Μια γιγάντια τρύπα έως και 100 δισεκατομμυρίων στερλινών (κάπου 116 εκατομμύρια ευρώ) ενδέχεται να ανοίξει στον προϋπολογισμό της Βρετανίας την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Financial Times.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει απ' τη μείωση των φορολογικών εσόδων.
Κι αυτό γιατί μετά την επικράτηση του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου για το Brexit η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να πάρει την κατιούσα και να ελαττωθούν -ίσως και δραστικά- οι επενδύσεις.
Η δυσοίωνη αυτή πρόγνωση υποστηρίζει την υπόθεση ότι η έξοδος απ' την Ε.Ε. θα στοιχίσει μακροπρόθεσμα πολύ ακριβά στη Βρετανία.
Η έκθεση έρχεται στο φως σχεδόν μία εβδομάδα πριν την παρουσίαση του νέου προϋπολογισμού απ' τον αρμόδιο υπουργό Φίλιπ Χάμοντ στη βρετανική βουλή την ερχόμενη Τετάρτη.
Και αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των προθέσεων της κυβέρνησης να διατηρήσει σε τροχιά ανάπτυξης τη βρετανική οικονομία με αύξηση των δαπανών και φορο-ελαφρύνσεις.
«Δεν θα υπάρχει και πολύς χώρος στα δημοσιονομικά για να ασκηθεί μια φιλοαναπτυξιακή πολιτική μ' ένα νέο, μεγάλο πακέτο», γράφει η οικονομική εφημερίδα.
Ο Μπόρις Τζόνσον και το Prosecco...
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον προκαλεί γι' άλλη μια φορά σάλο με τις ενέργειές του.
Σύμφωνα με τον “Guardian” ο Τζόνσον πίεσε τους ευρωπαίους εταίρους να κρατήσουν ανοικτή την πόρτα της Κοινής Αγοράς για τη Βρετανία παρά το Brexit.
Φέρεται, μάλιστα, να είπε πρόσφατα στον Ιταλό υπουργό Οικονομίας, Κάρλο Καλέντα, ότι συμφέρει την Ιταλία να κρατήσει τη Βρετανία στην κοινή αγορά της Ε.Ε. «γιατί δεν θέλετε να μειωθούν οι εξαγωγές σας σε prosecco» (το γνωστό ιταλικό αφρώδες κρασί).
Ο Ιταλός υπουργός μετέφερε στον Bloomberg τον διάλογο που είχε με τον Μπόρις Τζόνσον:
«Βασικά μου είπε: ''δεν θέλω ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αλλά θέλω την κοινή αγορά''. Εγώ του απάντησα: ''με τίποτε!''. Εκείνος μου λέει: ''Θα πουλάτε λιγότερο prosecco.'' Κι εγώ του είπα: ''ΟΚ. Κι εσύ θα πουλάς λιγότερα fish and chips. Εγώ, όμως, θα πουλάω λιγότερο prosecco σε μία χώρα, ενώ εσύ θα πουλάς λιγότερο σε 27 χώρες.'' Είναι προσβλητικό να βάζει τα πράγματα σ' αυτή τη βάση..»
ΠΗΓΗ: Financial Times, The Guardian