Ανοιξε το Ειρηνοδικείο της Αθήνας τον δρόμο για την ίδρυση του νέου συνδικαλιστικού φορέα στη δικαιοσυνη, «κόντρα» στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την μεγαλύτερη Δικαστική Ενωση, λόγω του αριθμού των μελών της.
Και το όνομα αυτής, «Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων».
Η συζήτηση για την δημιουργία της νέας Ενωσης άνοιξε μετά την πρόταση που έγινε από τις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για παράταση του ορίου ηλικίας αποχώρησης από σώμα και πέραν των 67 ετών. Η πρόταση είχε προκαλέσει και προκαλεί αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τέτοια αλλαγή δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με αλλαγή στην διάταξη του Συντάγματος, όταν έρθει η ώρα της αναθεώρησης.
40 δικαστές υπογράφουν το καταστατικό της νέας ένωσης, από τους οποίους 24 είναι από τον Άρειο Πάγο. 7 Κατέχουν τον βαθμό του αντιπροέδρου του Ανώτατου Πολιτικού και Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ πρώτη στον κατάλογο των ιδρυτικών μελών είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Οι εισαγγελείς φαίνεται ότι δεν πολυσυμφωνούν με την δημιουργία της νέας ένωσης, αφού από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν περιλαμβάνεται κανένας αντεισαγγελέας, ούτε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, μεταξύ των 40 ιδρυτικών μελών.
Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός, ότι στο καταστατικό της Ένωσης δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στο νέο συνδικαλιστικό όργανο και δικαστών από τον πρώτο βαθμό, κάτι που δεν συμβαδίζει με τον τίτλο της νέας ένωσης, αφού πρόκειται για ανώτατους και ανώτερους δικαστές. Επίσης, κάποιες από τις διατάξεις του καταστατικού της είναι ίδιες με διατάξεις του καταστατικού της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όπου μπορούν να εγγραφούν και συνταξιούχοι δικαστές.
Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση αυτή είχε χαρακτηριστεί προ ημερών "διχαστική" από τα μέλη του Δ.Σ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, τα οποία, καυτηρίαζαν αυτήν την προσπάθεια διάσπασης του δικαστικού σώματος.