Οι δημοσκόποι τον είχαν υποτιμήσει, τα ΜΜΕ τον είχαν παραμελήσει, αλλά οι ψηφοφόροι της γαλλικής Δεξιάς τον ανέδειξαν νικητή.
O λόγο για τον Φρανσουά Φιγιόν, που έκανε την έκπληξη στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2017 αφήνοντας μακράν πίσω του τους αντιπάλους του.
Ο πρώην πρωθυπουργός έλαβε ποσοστό περί το 44% των ψήφων, ενώ ο θεωρούμενος επί μακρόν ως φαβορί αυτής της αναμέτρησης, Αλέν Ζιπέ ήρθε δεύτερος με κάτι παραπάνω από 28% και επτά ολόκληρες μονάδες πίσω του, τρίτος και καταϊδρωμένος, είναι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.
«Απευθύνομαι σ' όλους τους Γάλλους, ότι μαζί θα κάνουμε την αποφασιστική για τη χώρα στροφή», δήλωσε ο Φιγιόν μετά τη νίκη του χαιρετίζοντας την προσέλευση ρεκόρ στις κάλπες των ψηφοφόρων της Δεξιάς καθώς ψήφισαν περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι. Κι ήταν αυτή η άνευ προηγουμένου συμμετοχή που εκτόξευσε στην κορυφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Φρανσουά Φιγιόν και που μπορεί να ανατρέψει την πολιτική ισορροπία δυνάμεων στη συντηρητική παράταξη.
Γαλλικά ΜΜΕ περιέγραψαν την άνοδο του πρώην πρωθυπουργού ως «ιστορική αλλαγή», η αριστερή Libération έκανε λόγο για «θαύμα του Φιγιόν». Κι ο ίδιος είπε: «είναι όπως στους αγώνες ταχύτητας του Le Mans: στο τέλος μετρά ποιος θα περάσει πρώτος τη γραμμή τερματισμού.»
Για μεγάλο διάστημα ο Φιγιόν έβλεπε την πλάτη των προβεβλημένων αντιπάλων του στη γαλλική Δεξιά. Τον περασμένο Αύγουστο βρισκόταν μ' ένα ποσοστό 15% στις δημοσκοπήσεις μόλις στην τέταρτη θέση μεταξύ των επτά συνολικά υποψηφίων. Σημείο καμπής ήταν οι πολύ θετικές εμφανίσεις του στις τρεις τηλεμαχίες, που του επέτρεψαν να βγει απ' τη σκιά των ανθυποψηφίων του και να πλησιάσει τις τελευταίες ημέρες τον Ζιπέ και τον Σαρκοζί. Απ' τη μονομαχία των δύο έγινε μια «μάχη για τρεις», όπως έγραψε η Journal de Dimanche.
Ο Φιγιόν, εκτιμούν γαλλικά ΜΜΕ, φαίνεται ότι έπεισε κυρίως λόγω της προσωπικότητάς του. Οι προτάσεις του για την οικονομική πολιτική προβλέπουν πολύ πιο βαθιές τομές απ' τις μεταρρυθμίσεις του Ζιπέ: ο Φιγιόν βαδίζει σχεδόν στα χνάρια της Μάργκαρετ Θάτσερ, εν προκειμένω. Και ιδεολογικά είναι εξίσου δεξιός όσο και ο Σαρκοζί.
Όμως ο Φιγιόν δείχνει πιο σταθερός, πιο συγκροτημένος στις απόψεις του. Συνδυάζει έναν λαϊκό συντηρητισμό με τη δέσμευση για νεωτερικότητα. Είναι συγκρατημένος εκεί που ο Σαρκοζί είναι επιθετικός, ζηλωτής εκεί που ο Ζιπέ εμφανίζεται χλιαρός. Ο Φιγιόν δίνει την εντύπωση ενός cool υποψηφίου. Το περιοδιό Marianne τον χαρακτηρίζει «γκωλιστή, χαλαρό, αλλά ελάχιστα ομιλητικό».
Την ώρα που οι αντίπαλοί του επιδίδονταν σε μια σκληρή μονομαχία με αντεγκλήσεις, «καρφιά», υπονοούμενα και σκληρή κριτική, ο Φιγιόν παρακολουθούσε εξ' αποστάσεως. Μολονότι έχει ήδη μια 40χρονη πορεία στο δημόσιο βίο -ως δήμαρχος, βουλευτής, υπουργός και πρώην πρωθυπουργός- ο ηλικίας 62 ετών Φιγιόν κατάφερε να περάσει ταυτόχρονα ως έμπειρος πολιτικός, αλλά και ως «φρέσκο» πρόσωπο.
Τι πρεσβεύει ο Φιγιόν
Αυτός ο χαμηλών τόνων πολιτικός κομίζει ένα φιλελεύθερο σχέδιο στον οικονομικό τομέα: κατάργηση μισού εκατομμυρίου θέσεων στον δημόσιο τομέα, περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων...
Καθολικός, πατέρας πέντε παιδιών και πολύ συντηρητικός στα κοινωνικά θέματα, θέλει να αφαιρέσει τη γαλλική υπηκοότητα από τους Γάλλους που έφυγαν για να συμμετάσχουν στον τζιχάντ, να ορίσει ετήσια ανώτατα όρια εισόδου μεταναστών και να τροποποιήσει τον νόμο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων.
Ο Ζιπέ θέλει να συνεχίσει τη μάχη
Την ερχόμενη Κυριακή θα αναμετρηθούν στην κάλπη ο Φιγιόν με τον Ζιπέ.
Ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη μάχη μέχρις εσχάτων: εδώ τώρα θα συγκριθούν «προγράμματα με προγράμματα», είπε. «Θέλω να ενώσω τη Γαλλία, θέλω αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, πλήρη απασχόληση για όλους τους Γάλλους.»
Και πετώντας «καρφί» για τον πρώην πρωθυπουργό του Σαρκοζί, τον Φιγιόν, πρόσθεσε: «θέλω σύγχρονες μεταρρυθμίσεις αντί να καλλιεργώ τη νοσταλγία του παρελθόντος.» Μετά την έκπληξη αυτού του Σαββατοκύριακου «να δούμε πώς θα έχουμε μία ακόμη την άλλη Κυριακή», είπε ο Ζιπέ.
Ο 71χρονος, απόμακρος, αλλά μαχητικός Ζιπέ, ασχολήθηκε πολύ καθυστερημένα με τον Φιγιόν. Μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες, κύριο μέλημά του ήταν η αποστασιοποίηση από τον Νικολά Σαρκοζί με ισορροπημένες πολιτικές θέσεις και αρνούμενος να καταφύγει στη διαίρεση ή τη στροφή των λαϊκών στρωμάτων κατά των ελίτ. Όμως, υποτίμησε τον Φρανσουά Φιγιόν.
To adieu του Σαρκοζί
Ο Φιγιόν θεωρείται φαβορί για το χρίσμα της Δεξιάς, αλλά πριν την αναμέτρηση μίλησε με συμφιλιωτικούς τόνους, σχεδόν σαν να έχει ήδη νικήσει. «Η ήττα δεν πρέπει να αποθαρρύνει κανέναν», είπε με το βλέμμα στραμμένο στον προσεχή αντίπαλό του, βρίσκοντας όμως και δυο καλές κουβέντες να πει για τον Νικολά Σαρκοζί.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας εξασφαλίζοντας ένα ποσοστό μόλις 20,7% παραδέχθηκε -εκών άκων- την ήττα του!: «η εποχή του εμφυλιου πέρασε», είπε ο Σαρκοζί με το βλέμμα στους αντιπάλους του και ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Φρανσουά Φιγιόν στον δεύτερο γύρο.«Το όραμά του ταιριάζει καλύτερα στις προκλήσεις της Γαλλίας», δήλωσε. Πρόσθεσε, όμως, ότι θα συμπαραταχθεί μ' όποιον πάρει τελικά το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. «Δεν τρέφω καμία πικρία», είπε ξεκαθαρίζοντας ότι θέλει μόνον το καλό της Γαλλίας. Και κάλεσε τους οπαδούς του «να μη διαλέξουν ποτέ ακραίους δρόμους» -σαφής προειδοποίηση για το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.
Είπε επίσης ότι απομακρύνεται από το πάθος της πολιτικής για να αφιερώσει το χρόνο του στο πάθος της ιδιωτικής ζωής. Και με μια σύντομη φράση, που θύμιζε περισσότερο αντίο, ευχήθηκε συγκινημένος "καλή τύχη στη Γαλλία".
«Ο Νικολά Σαρκοζί στη σύνταξη στα 62», ειρωνεύεται σήμερα η Liberation κάνοντας λόγο για την «πτώση» του Σαρκοζί στον πρωτοσέλιδο τίτλο της.
Αφότου επέστρεψε στην πολιτική κονίστρα προ διετίας ο Σαρκοζί έβλεπε την κυριαρχία του στην κεντροδεξιά να συρρικνώνεται προς όφελος των εσωκομματικών του αντιπάλων. Υιοθέτησε μια σκληρή γραμμή, κοντά στις θέσεις της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν σε θέματα όπως η ασφάλεια, το μεταναστευτικό κι η εθνική ταυτότητα των Γάλλων.
Είτε ευθύνονται τώρα οι πολιτικές του, που φαίνεται ότι τον αποξένωσαν απ' το εκλογικό σώμα, είτε οι επιδόσεις του ως προέδρου της χώρας, είτε τα σκάνδαλα που τον κατατρύχουν έκτοτε, το θέμα είναι ότι ο Νικολά Σαρκοζί έμεινε έξω απ' την κούρσα των προεδρικών εκλογών, πριν καλά-καλά αρχίσει. Κι ίσως κι απ' την πολιτική ζωή, αν εννοεί το έμμεσο «αντίο» που είπε στους Γάλλους...