Μετά από τις δύο «σφαλιάρες» για τους δημοσκόπους σε παγκόσμιο επίπεδο- την ανατροπή στις αμερικανικές εκλογές και το δημοψήφισμα γα το Brexit- οι Γάλλοι δημοσκόποι έχουν «τρομάξει», ενόψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα.
Οι περισσότεροι από αυτούς προβλέπουν ότι η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου θα πάρει μία από τις δύο πρώτες θέσεις στον πρώτο γύρο των εκλογών, τον ερχόμενο Απρίλιο. Εκτιμούν όμως ότι θα χάσει με μεγάλη διαφορά, σε μία «κόντρα» με τον υποψήφιο των κεντροδεξιών.
«Ποτέ δεν θα έλεγα ''ποτέ'', αλλά πιστεύω ότι έχουμε κάποια πλεονεκτήματα που οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας δεν έχουν», δήλωσε στο Bloomberg ο Μπρουνό Ζανμπέρ, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων OpinionWay. «Μία έκπληξη τύπου Τραμπ είναι λιγότερο πιθανή εδώ», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της BVA, που διενεργήθηκε στις 14-19 Οκτωβρίου, η Λεπέν θα πάρει το 25-29% των ψήφων στον πρώτο γύρο του ερχόμενου Απριλίου. Αν αντιμετωπίσει τον Αλέν Ζιπέ, το φαβορί στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, θα χάσει στις 7 Μαΐου με πάνω από 30% διαφορά. Αν τεθεί αντιμέτωπη με τον Νικολά Σαρκοζί, η διαφορά θα είναι 12 ποσοστιαίες μονάδες.
Αυτό είναι πολύ ευρύτερο προβάδισμα από εκείνο που είχε η Χίλαρι Κλίντον επί του Ντόναλντ Τραμπ, τις τελευταίες ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, οπότε οι πιθανότητες μίας ανατροπής είναι λιγότερες, σύμφωνα με τον Χόλγκερ Σμίεντινγ, επικεφαλής οικονομολόγο στην Berenberg Bank.
Την ίδια στιγμή όμως, η στοιχηματική εταιρεία Ladbrokes άλλαξε τις πιθανότητες να κερδίσει η Λεπέν από 7 προς 4 σε 5 προς 1, πριν από τις αμερικανικές εκλογές, υπαινισσόμενη ότι η πιθανότητα νίκης είναι 36%.
«Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι η Λεπεν δεν θα κερδίσει», έγραψε ο Σμίεντινγκ σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες, στις 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg. «Παρόλα αυτά, πρέπει να παρακολουθούμε πολύ στενά τους πολιτικούς κινδύνους», ανέφερε ακόμη.
Οι Γάλλοι δημοσκόποι έχουν το πλεονέκτημα της εμπειρίας. Στις ΗΠΑ, δεν υπήρχε προηγούμενο για την υποψηφιότητα Τραμπ, οπότε οι δημοσκόποι δεν είχαν σημείο αναφοράς για να διαπιστώσουν αν οι ψηφοφόροι ήταν απρόθυμοι να παραδεχθούν ότι τον στηρίζουν. Οι Γάλλοι, είχαν την ευκαιρία να διορθώσουν κάποια πράγματα, μετά από το 2002, όταν ο Ζαν Μαρί Λεπέν έκανε την έκπληξη και πέρασε στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
«Χάσαμε την αυξανόμενη υποστήριξη για τον Ζαν Μαρί Λεπέν», παραδέχθηκε στο Bloomberg ο Ιβ Μαρί Καν, της δημοσκοπικής εταιρείας Elabe. «Ομως, προσαρμόσαμε τις μεθόδους μας και στις προηγούμενες εκλογές ήμασταν σχετικά κοντά στο τελικό αποτέλεσμα».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η Λεπέν έχει αλλάξει το Εθνικό Μέτωπο, διώχνοντας τον πατέρα της από το κόμμα και αποκηρύσσοντας τα ρατσιστικά και αντισημιτικά σχόλιά του, για να επικεντρωθεί περισσότερο στην οικονομία. Ολα αυτά, τονίζει ο Καν, σημαίνουν ότι είναι λιγότερο πιθανό οι ψηφοφόροι να κρύβουν ότι τη στηρίζουν.
Ακόμη βέβαια υπάρχουν κάποια ζητήματα για τις προεδρικές εκλογές που δεν έχουν ξεκαθαριστεί. Ο Φρανσουά Ολάντ δεν έχει ανακοινώσει αν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Αν αποφασίσει να μην το κάνει, κάποιος άλλος Σοσιαλιστής θα μπει στην «κούρσα». Προς το παρόν πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όποιος κι αν είναι αυτός, δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Επίσης, σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Εμάνουελ Μακρόν, ανακοίνωσε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του και πιθανόν θα πάρει ψήφους από τα παραδοσιακά κόμματα.
Το Bloomberg σημειώνει ότι υπάρχουν δύο ακόμη διαφορές ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Πρώτα από όλα, η συμμετοχή στις γαλλικές εκλογές είναι μεγαλύτερη, οπότε υπάρχει μικρότερη πιθανότητα εκπλήξεων από τους «κρυμμένους ψηφοφόρους». Επιπλέον, το γαλλικό σύστημα των προεδρικών εκλογών είναι πιο απλό, καθώς εκείνος που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους, θα κερδίσει.