Με 4 δισ. ευρώ μέτρα λιτότητα έκλεισε ο προϋπολογισμός του 2017, ο οποίος θα κατατεθεί απόψε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
Η κυβέρνηση πήρε το πράσινο φως από τους Θεσμούς, αφού καλύφθηκε το κενό των 50 εκατ. ευρώ και αφού η ελληνική πλευρά ανέβασε τον πήχη για πλεόνασμα σε επίπεδα ελαφρά υψηλότερα από το 1,8% του ΑΕΠ (3,2 δις ευρώ) για το 2017. Σημειώνεται ότι ο στόχος του Μνημονίου ήθελε πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ (3,05 δισ. ευρώ), ενώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε καταθέσει πριν ένα μήνα ο ΥΠΟΙΚ προβλεπόταν πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ (3,15 δισ. ευρώ).
Ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα ανέβηκε από το οικονομικό επιτελείο ως ασφαλιστική δικλείδα για να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» σε περίπτωση που η Eurostat αμφισβητήσει εκ των υστέρων το πρωτογενές πλεόνασμα.
Μεταξύ άλλων ο προϋπολογισμός του 2017 θέτει σαν βάση ότι το 2016 κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 0,8% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης 0,6% στο προσχέδιο και έναντι δέσμευση για 0,5% του ΑΕΠ στο Μνημόνιο, ενώ προβλέπει ανάπτυξη 2,7% το 2017.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει, επίσης, ψαλίδι 1,3 με 1,5 δις ευρώ στις κρατικές δαπάνες. Αν με αυτό το ποσό συνυπολογιστούν και οι αυξήσεις φόρων που φθάνουν στα 2,5 δις ευρώ, η λιτότητα του 2017 φθάνει τα 4 δις ευρώ.
Έτσι υπολογίζει ότι τα καθαρά έσοδα του νέου κρατικού προϋπολογισμού θα ξεπεράσουν και τα 50 δισ. ευρώ το 2017, καθώς θα τεθούν σε ισχύ και οι αυξήσεις που έχουν νομοθετηθεί από 1-1-2017, κυρίως σε έμμεσους φόρους κατανάλωσης που επιβαρύνουν αδιακρίτως όλα τα νοικοκυριά.
Στον νέο δημοσιονομικό στόχο αναφέρθηκε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά το τέλος της χθεσινής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά ζητήματα.
Τονίστηκε μάλιστα ότι στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα παραμείνει και μαξιλάρι 300 εκατ. ευρώ για κοινωνικούς σκοπούς, παράλληλα με την κάλυψη των χρημάτων που απαιτούνταν για την εφαρμογή του νέου επιδόματος αλληλεγγύης (760 εκατ. ευρώ).
Σε ό,τι αφορά το 2018 το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι θεσμοί παραμένει στα 600 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το ζήτημα τίθεται σε διαπραγμάτευση, σε συνδυασμό με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και τις παρεμβάσεις στο χρέος. Τα 600 εκατ. δημοσιονομικό κενό του 2018 προέρχονται από την αμφισβήτηση των θεσμών για την απόδοσή του spending review, ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.