Ενεργειακά έργα παγκόσμιας κλίμακας διεκδικεί η Cenergy - iefimerida.gr

Ενεργειακά έργα παγκόσμιας κλίμακας διεκδικεί η Cenergy

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις δυνάμεις τους κάτω από μία κοινή εταιρεία συμμετοχών την Cenergy Holdings ενώνουν τα Σωληνουργεία Κορίνθου και τα Ελληνικά Καλώδια διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των έργων που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια παγκοσμίως στον κλάδο της μεταφοράς ενέργειας.

Στόχος της διασυνοριακής συγχώνευσης, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, είναι η εταιρεία συμμετοχών, συνολικού τζίρου περίπου 800 εκατ. ευρώ να διεκδικήσει έργα μεγάλου βεληνεκούς και στους δύο τομείς που δραστηριοποιούνται οι εταιρείες. Οι εκτίμησεις για τον ενεργειακό βραχίονα τoυ Ομίλου Βιοχάλκο είναι ότι πρόκειται να διεκδικήσουν έργα ύψους 1,5 έως 2 δισ. ευρώ, σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά την παρουσίαση της σύγχωνευσης, που έγινε από τον CEO της Σωληνουργεία Κορίνθου κ. Παπαβασιλείου και της Ελληνικά Καλώδια κ. Αλεξίου, που θα είναι και οι συνδιευθύνοντες σύμβουλοι της νέας εταιρείας, επισημάνθηκε ότι ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιούνται οι δυο εταιρείες που συγχωνεύονται στο νέο σχήμα, δηλαδή η κατασκευή ενεργειακών έργων υποδομών για μεταφορά ηλεκτρισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο για τον οποίο οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση της ζήτησης. Σε αυτό θα συμβάλει η απόφαση της ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια, οι αποφάσεις του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αλλά και η αύξηση του πληθυσμού που θα έχει ως αποτέλεσμα η ενεργειακή κατανάλωση να αυξηθεί κατά 80% έως το 2050 ενώ μεγάλο μέριδιο θα έχει το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ.

Οι παραγωγικοί κλάδοι των δύο εταρειών θα παραμείνουν στην Ελλάδα, ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι θα είναι εισηγμένες τόσο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο όσο και στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών δίνει διαφορετικές προοπτικές. Στα οφέλη της συγχώνευσης, εκτός από τη διαπραγμάτευση στα δύο χρηματιστήρια, δημιουργούνται πολλαπλές συνέργειες, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

  • Δημιουργείται ένας μεγάλος οικονομικός οργανισμός με κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ
  • Γίνεται ευκολότερη η πρόσβαση στη χρηματοδότηση
  • Ενισχύεται η παρουσία σις διεθνείς αγορές
  • Διευκολύνται η διεκδίκηση μεγάλων έργων
  • Αυξάνεται η ανταγωνιστικότητά τους και οι δύο εταιρείες γίνονται περισσότερο ελκυστικές
  • Μειώνεται στο ελάχιστο το country risκ το οποίο μάλιστα πέρυσι έγινε αφορμή να χαθεί διεθνής διαγωνισμός παρά το γεγονός ότι τα Ελληνικά Καλώδια είχαν μειοδοτήσει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα Σωληνούργεια Κορίνθου και τα Ελληνικά Καλώδια έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις που φτάνουν στα 250 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια και τα έργα που πλέον αναλαμβάνουν είναι πολύ υψηλών προδιαγραφών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ