Για τις επιπτώσεις που θα είχε μία νίκη της αρχηγού του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το 2017, προειδοποιεί ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό (κυριακάτικο) φύλλο της αυστριακής εφημερίδας "Κουρίρ".
"Εάν σε μία χώρα-κλειδί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλάβουν την εξουσία οι δεξιοί δημαγωγοί, θα έχουμε ένα πρόβλημα. Την οικονομική ζημία που μπορεί να προκαλέσει κάποιος, όπως η Λεπέν, κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί πόσο μεγάλη θα είναι", αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως "για εμάς θα ήταν μία τεράστια απώλεια ευημερίας, η Ευρώπη, η Αυστρία θα γίνονταν φτωχότερες".
Αναφερόμενος στον δεξιό λαϊκισμό (ΣΣ δηλαδή στην Ακροδεξιά), ο ίδιος τονίζει πως "η φύση της δεξιάς δημαγωγίας είναι να εμφανίζεται ότι έχει για όλα μία απάντηση, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει για τίποτε μία λύση".
Σε σχέση με την Τουρκία (ΣΣ για την οποία ο ίδιος, έπειτα από τις εξελίξεις στο εσωτερικό της μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, απαιτεί ήδη από τον περασμένο Αύγουστο τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων), ο Αυστριακός καγκελάριος σημειώνει πως μία δημοκρατική Τουρκία με σεβασμό στο κράτος δικαίου, έχει θέση στην Ευρώπη, αλλά όχι απαραίτητα και στην ΕΕ, καθώς, όπως συμπληρώνει, ενόψει του πληθυσμού της των 80 εκατομμυρίων κατοίκων και της αγοράς εργασίας, "αυτό θα οδηγούσε σε ακραία, οικονομικά ρήγματα".
Στο ερώτημα εάν το Ισλάμ ανήκει στην Αυστρία, ο καγκελάριος απαντά καταφατικά, παρατηρώντας πως στη χώρα ζουν 600.000 μουσουλμάνοι, και όποιος το αρνείται αυτό, ψεύδεται, ωστόσο η αλήθεια βρίσκεται ακριβώς στην ενσωμάτωση, η οποία δεν υλοποιήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, όπως κανείς θα ευχόταν.
Ως προς το Brexit, την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Κρίστιαν Κερν αναφέρει πως τώρα θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση "εάν θέλουμε μία χαλαρότερη ΕΕ ή θέλουμε να συνεχίσουμε μαζί", αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν τολμάει να κάνει ένα βήμα παραπέρα λόγω της ραγδαίας ανόδου των σχεδίων για το κράτος έθνος, και ως εκ τούτου ο ίδιος θεωρεί ως πιθανότερη μία διάλυση.
Στη συνέντευξή του στην "Κουρίρ", ο Αυστριακός καγκελάριος χαρακτηρίζει τη Ρωσία "σημαντικό οικονομικό εταίρο", ενώ ως προς τις κυρώσεις εναντίον της παρατηρεί πως "οικονομικά θα ήταν σημαντικό να διακοπούν αυτές οι κυρώσεις, όπως επίσης είναι σωστό να εξεταστούν, ωστόσο η τήρηση των ευρωπαϊκών αξιών πρέπει να έχει μεγαλύτερη αξία από την βραχυπρόθεσμη οικονομική επιτυχία".
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)