Αναστασιάδης: Η τουρκική πλευρά θέλει να συνδέσει εδαφικό με ασφάλεια-εγγυήσεις - iefimerida.gr

Αναστασιάδης: Η τουρκική πλευρά θέλει να συνδέσει εδαφικό με ασφάλεια-εγγυήσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά το ναυάγιο του Μοντ Πελεράν, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε διάγγελμά του εξήγησε τους λόγους που οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

Οπως δήλωσε, δεν θα μπει στη διαδικασία επίρριψης ευθυνών. «Λυπούμαι ειλικρινά, που αντί τούτου είμαι υποχρεωμένος να καταγράψω τα γεγονότα που μας οδήγησαν στην αποτυχία επίτευξης του αποτελέσματος που επιδιώκαμε κατά τις συζητήσεις στην Ελβετία», είπε και πρόσθεσε:

Θέλω εξ’ αρχής να τονίσω πως δεν είναι επιθυμία μου να εμπλακώ στην όποια λογική επίρριψης ευθυνών, όμως την ίδια ώρα και δεν θα αφήσω αναπάντητους ισχυρισμούς που θέλουν την ευθύνη της αποτυχίας να βαραίνει την Ε/Κ πλευρά.

«Ηταν ξεκάθαρη η συμφωνία, που επιτεύχθηκε στην πρώτη φάση του Μοντ Πελεράν», σημείωσε . Όπως επεσήμανε θα συζητούντο τα τρία κριτήρια το εδαφικό ποσοστό, η επιστροφή προσφύγων και οι ακτογραμμές. Στις διαπραγματεύσεις της πρώτης φάσης επιτεύχθηκε, είπε, συμφωνία στην έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας 28,2% (ελληνοκυπριακή θέση ), 29,2% (τουρκοκυπριακή θέση).

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως απέρριψε πρόταση της τουρκικής πλευράς να συνδέσει το εδαφικό με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Παράλληλα, τόνισε πως βρίσκεται σε ετοιμότητα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Οπως επεσήμανε θα συζητούντο τα τρία κριτήρια το εδαφικό ποσοστό, η επιστροφή προσφύγων και οι ακτογραμμές. Στις διαπραγματεύσεις της πρώτης φάσης επιτεύχθηκε, είπε, συμφωνία στην έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας 28,2% (ελληνοκυπριακή θέση ), 29,2% (τουρκοκυπριακή θέση).

«Στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν, υιοθετώντας την εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών, προέβαλα πως θα ήμουν διατεθειμένος να αποδεχτώ την επιστροφή προσφύγων που θα εκυμαίνοντο σε αριθμούς μεταξύ των 78 χιλιάδων ως ελάχιστο και των 92 χιλιάδων ως μέγιστο.

Ο ΤΚ ηγέτης, κατ’ αντίθεση με τα όσα συμφωνήθηκαν για την έκταση του εδάφους της ΤΚ πολιτείας, πρότεινε κατ’ αρχήν πως ο αριθμός των ΕΚ που θα επέστρεφαν δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τις 55 χιλιάδες και ακολούθως ως ύστατο βαθμό υποχώρησης τις 65 χιλιάδες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο Νίκος Αναστασιάδης είπε:
- Δεν έδωσα ποτέ την εικόνα ότι είμαι εύκολος στις διαπραγματεύσεις.
- Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι, όταν έφτασε η κρίσιμη ώρα που θα διασφάλιζε την ικανοποίηση των ελληνοκυπριακών αιτημάτων, υπήρξε από τουρκοκυπριακής πλευράς μία στάση άκαμπτη.

Απαντώντας σε ερώτηση για την στάση της Αθήνας, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε: «μιλώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό και η συνεννόηση μας είναι άριστη». Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την στήριξη, που του προσέφερε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης στις 22:00 ( ώρα Ελλάδος) αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον γ.γ. του ΟΗΕ. Νωρίτερα, σήμερα είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν και το ναυάγιο στις συνομιλίες για τα κριτήρια του εδαφικού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ