Με το κείμενο-πρόταση των θεσμών να αποτελεί τη βάση των διαβουλεύσεων, κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο έρχονται σε δεινή θέση δεδομένων των απαιτήσεων που εγείρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανεβάζοντας το λογαριασμό των μέτρων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ανησυχία για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων. Και το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός είχε πολύωρες κλειστές συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, παρουσία και του υπουργού οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου. Προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, αλλά και να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους αναφορικά με τον τρόπο που θα διαχειριστούν τα θέματα-αγκάθια.
Στόχος η τεχνική συμφωνία στις 28 Νοεμβρίου
Το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης σ' αυτή τη φάση είναι αυστηρά μονοθεματικό και περιλαμβάνει: κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ανακοίνωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Οι δανειστές αναχωρούν αύριο από την Αθήνα. Και κατά πληροφορίες του iefimerida ο βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει οι δυο πλευρές να έρθουν όσο γίνεται πιο κοντά. Και στη συνέχεια, οι όποιες εκκρεμότητες να κλείσουν εξ´αποστάσεως ακόμα και με τηλεδιασκέψεις, ώστε να υπάρξει τεχνική συμφωνία στο EWG στις 28 Νοεμβρίου.
Αγκάθι οι ομαδικές απολύσεις -Επιμένουν οι θεσμοί
Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται πως «στα εργασιακά υπάρχει χάσμα με το Ταμείο», το οποίο αξιώνει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ αφήνουν να εννοηθεί πως βρίσκονται πολύ πιο κοντά με τις θέσεις της Κομισιόν. Επιπλέον, η κυβέρνηση επιμένει σταθερά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Όσο για τη δημοσιονομική διαφορά για το 2017, δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. και την χαρακτηρίζουν "αμελητέα". Όπερ και σημαίνει πως σήμερα κατατίθεται κανονικά στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος.
Αντιθέτως, οι δανειστές εντοπίζουν τρύπα ύψους 600 εκατ. ευρώ για το 2018 με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν πως συνεχίζονται οι συζητήσεις επί αυτής της πρόβλεψης, την οποία η Αθήνα δεν κάνει αποδεκτή προσδοκώντας «να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές».
Παιδεία
Ζήτημα τέλος, προκύπτει και στην Παιδεία για τις προστατευτικές διατάξεις υπέρ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, με την κυβέρνηση να εμμένει στη θέση της.