Ένας λογοτεχνικός περίπατος στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου δημιούργησαν σπουδαίοι λογοτέχνες και ποιητές πραγματοποιήται το Σάββατο 19 Νοεμβρίου.
«16 Απρίλη 1934. Κυδαθηναίων 9. Καινούργιο σπίτι. Το δωμάτιό μου δεν το έχω συνηθίσει ακόμη απέναντι στο τραπέζι που εργάζομαι, τα μανταλωμένα παραθυρόφυλλα αφήνουν μια στενή στήλη φωτός που μου καίει τα μάτια μόλις σηκώσω το κεφάλι από τα χαρτιά μου. Είμαι εδώ δυο μήνες και τέσσερις μέρες σπαταλημένους...» έγραφε ο Γιώργος Σεφέρης για το σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας.
Το Σάββατο στις 4 το απόγευμα το Greek Cultural Institute και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης οργανώνουν έναν Λογοτεχνικό Περίπατο στην Πλάκα, στα ίχνη ποιητών και πεζογράφων που έζησαν για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα και δημιούργησαν στην καρδιά της Αθήνας, αποτυπώνοντας στιγμές της ιστορίας της και μεταφέροντάς μας εικόνες από πολλές και διαφορετικές εποχές.
Η βόλτα ξεκινάει από την οδό Τριπόδων -έναν δρόμο με ιστορία 25 αιώνων- που τον αναφέρει ο Παυσανίας, στο «Ελλάδος Περιήγησις»: «Έστι δε οδός από του πρυτανείου καλουμένη Τρίποδες αφ’ ου καλούσι το χωρίον, ναοί όσον ες τούτο μεγάλοι και σφισιν εφεστήκασι τρίποδες, χαλκοί».
Η ομάδα θα ακολουθήσει τα χνάρια ποιητών, όπως ο Λόρδος Βύρωνας, που έζησε για αρκετούς μήνες στην περιοχή και δημιούργησε μερικά από τα γνωστότερα έργα του, μαθαίνοντας πως ο ρομαντισμός επηρέασε τη στάση πολλών καλλιτεχνών της εποχής του.
Το σπίτι οπου έζησε ο Σεφέρης Κυδαθηναίων 9
Ξενάγηση ως τα σπίτια όπου έζησαν ο Δροσίνης, ο Σεφέρης, ο Παλαμάς, ο Ραγκαβής, μία ιδέα για το πώς αποτυπώθηκε η εικόνα της πόλης στη λογοτεχνία.
Μόλις βραδιάσει η ομάδα θα επιστρέψει στο Μουσείο, για μία ξενάγηση στην έκθεση «Σχολικά αποτυπώματα στο έργο της Ζωρζ Σαρή» πλαισιωμένη απο αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες.
Οδηγός σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο θα είναι ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Στοφόρος.
Η συμμετοχή κοστίζει συνολικά 10€ (5€ για παιδιά) και περιλαμβάνει εκτός από τον περίπατο την είσοδο στο Μουσείο. Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων
Πληροφορίες: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα