Η δημοσκοπική άνοδος του Φιγιόν προκαλεί νευρικότητα στα στρατόπεδα του Ζιπέ και του Σαρκοζί - iefimerida.gr

Η δημοσκοπική άνοδος του Φιγιόν προκαλεί νευρικότητα στα στρατόπεδα του Ζιπέ και του Σαρκοζί

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP/Bob Edme
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθώς πλησιάζει η Κυριακή και μαζί της ο πρώτος γύρος των προκριματικών στη γαλλική Δεξιά η ανησυχία είναι κάτι παραπάνω από αισθητή στα στρατόπεδα του Αλέν Ζιπέ και του Νικολά Σαρκοζί καθώς η άνοδος του Φρανσουά Φιγιόν στις δημοσκοπήσεις μπορεί να σημαίνει αναδιανομή της τράπουλας...


Τα δύο φαβορί ως τώρα των σφυγμομετρήσεων τρομάζουν με την ξαφνική άνοδο του θεωρούμενου μέχρι πρότινος «τρίτου της παρέας», του Φρανσουά Φιγιόν.

Προχθεσινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου OpinionWay καταγράφει ένα άλμα 10 ποσοστιαίων μονάδων του πρώην πρωθυπουργού.

Η δημοσκοπική άνοδος του Φιγιόν προκαλεί νευρικότητα στα στρατόπεδα του Ζιπέ και του Σαρκοζί  | iefimerida.gr 0

Έτσι ο Φιγιόν φθάνει τον Νικολά Σαρκοζί πιάνονας ένα ποσοστό 25% στον πρώτο γύρο, ενώ ο Ζιπέ παραμένει πρώτος με 33%, αλλά με απώλειες επτά μονάδων μέσα σε 15 ημέρες.

Σύμφωνα με την ίδια πάντοτε δημοσκόπηση ο Φιγιόν θα κέρδιζε οποιονδήποτε κι αν είχε απέναντί του στον δεύτερο γύρο: τον Ζιπέ με 54% έναντι 46% και τον Σαρκοζί με 63% έναντι 37%.

Αν όμως δεν καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο, τότε νικητής στη μονομαχία θα αναδειχθεί ο Ζιπέ με 57% έναντι 43% του Σαρκοζί, λέει η σφυγμομέτρηση.

Η δυναμική του Φιγιόν επιβεβαιώνεται κι από μια νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe για το BFM.

H «εύθραυστη» εκλογική βάση του Ζιπέ

Το επιτελείο του Ζιπέ προσπαθεί να αποπνεύσει έναν αέρα ηρεμίας. Ανησυχία, όμως, υπάρχει.

Το σκορ που θα καταγράψει την Κυριακή ο δήμαρχος του Μπορντώ θα εξαρτηθεί απ' την κινητοποίηση της εκλογικής του βάσης, που είναι πιο εύθραυστη από εκείνες των βασικών αντιπάλων του, του Νικολά Σαρκοζί και του Φρανσουά Φιγιόν.

Ο Ζιπέ στηρίζεται, βέβαια, στις ψήφους όσων αντιπαθούν τον Σαρκοζί, αλλά θα πρέπει να υπολογίζει και στην κινητοποίηση των Κεντρώων ψηφοφόρων -και μάλιστα και από την Αριστερά- αν θέλει ένα άνετο προβάδισμα.

Απ' την άλλη ο Ζιπέ θα πρέπει να υπολογίζει και τον αστάθμητο παράγοντα, την υποψηφιότητα του Εμανουέλ Μακρόν, του 38χρονου πρώην υπουργού Οικονομίας και επικεφαλής του προσωποπαγούς πολιτικού κινήματος En Marche (Εμπρός), ο οποίος θα μπορούσε να του αποσπάσει ψήφους Κεντρώων.

Σταθμίζοντας όλους αυτούς τους παράγοντες οι σύμβουλοί του παροτρύνουν τον δήμαρχο του Μπορντώ να είναι πιο επιθετικός στην αποψινή τελευταία τηλεμαχία των προκριματικών, απ' ό,τι στις 3 Νοεμβρίου, μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ.

Η δύσκολη εξίσωση του Σαρκοζί


Για τον Νικολά Σαρκοζί το αποτέλεσμα της Κυριακής συνιστά από μόνο του μια πρόκληση: μια ξεκάθαρη νίκη στον πρώτο γύρο, όπως ο ίδιος επιθυμεί, θα του επιτρέψει να αναπτύξει δυναμική νίκης στον δεύτερο γύρο της 27ης Νοεμβρίου, όπου θα έχει να αντιμετωπίσει

εφόσον βέβαια περάσει- ένα ενιαίο μέτωπο των αντιπάλων του.

«Θα πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε κεφάλι απ' τον πρώτο γύρο για να 'χουμε ελπίδα επικράτησης στον δεύτερο. Υπολογίζουμε, όμως, ότι και οι αντίπαλοι θα κινητοποιηθούν για να μας εμποδίσουν να περάσουμε στο δεύτερο γύρο», δήλωσε συνεργάτης του πρώην προέδρου

της Γαλλίας στην εφημερίδα Le Monde.

ΠΗΓΗ: LE MONDE, BFM

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ