Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε δήλωσε ότι η χώρα του ενδέχεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρωσίας και να αποσυρθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), επικαλούμενος τις επικρίσεις της Δύσης για την αύξηση των δολοφονιών στο πλαίσιο του πολέμου του κατά των ναρκωτικών.
Ο Ντουτέρτε χαρακτήρισε το ΔΠΔ «άχρηστο» και εξέφρασε την οργή του για τους ισχυρισμούς της Δύσης σχετικά με εξωδικαστικές δολοφονίες, αλλά και για την αποτυχία της να κατανοήσει τον πόλεμό του κατά των ναρκωτικών. Επίσης επέκρινε τον ΟΗΕ επειδή αποτυγχάνει να αποτρέψει το ξέσπασμα συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο.
Χθες Τετάρτη η Ρωσία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποσύρει την υπογραφή της από το Καταστατικό της Ρώμης, την ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, κατηγορώντας το δικαστήριο αυτό ότι δεν είναι «αληθινά ανεξάρτητο» και δεν έχει αρθεί στο ύψος των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει.
Ο Ντουτέρτε είπε σήμερα ότι ενδέχεται να κάνει το ίδιο.
«Είναι άχρηστοι αυτοί στο Διεθνές Δικαστήριο. (Η Ρωσία) αποσύρθηκε. Μπορεί να ακολουθήσω. Γιατί; Μόνο μικροί σαν κι εμάς δέχονται τα πλήγματα», δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων προτού αναχωρήσει για τη Λίμα, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο Ασίας- Ειρηνικού.
Ο Ντουτέρτε επιθυμεί να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λίμα αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς προσπαθεί να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με στόχο να απομακρύνει τις Φιλιππίνες από τη μακροχρόνια εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ. Ο Ντουτέρτε συχνά εξαίρει τη Ρωσία και την Κίνα.
Γνωστός για τις προκλητικές δηλώσεις του εκτίμησε ότι η απόφαση της Ρωσίας ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι διεξάγει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.
«Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος; Δεν ξέρω, πραγματικά», είπε. «Ίσως για να προστατεύσουν αυτό που κάνουν στη Συρία, τους εντεινόμενους βομβαρδισμούς και τους φόνους αμάχων».
Το ΔΠΔ, στο οποίο προσχώρησαν οι Φιλιππίνες το 2012, έχει δεχθεί τις επικρίσεις του Ντουτέρτε, όπως και οποιοσδήποτε άλλος, έχει εκφράσει ανησυχία για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον των ναρκωτικών από τότε που ανέλαβε την προεδρία της χώρας, εξαιτίας του οποίου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι.
Ένας εισαγγελέας του ΔΠΔ είχε επισημάνει τον προηγούμενο μήνα ότι το δικαστήριο ενδέχεται να έχει δικαιοδοσία να προσαγάγει τους δράστες των φόνων αυτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ