Μια πρωτοποριακή επέμβαση αφαίρεσης όγκου εγκεφάλου από τον αριστερό κροταφικό λοβό με τον ασθενή ξύπνιο, έγινε την Πέμπτη για πρώτη φορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Κατά την επέμβαση ήταν απαραίτητο να είναι ξύπνιος ο ασθενής γιατί σ' αυτή την περιοχή του εγκεφάλου βρίσκονται σημαντικά κέντρα που ελέγχουν την λειτουργία του λόγου. Την πρωτοποριακή επέμβαση δημοσιοποίησε με ανάρτησή του στο facebook ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, αναπληρωτής καθηγητής, Αντώνης Βάκης.
Όπως τόνισε ο κ. Βάκης, σήμερα κάναμε ακόμα ένα σημαντικό βήμα. Πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά στην Κρήτη εγχείρηση αφαίρεσης όγκου εγκεφάλου από τον αριστερό κροταφικό λοβό με τον ασθενή σε εγρήγορση, δηλαδή ξύπνιο. Αυτό ήταν απαραίτητο να γίνει έτσι γιατί σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου βρίσκονται σημαντικά κέντρα που ελέγχουν την λειτουργία του λόγου.
Σύμφωνα με τον ίδιο ο μόνος τρόπος επομένως να αφαιρεθούν όγκοι από αυτή την περιοχή είναι να μας μιλάει ο ασθενής κατά την διαδικασία της αφαίρεσης έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν προκαλούμε βλάβη στην σημαντική αυτή λειτουργία.
Ακόμη επεσήμανε ότι τα σημαντικά βήματα επιτυγχάνονται με συλλογικές διαδικασίες και αποτελούν τον καρπό της συνεργασίας πολλών ατόμων και ομάδων. «Έτσι βρέθηκαν στο πλευρό μας , πρόσθεσε ο ίδιος, με ενθουσιασμό όχι μόνο οι Αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου μας των οποίων ο ρόλος είναι καθοριστικός, όχι μόνο οι νοσηλευτές και εργαλειοδότες του χειρουργείου, οι γιατροί και το προσωπικό της ΜΕΘ αλλά και άνθρωποι από μακριά: Οι φίλοι και συνεργάτες Νίκος Φόρογλου (Νευροχειρουργός) και Ντίνος Καρακούλας, καθηγητές του ΑΠΘ και γιατροί του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ βρέθηκαν μαζί μας μεταφέροντας την εμπειρία και τη γνώση τους αφού πραγματοποιούν αυτή την επέμβαση εδώ και πολλά χρόνια».
Ακόμη ευχαρίστησε θερμά την Διοίκηση και την Ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου οι οποίες όπως τόνισε ενθαρρύνουν τις πρωτοποριακές προσπάθειες και τις στηρίζουν με κάθε μέσο προς όφελος πάντα της Δημόσιας Υγείας. Τέλος, ανέφερε ότι αυτό ήταν το δεύτερο σημαντικό βήμα μέσα σε ένα χρόνο. Το προηγούμενο ήταν η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον με εμφύτευση ηλεκτροδίων σε πυρήνες του εγκεφάλου.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ