αγαπήστε λοιπόν τη γνώση, αγαπήστε τους δασκάλους σας, δώστε όλες σας τις δυνάμεις για να προκόψετε. Και εμείς αυτό που έχουμε να σας υποσχεθούμε είναι ότι του χρόνου, αν καταφέρω εγώ ή κάποιος άλλος από την κυβέρνησή μας να σας επισκεφθεί, δεν θα είσαστε τόσο στενάχωρα. Θα έχουμε φροντίσει να έχετε τη δυνατότητα να στεγαστείτε και σε κάποιες άλλες αίθουσες ώστε να μην υπάρχει τόσος μεγάλος υπερπληθυσμός σε ένα τόσο μικρό χώρο και να μπορεί το σχολείο σας να είναι μόνο πρωί και όχι πρωί και απόγευμα".
Μόλις τελείωσε την ομιλία του ο κ. Τσίπρας, οι μαθητές έτρεξαν προς το μέρος του για να του κάνουν χειραψία και να φωτογραφηθούν μαζί του. Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε αρκετούς, με δυσκολία άνοιγε χώρο για να περάσει ανάμεσά τους και με μεγάλη προθυμία φωτογραφήθηκε με τους μαθητές.