Αμηχανία και παγωμάρα έφεραν στην ελληνική κυβέρνηση οι δηλώσεις-σχόλιο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα όσα δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για το χρέος.
Ενδεικτικό της αμηχανίας στην κυβέρνηση ήταν το γεγονός ότι δεν θέλησε να τις σχολιάσει.
Αντιθέτως, από το Μαξίμου παρέπεμψαν εκ νέου στο ότι μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να υπάρξουν θετικές αποφάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.
Τι είχε πει ο Σόιμπλε
Πριν καν φτάσει ο Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την αντίθεσή της για τις εκκλήσεις του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις τους ξεκαθάρισαν τη στάση τους απέναντι στις παρεμβάσεις του Αμερικανού προέδρου, στις οποίες βασίζεται η ελληνική κυβέρνηση και αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα.
«Οποιος λέει ''θα ελαφρύνουμε τα χρέη σας'' προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε. Ενα σαφές μήνυμα, παρότι εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το σχόλιο αυτό δεν ήταν μία απευθείας απάντηση στον Ομπάμα, όπως αναφέρει το Reuters.
Εννοείται βέβαια πως το Βερολίνο άκουσε τα λεγόμενα του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου. «Παρατηρήσαμε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε τη σημασία της ελάφρυνσης χρέους. Tο Eurogroup συμφώνησε τον Μάιο στο χρονοδιάγραμμα για αυτό το θέμα, αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και αργότερα το 2018 τα μεσοπρόθεσμα», είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε συνέντευξη Τύπου.
«Δεν υπάρχει κάτι νεότερο να πούμε», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Η θέση μας δεν άλλαξε. Η επίσκεψη Ομπάμα δεν άλλαξε τίποτα», τόνισε, σύμφωνα με το Reuters.
Σε ερώτηση για τη λιτότητα -την οποία επέκρινε ο Ομπάμα λέγοντας ότι από μόνη της δεν δημιουργεί ανάπτυξη- ο Ζάιμπερτ απάντησε ότι αυτή η δήλωση αντιπροσωπεύει απόλυτα την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης.
«Η άποψή μας είναι πάντα ότι για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη δύο πράγματα χρειάζονται. Ενας βιώσιμος προϋπολογισμός και η ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν πάντα η άποψή μας και υπήρξε η βάση των πολιτικών μας απέναντι στην Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.