Νιγηρία: Συγκρούσεις μετά τις εκλογές - iefimerida.gr

Νιγηρία: Συγκρούσεις μετά τις εκλογές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοβαρές συγκρούσεις ξέσπασαν στη μουσουλμανική βόρεια Νιγηρία μετά τη συντριπτική εκλογική νίκη του Γκουντλάκ Τζόναθαν. Οπως ανακοινώθηκε από την εκλογική Επιτροπή ο Τζόναθαν είναι ο νικητής καθώς συγκέντρωσε το 25% των ψήφων στα δύο τρίτα των 36 πολιτειών της χώρας. Ο Τζόναθαν, ηγέτης του Λαικού Δημοκρατικού Κόμματος έλαβε άνω των 20 εκατομμυρίων ψήφων, σαρώνοντας και στα 17 κρατίδια του νότου ενώ ταυτοχρόνως είχε και σημαντικότατες νίκες στον μουσουλμανικό βορρά. Ο κύριος αντίπαλός του, πρώην στρατιωτικός Μουχαμαντού Μπουχαρί, δεν ξεπέρασε τις 8 εκατομμύρια ψήφους.

Διεθνείς παρατηρητές έλεγαν ότι οι εκλογές στη Νιγηρία ήταν σε γενικές γραμμές ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων κάηκαν εκκλησίες και έγιναν επιθέσεις εναντίον Χριστιανών κατοίκων στις βόρειες επαρχίες της Καντούνα, Κάτσινα, Ζιγκουάβα και Κάνο. Το φαινόμενο των συγκρούσεων ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στη Νιγηρία είναι συχνό. Οι βόρειες επαρχίες της μεγάλης αφρικανικής χώρας μαστίζονται από τη φτώχεια. Οι κάτοικοι στη πλειονότητά τους είναι αγράμματοι. Οι δυνάμεις ασφαλείας αναγκάσθηκαν να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες εναντίον του εξαγριωμένου πλήθους με αποτέλεσμα να βρεθούν στα νοσοκομεία αρκετοί με σοβαρά τραύματα. Στην Καντούνα και την Κάνο επεβλήθη 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας. Στην Γκόμπε, μία άλλη πόλη του βορρά σύμφωνα με πληροφορίες κάηκαν κατοικίες εκλογικών αντιπροσώπων, πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ