Επονομαζόμενος «Αλή Ζιπέ» στα social media, ο υποψήφιος για το χρίσμα της γαλλικής Δεξιάς κατηγορήθηκε για ανοχή απέναντι στους ισλαμιστές και είδε το προφίλ του να καταρρέει.
Και ενώ εθεωρείτο φαβορί για την κούρσα, ο Αλέν Ζιπέ ήρθε δεύτερος και καταϊδρωμένος, ενώ κινδυνεύει να χάσει οριστικά την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος, έναντι του Φρανσουά Φιγιόν, στον δεύτερο γύρο που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή. Η κατάρρευσή του ήρθε την περασμένη Κυριακή, στον πρώτο γύρο, και από το ίδιο βράδυ οι συνεργάτες του κατήγγειλαν ότι η καμπάνια που έγινε εναντίον του στα social media ευθύνεται για το αποτέλεσμα-έκπληξη.
Και πράγματι, το hashtag #AJ2017 (αρχικά του ονόματος του Alain Juppé) μεταμορφώθηκε σε #Ali2017, ένα αραβικό όνομα. Τα social media πλημμύρισαν από εινόνες μοντάζ που έδειχναν τον υποψήφιο και πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας με γένια όπως οι ισλαμιστές, με σαρίκι στο κεφάλι και ισλαμικό χιτώνα.
Οι καταγγελίες των συνεργατών του έγιναν επώνυμες όταν το βράδυ της Δευτέρας η περιφερειάρχης του Παρισιού και υποστηρίκτριά του Βαλερί Πεκρές δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι ο Ζιπέ υπήρξε θύμα «μιας εμετικής καμπάνιας κατασυκοφάντησης για δήθεν σχέσεις του με τους ισλαμιστές». «Πρόκειται για μια συστηματική επιχείρηση εναντίον του, η οποία διέλυσε την προεκλογική του εκστρατεία», δήλωσε η Πεκρές. Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν, ο οποίος στήριξε με όλες τις δυνάμεις του τον Αλέν Ζιπέ, κατήγγειλε ότι τα social media «προστάτευσαν τον αντίπαλό του Φρανσουά Φιγιόν».
Πρέπει κανείς να δει πολλά χρόνια πίσω για να κατανοήσει τη γένεση αυτής της καταιγίδας από κοροϊδίες και ύβρεις στο Twitter και στο Facebook εναντίον του Ζιπέ. Ο Ζιπέ ήταν παράλληλα με τη βουλευτική του θητεία και δήμαρχος της πόλης του Μπορντό και επέτρεψε το 2014 να χτιστεί ένα τζαμί στην πόλη, όπου θέριεψαν οι οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ο Ζιπέ έγινε από τότε θύμα πολλών επιθέσεων, από ακραία στοιχεία, που τον κατηγόρησαν ότι θωπεύει τους μουσουλμάνους του Μπορντό για να κερδίζει ψήφους, αγνοώντας τον ισλαμικό κίνδυνο που οδήγησε σε χιλιάδες θύματα στη Γαλλία.
Ενας άλλος λόγος των επιθέσεων εναντίον του Αλέν Ζιπέ ήταν οι εξαιρετικά καλές σχέσεις που διατηρεί με τον ιμάμη του Μπορντό, Tareq Oubrou, μέλος της Ενωσης των ισλαμικών οργανώσεων της Γαλλίας, στον οποίο ο Ζιπέ έδωσε τον τίτλο της Λεγεώνας της Τιμής. Ολα τα συντηρητικά σάιτ είχαν καταφερθεί εναντίον του εκείνη την εποχή. Τον Ιούνιο του 2016, στο κανάλι TF1 ο Αλέν Ζιπέ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει τόσο στενές σχέσεις με τον ιμάμη του Μπορντό.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για το χρίσμα στο συντηρητικό κόμμα, ωστόσο, ο Αλέν Ζιπέ πέρασε το μήνυμα ότι οι Γάλλοι πρέπει να έχουν «μια ευτυχισμένη ταυτότητα», σε αντίθεση με τους εθνικιστές ή ακραίους που έκαναν λόγο για «εθνική ταυτότητα». Η ευτυχισμένη ταυτότητα υπήρξε πηγή πολλών ειρωνικών σχολίων στα social media. Οταν, επιπλέον, ο Αλέν Ζιπέ ετέθη κατά της νομοθετικής ρύθμισης που απαγόρευε το μπουρκίνι των γυναικών μουσουλμάνων στις γαλλικές παραλίες, και μιλούσε για «σεβασμό στη διαφορετικότητα», τα πνεύματα παρεκτράπησαν. Ο Ζιπέ, επίσης, δήλωνε ότι δεν τον ενοχλεί να βλέπει τις μητέρες μουσουλμάνες να συνοδεύουν τα παιδιά τους στο σχολείο με μουσουλμανική μαντήλα. Ολες αυτές οι θέσεις, σε μια Γαλλία που υπέφερε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών, έριξαν λάδι στη φωτιά εναντίον του.
Ο Αλέν Ζιπέ είχε ήδη ανησυχήσει από τον περασμένο Ιούνιο για την εκστρατεία συκοφάντησής του, όπως την αποκαλούσε, και κατήγγειλε ότι οι αντίπαλοί του για το χρίσμα δεν τον υπερασπίστηκαν. «Δεν άκουσα κανέναν από τους αντιπάλους μου στην κούρσα για το χρίσμα να καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε στο ραδιόφωνο Europe 1, αποκαλώντας τις επιθέσεις εναντίον του «πραγματικά βρώμικες».