Ενα σπάνιο θέαμα είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν κάτοικοι και επισκέπτες στον υδροβιότοπο της Ψήφτας Τροιζηνίας.
Οπως κάθε φθινόπωρο έτσι και φέτος ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε εντυπωσιακά καρέ από την επίσκεψη ενός σμήνους πανέμορφων φλαμίνγκος. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό είχαν κάνει και ένα πέρασμα από τον υδροβιότοπο του Ναυπλίου.
Ο υδροβιότοπος της Ψήφτας Τροιζηνίας ανήκει στον υγροτοπικό τύπο των «παράκτιων υγροτόπων», οι οποίοι είναι πλέον από τους πιο απειλούμενους τόσο στον ελλαδικό όσο και στον διεθνή χώρο. Πρόκειται για μια ρηχή λιμνοθάλασσα με πλούσιους καλαμιώνες και βάλτους, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει ημιορεινά φαράγγια με ρέματα και πυκνή βλάστηση.
Η περιοχή έχει κηρυχθεί ως «εξαίρετου φυσικού κάλλους» από το ΥΠΠΟ (ΦΕΚ 849/Β/79). Συνήθως το χειμώνα πλημμυρίζει, ενώ το καλοκαίρι η υδατική επιφάνεια κατεβαίνει.
Λόγω της γεωγραφικής του θέσης και σε συνάρτηση με το γεγονός πως είναι ένας από τους λιγοστούς υγροτόπους της νότιας Ελλάδας, ο υδροβιότοπος της Ψήφτας έχει τεράστια σημασία για τα μεταναστευτικά πουλιά, σαν σταθμός ξεκούρασης και ανεφοδιασμού. Εδώ, Τα πουλιά βρίσκουν τροφή και ασφαλή χώρο να ξαποστάσουν.
Την άνοιξη, όπου τα μεταναστευτικά πουλιά καταφθάνουν εξαντλημένα από την πτήση τους πάνω από την άγονη έρημο και τη Μεσόγειο θάλασσα, η ύπαρξη ενός τέτοιου υγρότοπου αποτελεί ασφάλεια για τα πουλιά
Σύμφωνα με μελέτες ειδικών ορνιθολόγων έχει εκτιμηθεί ότι 89 είδη πουλιών από 34 διαφορετικές οικογένειες μεταναστεύουν ή διαχειμάζουν σε αυτόν τον τόσο σημαντικό υδροβιότοπο.
Πηγή Φωτό: Giannis Lazarou/Saronicmagazine