«Δεν είναι το ευρώ που περνάει κρίση αλλά μεμονωμένες χώρες» - iefimerida.gr

«Δεν είναι το ευρώ που περνάει κρίση αλλά μεμονωμένες χώρες»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα έστειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγες ημέρες πριν την επιστροφή της Τρόικας, όπου θα συμφωνηθούν- εκτός απροόπτου- οι άξονες της οικονομικής πολιτικής των επόμενων ετών. Μιλώντας στο INFORADIO, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ορθά κοφτά ότι δεν είναι το ευρώ αυτό που περνάει κρίση αλλά μεμονωμένες χώρες και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο τονίζει ότι η κρίση Χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί σ' αυτές τις χώρες και μάλιστα με τη γερμανική συνταγή δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Κάνοντας, δε, ευθεία αναφορά στην Ελλάδα, τόνισε ότι ο σωστός δρόμος για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν είναι η υπερχρέωση- όπως στο παρελθόν- αλλά οι δομικές μεταρρυθμίσεις. «Φυσικά χρειαζόμαστε για μια χώρα όπως η Ελλάδα ευρωπαϊκά προγράμματα, επενδύσεις στην Ελλάδα ώστε να αποκτήσει γρήγορα μια αναπτυξιακή προοπτική. Η κατάσταση για τους ανθρώπους στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη και πρέπει να δώσουμε στους Έλληνες ελπίδα, όχι μόνον ότι πρέπει να κάνουν λιτότητα, αλλά και να νιώσουν ότι όλα αυτά έχουν νόημα. Κι αν ακολουθήσουμε με συνέπεια αυτόν τον δρόμο τότε θα οδηγήσει στα καλύτερα» κατέληξε θέλοντας να προλάβει ενδεχόμενη προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να επαναδιαπραγματευθεί τους στόχους και πολύ περισσότερο τα μέσα της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Και φτάνουμε στο... ψητό. Στο... μενού των διαπραγματεύσεων με τη Τρόικα βρίσκονται τα μέτρα της περιόδου 2013- 2015 ύψους 7 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 4,9 δισ ευρώ αφορούν στη διετία 2013- 2014. Όσον αφορά, δε, στο 2012, αν και έχουν ήδη συμφωνηθεί μέτρα που ξεπερνούν τα 11 δισ ευρώ, η διαφαινόμενη τρύπα στον φετινό Προϋπολογισμό που υπολογίζεται στα 2 με 3 δισ ευρώ είναι πολύ πιθανόν να... φουσκώσει κι άλλο τον λογαριασμό, καθώς είναι απαίτηση της Τρόικας να έχει μειωθεί το Έλλειμμα στο τέλος του επόμενου έτους στα 11,5 δισ ευρώ δηλαδή στο 5,4% του ΑΕΠ, με τη βοήθεια του «κουρέματος».

Σε κάθε περίπτωση η δημοσιονομική προσπάθεια- όπως όλα δείχνουν- θα γίνει σε ένα εξαιρετικά ασταθές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, που απειλεί με ανατροπές τον βασικό σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου. Είναι ενδεικτικό ότι στις προβλέψεις του για το 2012, το Διεθνές Ινστιτούτο Τραπεζών εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα βυθιστεί σε ύφεση 1%, χαρακτηρίζει ως πρόκληση τη μεγάλη ανάγκη αναχρηματοδότησης κρατών και τραπεζών και θεωρεί ότι λόγω της δρομολογούμενης αλλαγής Συνθηκών η Ευρωζώνη θα είναι ευάλωτη σε πολιτικούς ανέμους. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η ολοκλήρωση του "κουρέματος" του ελληνικού Χρέους μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Μόνο ενθαρρυντικό δεν είναι, επίσης, το ότι οι αγορές ομολόγων τη Τρίτη ήταν ιδιαιτέρως νευρικές εν αναμονή της δημοπρασίας ιταλικών ομολόγων στις 29 Δεκεμβρίου αλλά και εντόκων γραμματίων τη Τετάρτη. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έσπασε το φράγμα του 7,1%, θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού τη κυβέρνηση Μόντι, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αντί να καταφύγει σε φοροεισπρακτικά μέτρα, προσανατολίζεται στο να "ρίξει" 10 δισ ευρώ για τη χρηματοδότηση δημόσιων έργων όπως επίσης στο να χαλαρώσει τη φορολογική πίεση στους μισθωτούς...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ