Ολα δείχνουν πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Μπρεξίζας στον Μαραθώνα.
Στη λήψη άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Μπρεξίζας (στο ΒΑ τμήμα της πρώην Αμερικανικής Βάσης Νέας Μάκρης) προχώρησε κλιμάκιο από εκπροσώπους συναρμόδιων φορέων, με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου, που πραγματοποίησαν αυτοψία στη περιοχή.
Τα μέτρα αφορούν στην αποκατάσταση του χώρου και τη μεταφορά του κύριου όγκου των μπαζών που καλύπτουν το συγκεκριμένο σημείο σε κοντινό λατομείο, αφού προηγηθεί η σχετική αδειοδότηση και πάντα υπό τον έλεγχο και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.
Η ενέργεια εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα δράσεων για τη προβολή και ανάδειξη των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων - υδροβιοτόπων του Δήμου Μαραθώνα, ώστε να γίνει δυνατή η ανάπτυξη και η ανάδειξη των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων, που θα τον καταστήσουν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και τόπο αναψυχής.
Τοποθεσία με σημαντική ιστορία
Το 2ο μ.Χ. αιώνα ο Ηρώδης ο Αττικός στην περιοχή Μπρεξίζα της Νέας Μάκρης ίδρυσε Αιγυπτιακό ναό από τους σημαντικότερους στο είδος του που σώθηκαν στην Ελλάδα.
Στις αρχές του 2000 υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Νέας Μάκρης και Υπουργείου Πολιτισμού και ξεκίνησε εκεί το ανασκαφικό έργο υπό την ευθύνη της Β΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, χάρη στη χρηματοδότηση 150.000.000 δρχ. που πέτυχε ο Δήμος από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα KONVERT 2.
Η ανασκαφή που άρχισε συστηματικά από το 2001 έχει φέρει στο φως ένα μοναδικό για τον ελληνικό χώρο κτιριακό συγκρότημα, ένα ιερό ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής καθώς και άλλα εκπληκτικά και σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα όπως ακέραια γιγαντιαία μαρμάρινα αγάλματα της Ίσιδος του Όσιρι και του Σαράπιδος, ακέραιες μαρμάρινες Σφίγγες, κιονόκρανα ιωνικού τύπου και πλήθος Ρωμαϊκών λύχνων.
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / site.marathon.gr)