Βαγδάτη: Αιματηρή επίθεση στην Πράσινη Ζώνη - iefimerida.gr

Βαγδάτη: Αιματηρή επίθεση στην Πράσινη Ζώνη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ήταν μία από τις σοβαρότερες επιθέσεις εδώ και μήνες. Συνέβη σε μία από τις εισόδους της θεωρητικά εξαιρετικά προφυλαγμένης Πράσινης Ζώνης στη Βαγδάτη. Εντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 19 τραυματίσθηκαν. Στην ιρακινή πρωτεύουσα έχουν ενταθεί οι συζητήσεις ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία για το αν πρέπει τελικά να ζητήσουν από τα αμερικανικά στρατεύματα παράταση της παραμονής τους.

Βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν ταυτοχρόνως εκρηκτικά που ήταν τοποθετημένα σε δύο αυτοκίνητα, ενώ βρίσκονταν σε σταθμό ελέγχου της Πράσινης Ζώνης που ήταν γεμάτος από Ιρακινούς υπαλλήλους του Κοινοβουλίου κι άλλους αξιωματούχους. Η ιρακινή αστυνομία πιστεύει ότι στόχος ήταν κονβόι αυτοκινήτων στα οποία επέβαιναν πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Ανάμεσα σε αυτούς και στρατιωτικός διοικητής, ο οποίος επιζεί της δεύτερης απόπειρας εναντίον του τον τελευταίο μήνα. Ο πρόεδρος της Βουλής ισχυρίσθηκε ότι η δεύτερη έκρηξη είχε ως στόχο σύμβουλό του. Κι αυτός επέζησε. Ομως έχασαν τη ζωή τους έξι σωματοφύλακές τους.

Στα έξι τετραγωνικά χιλιόμετρα της Πράσινης Ζώνης φιλοξενείται η μεγαλύτερη αμερικανική πρεσβεία στην υφήλιο και χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες και υπάλληλοι. Ουδείς εξ αυτών τραυματίσθηκε στη χθεσινή επίθεση. Η πύλη έξω από την οποία έγινε η επίθεση είναι αυτή που συνήθως χρησιμοποιείται από το ιρακινό προσωπικό που εργάζεται εντός της "ασφαλούς" περιοχής της πρωτεύουσας, καθώς και από τους Ιρακινούς δημοσιογράφους που θα ήθελαν για λόγους ρεπορτάζ να εισέλθουν σε αυτή.

Η επίθεση γίνεται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη στη Βαγδάτη του υπουργού Αμυνας των Ην. Πολιτειών Ρόμπερτ Γκαίητς και έχει οδηγήσει σε νέες δημόσιες συζητήσεις αυτή τη φορά ανάμεσα στους Ιρακινούς αξιωματούχους για το αν τελικά πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε τα αμερικανικά στρατεύματα να παραμείνουν στη χώρα και πέραν του 2011.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ